In Extase

Dancedocumentaire In Extase toont de lol van dance. En blijf dan nog maar eens stil zitten.

In extase

Zaterdag, Ned 3, 21.30-22.40 uur

Perfecte programmering, de documentaire In Extase op de zaterdagavond om 21.30 uur. Want deze dancefilm van regisseur Ruud Pelgrum laat zich kijken als het ideale opwarmertje voor de uitgaansavond. Zelfs de grootste niet-danser krijgt zin om de armen in de lucht te gooien. En dat is mooi, want er is dansgelegenheid te over vanavond; het vijfnachtse festival ADE heeft verspreid over de hele hoofdstad feestjes georganiseerd.

'Het begon allemaal een jaar of tien geleden, toen mijn dochter thuiskwam met house', verklaart Ruud Pelgrum in een interview aan de muzieksite djbroadcast. net zijn keuze om een film over dance te maken. 'Ik dacht: rot op met die teringherrie. Tegelijkertijd herinnerde ik me dat ik 25 jaar geleden hetzelfde had meegemaakt. Ik kwam thuis met Pink Floyd, The Rolling Stones, Deep Purple, vond het prachtige muziek, maar mijn ouders begrepen er helemaal niks van. Ik wilde niet diezelfde fout maken en besloot me te verdiepen in de dance. Uiteindelijk bleek de muziek me behoorlijk te raken en bedacht ik me dat dit een mooi uitgangspunt was om een film te maken.'

Hoe komt het dat zo veel mensen in extase raken van dance?, stelde de regisseur als centrale vraag, en zeven jaar lang zocht hij naar antwoorden. Om daartoe te komen interviewde hij grootheden uit de dancewereld als Joost van Bellen, dj Isis en Joris Voorn en bezocht hij tientallen clubs en festivals. Van het megalomane Sensation, waar 40 duizend bezoekers in het wit losgaan op beukende tunes, tot undergroundparty's en kleinere feesten in Amsterdamse clubs als Air (het vroegere iT) en Trouw.

Voor zichzelf bedacht Pelgrum het alterego Eva. Zij neemt de kijker in deze film mee in haar trip. Doordeweeks is zij de jonge vrouw Anne die volledig in control is en niets van dancemuziek begrijpt; dat is toch alleen maar herrie? Wat doet een dj nou helemaal? Maar in het weekend heeft ze behoefte om uit de band te springen. Langzaamaan wordt ze door het muziekgenre gegrepen en verandert ze in de losbandige Eva, die wél van dance en opzwepende ritmen houdt. Ze ontdekt dat als je je overgeeft aan deze muziek, je in andere sferen kunt geraken. Met zijn allen losgaan, brengt een gevoel van verbondenheid met zich mee; wie naar een dancefeest gaat, heeft er aan het eind van de nacht vijftig vrienden bij.

In Extase is een fraai gedraaide documentaire en een van de weinige dancefilms die zich focust op de muziek, in plaats van de drugs. Best verfrissend bij een documentaire met als kernvraag: 'Hoe komt het dat zo veel mensen in extase raken van dance?' Maar ook een beetje naïef.

undefined

Meer over