Column

In Groningen zijn ze een beetje huiverig geworden voor Marc Calon

Bert Wagendorp
Marc Calon, voorzitter van Aedes. Beeld ANP
Marc Calon, voorzitter van Aedes.Beeld ANP

Marc Calon, directeur van vereniging van woningcorporaties Aedes, zei gisteren in de Volkskrant dit: 'Als Blok en de gemeenten meewerken, spugen wij in onze handen en dan lossen we dit op.' Hij doelde op de huisvesting van vluchtelingen, die tot problemen leidt op de markt van de sociale huurwoningen.

Marc Calon is naast de baas van Aedes ook parttime akkerbouwer te Zuurdijk, op het Groningse klei. Dus als zo'n man zegt dat hij in zijn handen spuugt en even een probleem gaat oplossen, dan kan het probleem maar beter wegwezen, want anders is het opgelost en hoor je er nooit meer iets van.

Het was, na al het bangelijke gepraat over de vluchtelingen tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, een krachtig geluid. Marc Calon had er van mij ook nog best bij mogen zeggen dat hij 'dit varkentje even gaat wassen'. Onze taal barst van de daadkracht; niet lullen maar poetsen.

Oké, in Groningen zijn ze een beetje huiverig geworden voor Marc Calon die in de handen spuugt en problemen gaat oplossen. Nadat hij daar als PvdA-gedeputeerde een paar keer in de handen had gespuugd, zaten ze opeens met een zogenaamde Blauwe Stad, honderden lege bouwkavels, tientallen miljoenen schuld en een bizarre lap water ter grootte van het Sneekermeer. Maar goed, waar gehakt wordt, vallen spaanders, je kunt geen omeletje bakken zonder een eitje te breken en misschien kunnen we er woonboten neerleggen voor de vluchtelingen.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff was in elk geval zeer te spreken over de mentaliteit die uit de woorden van Marc Calon naar voren kwam. Die arme jongen is amper een half jaar staatssecretaris van asiel, of hij krijgt de grootste islamitische asieltsunami van wandelende testosteronbommen uit de geschiedenis van ons land om de oren. Dan kun je alle hulp goed gebruiken en ben je blij wanneer een mannetjesputter als Marc Calon even flink met zijn klompen stampt, zich op de borst roffelt, met de ogen rolt, de kont schudt, in de handen spuugt en het probleem bij de lurven pakt.

Uit een helder stuk van Maarten Keulemans bleek overigens dat er in de verste verte geen sprake is van een islamitische asieltsunami en dat we in het zeer recente verleden veel grótere groepen asielzoekers gastvrijheid hebben geboden, zonder dat dit tot dusver heeft geleid tot 'de vervanging van ons volk'.

Van de testosteronbommen is volgens directeur Bakker van het COA een derde academisch geschoold en nog eens een derde in het bezit van een hbo- of mbo-diploma. Ongeveer dezelfde verhouding als binnen de PVV-fractie - het testosterongehalte van zo'n Graus moet je volgens mij trouwens ook niet onderschatten.

Ondanks de tsunami van klinkklare nonsens en evidente onwaarheden die hij debiteerde, werd Geert Wilders door juryleden van het Nederlands Debat Instituut uitgeroepen tot de beste debater van de Algemene Beschouwingen: hij liegt en hitst op eloquente wijze. Bovendien doen zijn collega's niet meer zo erg hun best Wilders van de zege af te houden. Die is steeds vaker een tragische prijsvechter die solo in de ring staat te schaduwboksen - alleen Alexander Pechtold komt zo nu en dan nog uit zijn hoek voor een tikkie terug.

Volgens zijn collega Jan Vos (PvdA) begint Wilders 'kenmerken van fascistoïde leiderschap' te vertonen. Het is jammer dat Vos dit inzicht twitterde en het er niet ingooide tijdens het debat. Dan had de debatwedstrijd tenminste een spetterende finale gekend.

Enfin, geen woorden maar daden, handen uit de mouwen.

Meer over