In het kamp loert overal het verraad

In een kampgemeenschap loert het verraad van vriend en vijand.

Elizabeth 'Beb' Vuijk (1905-1991), Nederlandse schrijfster. Beeld anp
Elizabeth 'Beb' Vuijk (1905-1991), Nederlandse schrijfster.Beeld anp

Kota-Paris (Java), 8 februari 1945

Eerst die de belachelijke keelontsteking en na nauwelijks een dag of tien een lichte influenza, maar wel gevolgd door een tamelijk zware lichamelijke inzinking. Ik heb de taak 's morgens om zes uur de thee uit te delen aan de dertien mensen die dit huis bewonen, maar na afloop moet ik minstens een kwartier op mijn bultzak om bij te komen.

Eigenlijk leef ik op die bultzak, op mijn buik liggend veredel en verbeter ik de smakeloze pap van water en rijst met een aantal door Anne bijeengezamelde eetbare en naar wij vurig hopen vitaminerijke kruiden en planten. Dit alles met hulp van Tinus.

Tinus is het elektrische reisstrijkijzer van Chris, dat omgedraaid gesteund tussen twee bakstenen als kooktoestel dienst doet. Het bezit van kooktoestellen wordt zwaar gestraft, niet alleen bij de bezitster maar ook bij de medebewoonsters, maar dit is geen kooktoestel, dit is een strijkijzer en Tinus is zijn subversieve naam. Want in een kampgemeenschap loert het verraad van vriend en vijand. Wij vormen een kongsi, Anne, Chris en ik en mijn jongste zoontje.

's Middags komt dokter Huitema langs, zij kijkt mij na, maar er is geen enkele reden tot speciale ongerustheid. Alleen algemene verhongering, langzame verhongering, tekort aan eiwit, vet en vitamine bij een volkomen uit het evenwicht geraakte voeding.

Elizabeth 'Beb' Vuijk (1905-1991), Nederlandse schrijfster. Uit Kampdagboeken. Uitgeverij Veen, 1989.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over