In het spoor van de groten houdt Kruijswijk zich aan de afspraak

Jonge kopman van Raboploeg handhaaft zich na lastige klimtijdrit als nummer dertien van het klassement. De toptien bereiken is nu het volgende doel voor Steven Kruijswijk (23).

MARK MISÉRUS

AMSTERDAM - Geen wielerronde waarin de extremen zo ver uit elkaar liggen als de Giro d'Italia. Maar na ruim twee weken zwoegen over een parcours dat zijn gelijke niet kent, vertoont de prestatiecurve van Steven Kruijswijk nog steeds een onverminderd regelmatige spiraal.

Gisteren maakte de tweedejaarsprof van Rabobank nog maar eens duidelijk waarom hij het er in Italië beter vanaf brengt dan heel wat anderen, onder wie oud-winnaar Garzelli en oud-Tourkampioen Sastre. De klimtijdrit tussen Belluno en Nevegal heette een niet te onderschatten onderneming te zijn, maar na 12,7 kilometer fietsen leverde de 23-jarige Kruijswijk een tijd af waarmee hij de resterende vijf dagen vooruit kan.

Als veertiende eindigde hij op het parcours dat Alberto Contador nog maar eens benutte om van zich te doen spreken. De Spanjaard lag bij het tussenpunt na ruim 5 kilometer nog 14 seconden achter op Vincenzo Nibali. Toen brak het klimwerk aan, met een stuk tot 14 procent, en declasseerde Contador alsnog al zijn tegenstanders.

Aan de finish bleek hij nog eens 34 seconden uitgelopen op Nibali, de nummer drie, en 38 op runner-up Michele Scarponi - 4,58 minuten ligt hij op hem voor. Van spanning was de Giro allang ontdaan door de verstikkende manier waarop Contador de ronde overheerst. Misschien dat zich nog wat spektakel aan de onderkant van de toptien laat zien.

Erik Breukink hoeft er in elk geval geen seconde over na te denken of Kruijswijk nog van plan is dat rijtje met toprenners binnen te fietsen. En of hij dat is, zegt de technisch directeur van de Raboploeg. 'Zo'n doel kan je alleen maar meer brengen. Motivatie bijvoorbeeld', legt hij uit.

Kruijswijk moet daarvoor een achterstand van 1 minuut en 40 seconden goed maken op de huidige nummer tien, de Bask Igor Anton. Alleen Roman Kreuziger presteert vooralsnog beter van alle jongeren. Met nog een paar etappes die zich overal voor lijken te lenen en een vlakke slottijdrit door Milaan, denkt de ploegleiding dat er nog veel te winnen valt voor de jonge Raboleider.

'Hij blijft maar zo constant. Dat is zijn grote kracht', zegt Breukink die in zijn eigen loopbaan nogal eens werd geplaagd door een jour sans in een koers van drie weken. Maar Kruijswijk miste in zijn tweede grote ronde nog geen belangrijke afspraak, of het moet zijn 29ste plaats zijn na de beklimming van de Etna.

Vervolgens sprong vooral zijn stijgende en blijvende lijn in het oog. Als de nummer twintig van de Giro begon hij vrijdag aan het loodzware drieluik door de Dolomieten. Boven op de Grossglockner schoof hij twee plaatsen op, na de Monte Zoncolan vond hij zich als nummer 14 terug in de stand en zondag rukte hij weer een plaatsje op in Val di Fassa.

Kruijswijk heeft de status van kopman ermee verzilverd, vinden ze bij Rabobank. 'Hij is de jongste van allemaal, maar hij gedraagt zich zeker als de leider', zegt Stef Clement.

De specialist, wiens beste tijd lang bleef staan tot de klassementsrenners in actie kwamen, gaf op de rustdag maandag met Kruijswijk zijn ogen de kost op het tijdritparcours. Wel of geen opzetstuur monteren op de fiets, welk verzet steken om de klim te lijf te gaan? Kruijswijk hoorde de adviezen van Clement aan. 'Maar hij maakte zijn eigen keuzes. Dat past ook bij een kopman.'

Waar Clement na een lange revalidatie bezig was met zijn 'eigen mindgame', wil een renner met klassementsambities vooral zijn plaats in de top bevestigd zien, legde Kruijswijks ploeggenoot uit. Clement: 'Als ik vandaag 100ste wordt, boeit dat niemand wat. Hij moet volle bak rijden. Dat is nogal een verschil.'

Zo stormachtig verloopt zijn ontwikkeling, dat sommigen Kruijswijk nu al in de Tour bezig zien. Volgend jaar misschien, zegt Breukink, maar dit jaar zeker niet. 'Dat zou zelfmoord zijn. De toppers vinden de dubbel (Giro en Tour) al zwaar. Dat moet je zo'n jonge renner niet eens willen laten proberen.' De combinatie Giro-Vuelta vindt Breukink wel het overwegen waard.

undefined

Meer over