In Haldern kun je gewoon alles zien

Haldern Pop in Duitsland is een knus festival dat zijn 25-jarig jubileum dit weekeinde vierde met een programma waarbij liefhebbers hun vingers konden aflikken....

Van onze medewerker Menno Pot

HALDERN Je moet er even de oostgrens voor over, maar eigenlijk mag dat geen naam hebben: je rijdt via Arnhem Nederland uit, daar waar de Rijn binnenkomt, en voor je het weet ben je al in Haldern, dat voor de meeste Nederlanders minder ver weg is dan Landgraaf.

Als dit dorpje 25 kilometer verder naar het westen had gelegen, zou het knusse Haldern Pop het leukste kleine popfestival van Nederland zijn geweest.

Langs de weg die van het dorp naar het festivalterrein voert, de Lohstrasse, zitten inwoners van Haldern op tuinmeubilair in de voortuin om de stoet festivalbezoekers te bekijken. Ze zwaaien vriendelijk. Langs de weg heeft de festivalorganisatie handbeschilderde vellen papier opgehangen, met daarop vrolijk gekleurde welkomstteksten: ‘Kein Stress: Haldern’. En even verderop: ‘Schön dass du da bist’.

Steeds meer Nederlandse liefhebbers weten de weg te vinden naar Haldern Pop, een intiem festival met twee podia, voor maximaal 5.500 bezoekers. Ze zouden met zijn allen in de Amsterdamse Music Hall passen. Lowlands is tien keer zo groot.

Daarom is het zo bijzonder dat Haldern Pop zijn 25ste verjaardag viert met een programma waar liefhebbers van de betere indie hun vingers bij aflikken. Voor wie op Lowlands in Biddinghuizen geneigd zou zijn Anouk, N.E.R.D. en Underworld over te slaan, en het meest in de India-tent te staan, doet Haldern dit jaar niet voor Lowlands onder.

Editors, Maxïmo Park en The Flaming Lips zijn hier de ‘grote namen’. Verder zetten de gitaarbandjes de toon die de laatste jaren de Britse bandjesinvasie een halt toeriepen en de aandacht weer op de VS vestigden.

Fleet Foxes, Yeasayer, Iron & Wine, Okkervil River, The Dodos, The National; ze zijn allemaal van de partij in Haldern. Nederlandse inbreng is er trouwens ook, dit jaar van Alamo Race Track en tussen de optredens door van Pop O Matic-gastheer DJ St. Paul.

Haldern Pop is geen festival waar je aan de hand van een uitgebreid ‘blokkenschema’ moet beslissen welke optredens je helaas zult moeten overslaan. Je kunt gewoon alles zien, al moet je je voor de populairste optredens in de kleine Spiegelzelt wel op tijd melden, want ook hier geldt: vol is vol, al lijkt zelfs die mededeling hier iets vriendelijker te klinken dan elders.

Eén ding heeft ook Haldern Pop niet in de hand: het weer. Al op donderdagmiddag, als het festival net is begonnen en het geweldige Yeasayer uit Brooklyn een eerste hoogtepunt heeft verzorgd, stort de regen een uur lang ongenadig uit de hemel. Resultaat: blubber. Sommige dingen zijn nu eenmaal op elk festival hetzelfde.

Verder vallen vooral de verschillen met grotere festivals op: de gemoedelijkheid, de relatieve rust op het terrein, de kalme behulpzaamheid van het beveiligingspersoneel. In de Biergarten is lekker bier te koop: hier geen plastic wegwerpbekertje dat door een tapmachine voor de helft is gevuld met schuim, maar heerlijke Diebels in stevige bekers (statiegeld: één bonnetje).

Sinds jaar en dag geldt Haldern onder Nederlandse indieliefhebbers als een goed bewaard geheim: het Nederlandse contingent bezoekers wordt elk jaar iets groter en de 5.500 kaarten voor de jubileumeditie waren snel uitverkocht, maar gelukkig lijkt Haldern Pop niet van plan om uit te breiden.

Rondlopend op Haldern Pop ga je je onherroepelijk afvragen waarom geen enkel Nederlands popfestival met een programma van deze allure het zo kleinschalig houdt. Zo klein als Haldern Pop was Lowlands alleen in zijn allereerste jaar.

Maar laten we niet zeuren. De gemiddelde Nederlander is sneller in Haldern dan de gemiddelde Duitser. Zo beschouwd is Haldern Pop toch een beetje ‘van ons’.

Meer over