'In Irak vermoorden ze elkaar al, wat denk je dat ze met een Jood doen?'

Welke rol speelt afkomst in Nederland? Dat onderzoekt de Volkskrant in een reeks interviews. Ondernemer Sabah Nissan (49): 'In Irak vermoorden ze elkaar al, wat denk je dat ze met een Jood doen?'

Robert Vuijsje
'Het is jammer dat Joden zichzelf niet meer durven te laten zien. Ze zijn bang voor de agressie. Ik wil dat doorbreken.' Beeld Linda Stulic
'Het is jammer dat Joden zichzelf niet meer durven te laten zien. Ze zijn bang voor de agressie. Ik wil dat doorbreken.'Beeld Linda Stulic

De werkzaamheden op Ibiza, waar Sabah Nissan een nieuw boutique hotel laat bouwen, worden voor een weekend onderbroken. Een van zijn vijf kinderen is jarig. 'Vijf bij drie vrouwen, ja. Wat ik daarvan vind? Wat moet ik ervan vinden? Het is gewoon zo.'

Vanaf Schiphol reed hij rechtstreeks naar het Amstel Hotel, waar we meteen naar zijn kamer gingen. In dit hotel organiseerde hij op 21 januari een bar mitswa, de joodse viering van de 13de verjaardag van zijn zoon Noah. Het feest werd landelijk nieuws door optredens van onder anderen de wereldsterren Drake en Jamie Foxx.

Was het een on-Nederlands feest?

'Ik hou ervan goed te leven, ik zeg altijd: je kunt het niet meenemen. De mensen in Nederland die hun geld niet willen uitgeven - misschien kennen zij een geheime manier waarop ze het wel kunnen meenemen als ze doodgaan? Ik geef het liever uit. En ik hou ervan alles net even mooier te doen. Zo'n feest is een stukje marketing.

'Andere mensen geven in Amsterdam ook grote bar mitswa's, in het Hilton Hotel bijvoorbeeld. Ik denk dat dit feest zo extravagant werd doordat die sterren er waren. In de muziekwereld heb ik een goede naam, ik heb connecties. Tussen 2000 en 2005 heb ik in Miami een hotel en een discotheek gehad, op Ocean Drive. Drake en Jamie Foxx komen heus wel als je ze een miljoen geeft, daarvoor stappen ze beslist in een vliegtuig. Maar ik hoefde geen euro te betalen, ze zijn gewoon vrienden van me.

'Ik hou van alle geloven en alle mensen. Op de meeste bar mitswa's zie je alleen joden, bij ons komt iedereen. Moslims, donkere mensen, we vieren samen feest. Ik ben een jongen van de straat, die verschillen bestaan voor mij niet zo. Wat me wel opvalt, Marokkaanse vrienden begroeten mij met: hé Lihoudi. Dat betekent jood. Ik zou nooit tegen hen zeggen: hé moslim. Dat vind ik respectloos.

Sabah Nissan

(Irak, 1967) is de eigenaar van diverse hotels in Nederland en Duitsland. Met zanger Drake werkt hij aan een nieuwe keten van sports bars in Amerika en Canada.

'Het is jammer dat Joden zichzelf niet meer durven te laten zien. Ze zijn bang voor de agressie. Ik wil dat doorbreken. Op dit feest had ik bewaking rondlopen, ik weet dat er mensen zijn die denken: het zijn toch Joden. Er hoeft maar één gek te komen. Zelf merk ik niets van die agressie tegen Joden, maar ik zie wel dat het bestaat. Daarom wil ik met mijn familie verhuizen naar Los Angeles.

'Voor mij is het belangrijk te laten zien wat een bar mitswa is. Ik weet zeker dat veel Nederlanders door dit feest voor het eerst van een bar mitswa hebben gehoord. Jamie Foxx was in Tsjechië voor de opnamen van de film Robin Hood, die heb ik voor die avond laten invliegen. Drake was al in Amsterdam.

