In Hulst gaan twee koffieshops dicht, maar twee illegale cafés open

Op de Beestenmarkt wordt de Zeeuwse burgervader voor 'boerenlul' uitgemaakt door jongeren, maar de rest van Hulst ziet die 'gekke Kessen' wel zitten....

Van onze verslaggever

Stieven Ramdharie

HULST

Want waar vind je in Nederland een burgemeester die koffieshops dichtgooit in plaats van ze te gedogen? Die in zijn eentje een einde maakte aan het Belgische drugstoerisme dat de gemeente belastte?

De burgemeester van de grensgemeente Hulst (twintigduizend inwoners) wordt dezer dagen zelfs internationaal geprezen om zijn strenge aanpak. Door niemand minder dan collega's uit Parijs, Londen, Berlijn, Moskou en Oslo. Eindelijk een bestuurder in dat gekke Nederland die geen liberaal drugsbeleid voorstaat.

Sinds T. Kessen (47) onlangs naar Londen toog en zich - als eerste Nederlandse gemeente - aansloot bij de European Cities Against Drugs (ECAD), stromen de steunbetuigingen per fax binnen. Woensdag had hij er drie uit Zweden. De ECAD, opgericht in 1994, is de tegenhanger van de minder strenge European Cities on Drug Policy waarvan Amsterdam en Rotterdam lid zijn.

Kessens filosofie is behalve simpel ook opmerkelijk: het landelijke gedoogbeleid ten aanzien van soft drugs is ontaard, zelfs mislukt. Het gebruik is toegenomen, in koffieshops wordt nog steeds gehandeld in hard drugs en de politie kan het allemaal niet controleren. Dus lapt de burgemeester de Haagse regels aan zijn laars.

Kessen: 'Waarom moeten onze burgers overlast ondervinden omdat Vlamingen zonodig drugs moeten hebben? 80 Procent van de klanten komt uit België en noord-Frankrijk. In Hulst zelf is nauwelijks een lokale behoefte, dus ik zie niet in waarom je dan een koffieshop hier moet toelaten. Ze hebben totaal geen functie hier, behalve een aanzuigende werking.'

Hulst, een van de drie gemeenten in Nederland waar de winkels op zondag open mogen zijn, introduceerde het nieuwe drugsbeleid eind vorig jaar. De overlast van de koffieshops nam toe en het regende klachten van vooral de winkeliers. Een plaats met zo'n kleine binnenstad en zoveel toeristen kon die overlast niet hebben, zo luidde het oordeel.

Een signaal voor de burgemeester om meteen actie te ondernemen. Een harde notitie zag het licht waar vrijwel de hele gemeenteraad - alleen een D66'er stemde tegen - zich meteen achter schaarde.

'Hij houdt de mensen een worst voor', zegt het D66-raadslid T. Blommaert (40) die door zijn afwijkende standpunt door zijn eigen moeder werd verketterd. 'Alles dichtgooien is geen oplossing. Ik hoop niet dat ik gelijk krijg dat het probleem straks in de woonwijken terecht komt.'

Sinds het verschijnen van de notitie zijn twee koffieshops door de gemeente gesloten. Beide werd op grond van de aangescherpte Algemene Plaatselijke Verordening (APV) een vergunning geweigerd vanwege 'gevaar voor overlast' en 'aantasting van het leefklimaat'. Voor de rechtbank in Middelburg kreeg Hulst opvallend genoeg steun voor het omstreden drugsbeleid.

Koffieshops, zo oordeelde de rechter, veroorzaken immers 'naar hun aard overlast'. De gemeente probeert een derde zaak, Gandalf, op dezelfde manier te sluiten.

A. van Himme, woordvoerder van de koffieshophouders: 'De APV wordt door het stadsbestuur alleen gebruikt om de koffieshops aan te pakken. De rest van de horeca gaat vrijuit. Dat is meten met twee maten. Bovendien gaan ze er op voorhand van uit dat we overlast veroorzaken. Terwijl de buurt zegt dat ze geen last van ons hebben.'

In de regio waren ze ook niet zo blij met de voortvarendheid van Kessen. Het Openbaar Ministerie was stomverbaasd, de Zeeuwse korpschef A. Smeels waarschuwde begin deze maand zelfs voor het ontstaan van een illegale markt voor soft drugs en de korpsbeheerder van Zeeland dreigde geen politiebijstand te verlenen.

Kessen: 'Tot nu toe hebben we geen agenten nodig gehad voor de sluitingen. Maar de rapen zijn gaar als we ze straks nodig hebben en ze zijn er niet. Van de 27 Zeeuwse gemeenten steunen inmiddels 23 ons beleid.'

De harde aanpak heeft ertoe geleid dat er twee cafés zijn bijgekomen, illegaal uiteraard, waar de klanten terecht kunnen voor hun soft drugs. De helft van de clientèle van Gandalf, zo schat eigenaar Ron (47), bestaat uit lokaal volk. De rest komt uit België. 'Wat Kessen ook mag beweren, er is wel degelijk een lokale behoefte. En die kun je niet zomaar negeren.'

Meer over