Volkskrant AvondZondag 16 juni

In Hongkong lijkt de woede groter dan de angst | Stine Jensen over ‘the art of being Art Rooijakkers’

Betogers zijn in Hongkong massaal de straat opgegaan om te protesteren tegen de omstreden uitleveringswet. Beeld AP
Betogers zijn in Hongkong massaal de straat opgegaan om te protesteren tegen de omstreden uitleveringswet.Beeld AP

Vandaag in het nieuws

In Hongkong lijkt de woede groter dan de angst: ‘Dit gaat mijn wildste verwachtingen te boven’
Hongkong is zondag opnieuw massaal uitgelopen tegen een wet die uitlevering van Hongkongse verdachten aan de Chinese autoriteiten mogelijk maakt. ‘De bevolking wil weer opkomen voor onze basiswaarden.’

Noorwegen scherpt abortuswet aan: vrouw met meerlingen moet langs commissie
Het als geëmancipeerd bekend staande Noorwegen heeft voor het eerst in veertig jaar aan zijn abortuswetgeving gesleuteld. Voortaan moeten Noorse vrouwen die zwanger zijn van een meerling altijd eerst langs een zogeheten abortuscommissie als ze toestemming willen krijgen voor het weghalen van één van de foetussen.

Bertens verliest finale Rosmalen na missen wedstrijdpunten: ‘Ik heb keihard gehuild en gevloekt’
Kiki Bertens heeft in haar tenniscarrière smartelijke nederlagen moeten incasseren. Maar zelden verloor ze zo pijnlijk en onnodig als zondag in de finale van het grastoernooi in Rosmalen tegen Alison Riske.

Keti Koti-lezing gaat niet door na onenigheid over de spreker
De jaarlijkse lezing ter nagedachtenis van de afschaffing van de slavernij gaat niet door. Reden is een hoogoplopende discussie over de spreker, publicist Sandew Hira. Dat heeft het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) dit weekend bekend gemaakt.

Video van de dag

Dat het internationaal strafhof in Den Haag zetelt, weten we vast wel, maar dat het internationaal berechten van misdadigers best uniek is, misschien niet. Het internationaal strafrecht is namelijk een relatief jonge uitvinding én tegelijkertijd zeer omstreden. Waarom dat zo is, dat zie je in dit filmpje.

Vanavond op tv

Om 21.15 uur ziet u de eerste aflevering van De Toren op NPO 2. In de tv-serie is wetenschap een avontuur. De makers tonen de fascinerende collectie van museum Naturalis: een duister labyrint vol tijgers, stier Herman, een dodo en meer uitgestorven soorten. En voor de nachtbrakers is er What We Do in The Shadows (BBC 2, 00.15 uur). Een vermakelijke nepdocumentaire rond een woongroep van drie al eeuwen bevriende vampieren. Meer film- en tv-tips vindt u hier.

Opinie

Zelfs door de VVD worden parasitaire multinationals niet meer gepruimd
Zou het er nu dan toch echt van komen? Zelfs de VVD, die het allemaal jarenlang had goedgepraat, wil het nu niet meer voor haar rekening nemen: de belastingvrijstelling voor multinationals. Cultuurhistoricus Thomas von der Dunk ziet dat de tijdgeest én de VVD is gedraaid.

Aanraders van de redactie

Realiteitszin dwingt de vakbond FNV tot het aanvaarden van het pensioenakkoord
Een ezel stoot zich geen tweemaal aan dezelfde steen. De FNV heeft het spreekwoord ter harte genomen. Voor de tweede keer dit decennium – in 2010 en nu – spreekt de FNV zich uit over een pensioenakkoord. Voor de tweede keer waren de leden voor, maar nu respecteert de FNV dat en steunt de bond het pensioenakkoord.

Met zestig goals in zes jaar is Miedema topscorer: ‘Ik ben pas 22. Op naar de 100 goals’
Vivianne Miedema oogt wat traag en lui, maar dat is verraderlijk. Zaterdag maakte ze haar 60ste interlanddoelpunt en werd ze topscorer van Oranje. ‘Ik heb een beetje druk nodig.

Extreme zonnevlam vormt groot risico voor de aarde
Zonnevlammen die onze technologie kunnen platleggen, komen op sterren vergelijkbaar met de zon om de paar duizend jaar voor. Dat bevestigt opnieuw dat zonnevlammen ook voor de aarde een reëel risico vormen.

Op 31 augustus 2012 brak een fikse hoeveelheid materiaal los van de zon, wat op aarde een nachtelijke lichtshow veroorzaakte. Beeld NASA
Op 31 augustus 2012 brak een fikse hoeveelheid materiaal los van de zon, wat op aarde een nachtelijke lichtshow veroorzaakte.Beeld NASA

Het afscheid van Bernard Haitink in het Concertgebouw is de middag van de dankbaarheid
Iets voor 16.30 uur smakt Bernard Haitink zijn partituur dicht. Camera’s verzamelen zich rond de bok. Het hele Concertgebouw in Amsterdam staat, applaudisseert minutenlang. Dit was het laatste optreden van de 90-jarige maestro in Nederland.

Stine Jensen over ‘the art of being Art Rooijakkers’
Innemend, niet erg opvallend: dat is ­presentator Art Rooijakkers (42). Nu hij de nieuwe talkshow Zomer met Art zal gaan presenteren, vraagt filosoof en voormalig Wie is de mol?-deelnemer Stine ­Jensen (47) zich af: wat is de kracht van de man met de opgetrokken wenkbrauw?

Elke Italiaanse stad heeft tenminste één mooiste plein en één beste ijscowinkel ter wereld
Nooit heeft Jarl van der Ploeg zin in zijn pensioen, behalve als hij in Amelia is – een Italiaans stadje waar de inwoners het talent bezitten de wereld rustig aan zich voorbij te laten trekken. ‘Ik zat op een bankje toen er een broze opa en een oma voorbij schuifelden; tenger, breekbaar, maar ook heel lief, want vlak voor mijn neus liet zij hem van haar ijsje proeven.’

Meer over