'Zijn moeder is Joods, hij is gewoon Joods. Op de avond van het feest zou hij een optreden geven in de Ziggo Dome. Hij zei tegen me: Sabah, ik vind het zo mooi wat jij van deze bar mitswa maakt, hoe groots jij het aanpakt, we gaan gewoon dat feest doen. Zijn optreden stelde hij een week uit.'

In gesprek

Schrijver Robert Vuijsje (Alleen maar nette mensen, Beste vriend) interviewt voor V Nederlanders over de rol die afkomst speelt in hun leven. Mede gebaseerd op deze serie verscheen vorig jaar zijn boek Kaaskoppen. Hij spreekt onder anderen nog met SBS6-presentatrice Airen Mylène (Arubaans-Surinaams) en luitenant-kolonel Mostafa Hilali (Marokkaans).

Hoe kwam je terecht in Nederland?

'Toen ik 8 was, woonden in Irak ongeveer tweehonderd Joden. Mijn vader had veel bedrijven, hij leverde het papier voor de grootste krant. Saddam Hussein was net aan de macht gekomen, de oorlog met Iran begon bijna. Mijn vader was Joods en Perzisch: alles wat ze slecht vonden in Irak. Ik denk dat van die tweehonderd joden de helft zich heeft bekeerd tot de islam. Dat waren heel rijke mensen. Ze zijn gebleven voor het geld, zo zie ik het. Ik ben blij dat mijn vader dat niet heeft gedaan.

'Ze hebben hem in de jaren zeventig twee keer gearresteerd, op verdenking van spionage voor Israël. Waarom zou mijn vader dat doen? Hij had een goed leven in Irak. Als kinderen gingen we met mijn moeder mee naar de gevangenis om hem eten te brengen. Ik herinner me nog hoe hij achter de tralies zat, het was een ouderwetse gevangenis.

'Na de tweede keer zei hij: we moeten weg, de volgende keer vermoorden ze me. We deden alsof we op vakantie gingen, mijn vader liet al zijn bedrijven gewoon open. Hij was alles kwijt. Ik ben nooit meer teruggeweest in Irak. Ze vermoorden elkaar al, wat denk je dat ze met een Jood doen? Daar maken ze een gehaktbal van.

'De Nederlandse Joodse gemeenschap had gezegd dat alle Irakese Joden hier mochten komen. We woonden zes maanden in het Museum Hotel in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam. Daarna verhuisden we naar de Kolksteeg, bij de Dam. Mijn vader wilde niet meer elke maand financieel ondersteund worden. In die steeg zat een shoarmazaak. Vanuit Irak had mijn vader geld naar Londen overgemaakt. Hij heeft alles bij elkaar gelegd en die shoarmazaak gekocht. Natuurlijk was dat een stap terug. Mijn vader wist niets van shoarma. Sinds mijn 17de zit ik in zaken. In dezelfde steeg zag ik een coffeeshop waar het storm liep. De toeristen stonden daar voor de deur in de rij. Ik vroeg aan mijn vader: waarom werken wij ons hier de hele dag kapot voor een omzet van 1.000 gulden? Die coffeeshop heb ik gekocht, zo is het begonnen.

'Een paar jaar geleden was ik even in Amsterdam. Ik hoorde dat het Museum Hotel failliet ging, het stond te koop. Ik ben er meteen naartoe gereden. In de lobby noemde de eigenaar zijn vraagprijs. 17 miljoen euro. Ik riep: verkocht. Dat geld had ik helemaal niet. Ik heb alles van de hand gedaan, dat hotel moest ik hebben. Mijn vader woonde al in Amerika. Ik heb hem gebeld, eerst geloofde hij het niet. Twee dagen later stond hij in Amsterdam en kon ik het hem laten zien.'

Nederlands

'Als het koud is.'

Irakees

'Niet echt. Ik ben een Nederlander.'

Joods

'Elke minuut van elke dag.'

Partner

'Ze is een mix van Nederlands en indiaans: native American. En ze is bezig joods te worden.'

Paasfeest of lentefeest

'Ik hou van elk feest, of het nou Paasfeest heet of lentefeest.'

Meer over