In het Schinveldse bos razen de kettingzagen volop

Bewoners en actievoerders hebben de strijd tegen de kap in het Schinveldse bos verloren. De ontruiming begon in het holst van de nacht, kort daarna sneuvelden de eerste bomen....

Tegen de avond zitten nog ongeveer vijftien actievoerders van het GroenFront! in de bomen, verspreid over enkele boomhutten. Ook heeft iemand zich ingegraven in een hol en vastgeketend. ‘Die moet het vreselijk koud hebben’, vertelt een woordvoerder van de marechaussee. ‘We praten op hem in om te stoppen met de actie.’

De ontruiming van het Schinveldse bos, in het holst van de nacht begonnen, verloopt helemaal volgens plan, vertelt PvdA-burgemeester Zuidgeest maandagmiddag. Terwijl de politie nog bezig is de laatste demonstranten uit hun boomhutten te halen, razen enkele meters verderop de kettingzagen en shovels van de houthakkers. Aan het eind van de middag is al ongeveer anderhalve (van de beoogde zes) hectare van het bos gesnoeid. De bomen worden op last van het ministerie van Defensie tot een meter boven de grond afgezaagd om het vliegverkeer op de nabijgelegen NAVO-basis in Geilenkirchen veiliger te maken.

Wethouder Ubachs spreekt van ‘een intrieste dag’. De bevolking verzet zich al ruim 25 jaar tegen de geluidsoverlast door de NAVO-vliegtuigen. Zondag liepen nog meer dan duizend inwoners mee in een indrukwekkende laatste mars door het bos, tegen de wil van burgemeester Zuidgeest en diens omstreden noodverordening negerend. Zelfs de doorgewinterde actievoerders van GroenFront! raakten ontroerd door de solidariteitsbetuiging. Maar bewoners en actievoerders hebben de strijd verloren, beseften ze maandag.

‘Ik wacht tot ze me wegdragen’, zegt Eno Moben uit Amstenrade om halfvier ’s nachts in het ijskoude bos, overkoepeld door een heldere sterrenhemel. Rond kampvuren worden Limburgse volksliederen gezongen. Zelfs klinkt het Stille Nacht, Heilige Nacht. ‘Er heerst een vredelievende sfeer’, vertelt een echtpaar uit Brunssum dat de veegactie van de politie niet afwacht en huiswaarts trekt. Boven in de boomhutten joelen actievoerders van GroenFront!.

Als het bos om zes uur daadwerkelijk wordt ontruimd, laten diverse actievoerders zich ostentatief wegslepen en arresteren. Dat is de laatste stap van geweldloze actie, vinden ze. Een bont gekleed meisje loopt hoog in de lucht over een koord van de ene naar de andere boomhut. ‘Wat zien jullie er leuk uit van boven’, roept ze provocerend naar de agenten beneden. Een actievoerder doet zijn plas vanuit de boom, en raakt bijna een politieonderhandelaar.

Als het licht is, begint de politie aan de moeizamere verwijdering van de ongeveer veertig activisten hoog in de bomen. De meesten zijn aan elkaar en aan bomen vastgeketend met buizen. Maar er hebben zich ook enkele actievoerders in beton gegoten. Volgens burgemeester Zuidgeest hebben sommige activisten, die het ‘stervenskoud’ hebben, al aan de politie gevraagd hen te bevrijden uit hun benarde positie. ‘Vreemd’, noemt hij dat. ‘Nu zijn we van ordehandhavers opeens hulpverleners geworden.’

Aan het eind van de middag zijn in totaal 45 arrestaties verricht, zowel van actievoerders op de grond als in de bomen. Zeven activisten hebben de boomhutten in de loop van de dag vrijwillig verlaten. Een vrouw is met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis overgebracht.

Meer over