In Griekenland gaan ze kiezen

Zondag verkiezingen in Griekenland. De anti-Europese partij Syriza gaat mogelijk winnen en zal dan gaan regeren. Zorgwekkend?

Nee, fantastisch.

Want?

Zoals de Grieken 2.500 jaar geleden de democratie hebben uitgevonden, zo zijn ze nu bezig de democratie opnieuw uit te vinden. Dat was hard nodig.

Want?

Het woord democratie stamt af van de woorden demos, wat 'volk' betekent, en krateo, wat oud-Grieks is voor 'een zodanig sociaal-economisch beleid voeren dat niet alleen het CPB en Klaas Knot, maar ook én Olli Rehn én Standard & Poor's én Marike Stellinga hun fiat geven'. Om dat te bereiken, heb je verkiezingen nodig. Het woord verkiezingen komt van het Griekse woord hairesis, wat 'keuze' betekent. Maar dan moet er natuurlijk wel iets te kiezen zijn. In veel Europese landen is dat niet het geval, zeker niet in Nederland.

Want?

In Nederland kun je kiezen tussen partijen die 'hervormingen' willen en partijen die willen 'hervormen'. Sommige partijen willen de pensioenleeftijd in 2015 verhogen tot 66 jaar, andere partijen willen in 2020 naar de 67 jaar. Sommige partijen willen het ontslagrecht versoepelen op grond van het LIFO-principe, last in, first out, andere gaan uit van het SOH-beginsel. Dat is Grieks voor 'schop onder je hol'.

En in Griekenland?

Daar kan tenminste echt gekozen worden. Naast de middenpartijen en extreem-rechts is er dus Syriza, een verbond van communisten, trotskisten, maoïsten, eurocommunisten, anarchosyndicalisten, marxisten en revolutionair-socialisten. Zij krijgen misschien wel 40 procent van de zetels. Nogmaals: fantastisch, uit democratisch oogpunt. Als revolutionair links bij óns een massameeting houdt, komen er niet meer dan 75 mensen naar het Beursplein. In Finsterwolde is onlangs in een afgelegen boerenschuur een bejaarde communist aangetroffen die met gebalde vuist 'Van Agt eruit, de CPN erin!' riep. Zoiets als de Japanse soldaat die in 1972 op een eilandje in de Stille Zuidzee werd gevonden en dacht dat de Tweede Wereldoorlog nog aan de gang was. De communist had zich al die jaren in leven gehouden met suikerbieten en strokarton.

Maar wij hebben toch de SP?

De SP, kom nou toch. Bij een peiling onder SP-leden begin april bleek dat ruim 30 procent dacht dat 'Mao' de afkorting is van Meldpunt Arbeidsongeschiktheid, en maar liefst 55 procent associeerde de naam met een merk kattenvoer. Bij het woord 'actie' dachten de meeste SP'ers aan de bak met koopjes bij de Lidl.

Hoe gaat het aflopen met Griekenland?

Stroei-voei, karakarakios notte kilas, stadioelvoei.

undefined

Meer over