In Eftelingistan gaat alles sneller dan je dacht

Over de theorie van wachtrijen.

null Beeld
Beeld

Wij gaan naar de Efteling. Daar zijn redenen voor. Er is een nieuwe attractie, 'de duurste die ooit in Nederland werd gebouwd: 35 miljoen euro'. Het staat uitgebreid in mijn eigen krant, die ik vergeefs verstop. Ik ken mijn dochter (13). Zij gelóóft marketingkrachttaal nog ('Driehonderd ton staal, mam!').

De nieuwe attractie heet 'Symbolica'. Mijn dochter spreekt dit met ontzag uit, zoon (15) rolt al grijnzend met zijn ogen.

Sinds Geert Wilders rondbazuint dat hij zo graag in de Efteling komt en tien keer achter elkaar in de 'Droomvlucht' gaat, ging de lol er wat af. Toen ik dat ook nog eens opschreef, kreeg ik woedende reacties van een harde kern van Efteling-supporters. Opmerkelijk veel jonge witte mannen zonder genade voor fantasiesceptici. Hielp de onschuld van het themapark ook niet vooruit.

Begin dit jaar trad de eigenwijze jonge filosoof Daan F. Oostveen, tevens mijn neef, koelbloedig in Wilders' voetsporen: hij ging tien keer achtereen in de Droomvlucht met theatermaker Michiel Lieuwma. Daar maakten de jongens met ernstige gezichten een videootje vol filosofisch geleuter voor de VPRO, over 'het ideologisch verlangen' van Geert Wilders, die dat allemaal zelf nog opgetogen de wereld in twitterde ook. Lang niet zo gelachen om 'Nederlands grootste en leukste attractiepark'.

Dus naar de Efteling! Mijn zoon: 'Hel, ja.'

De dag na opening staan mensen tweeënhalf uur in de rij voor Symbolica, wij sluiten een paar dagen later aan. Het is 12.04 uur.

Rij voor 'Symbolica'. Beeld
Rij voor 'Symbolica'.Beeld

Wachtrijen hebben al hun eigen wiskunde, de 'wachtrijtheorie'. Die heeft rekenmodellen, termen als 'tussenaankomsttijd' en 'verwerkingstijd', een notatiesysteem en een eigen stelling, die de 'stelling van Little' heet ('Het verwachte aantal klanten in een stationair wachtrijsysteem is gelijk aan het product van hun verwachte aankomstsnelheid en hun verwachte verblijftijd in het systeem'.) Kijk hoe mooi alles, zucht mijn dochter. En niemand klaagt!

Het Amerikaanse tijdschrift Psychology Today gaf in april een leuk overzicht van het wetenschappelijk onderzoek dat naar wachten is gedaan. Aan alle wetten van de betere wachtrij wordt zo te zien door De Efteling voldaan. Zoals 'wees voorspelbaar': mijn kinderen bestuderen trouw de Efteling-app voor alle wachttijden. En net als in Disney World zijn die opgegeven tijden langer dan het geval is: mensen vinden een attractie dan sneller fijn.

Opvallend veel mensen in de rij hebben een abonnement, waarom, nou gewoon keileuk en handig. Rens (75) en Diny (74) Rombouts uit Oisterwijk bijvoorbeeld wachten vandaag al voor de tweede keer voor Symbolica, keileuk gewoon. Ze hebben al zeventien jaar een abonnement en zo lang komen ze iedere week. 's Middags doen ze wekelijks de Python-achtbaan. Rens is de laatste uit een ijzersterk geslacht van stratenmakers, gaat terug tot zijn overgrootvader. Zijn zoon werd werktuigbouwkundig ingenieur.

'Echna ahla shabab walla'. Beeld RV
'Echna ahla shabab walla'.Beeld RV

12.59: We zijn al aan de beurt! We zijn al aan de beurt!

13.03: Bewegen ons halverwege het, nu ja, fantasieconcept: 'Ik denk dat Geert Wilders dit geweldig zou vinden', zegt mijn zoon.

13.06: We staan weer buiten. Tja, zegt zelfs mijn dochter. Achter ons roepen mensen: 'Voor 35 miljoen was het drie keer niks!'

Geeft niet hoor. Mijn kinderen springen de rest van de dag opgetogen in achtbanen, uren wachttijd, maar daar is een app van dus is het normaal.

Ik klets intussen met Syriërs. Want Geert Wilders mag dan in 'Arnhemmistan' staan te protesteren tegen de komst van een fatsoenlijke bestuurder met de naam Marcouch: onze roeptoeter ziet intussen totaal over het hoofd dat zijn ideologisch lievelingspark nota bene is ontdekt door moslims en vluchtelingen. Zij zijn vandaag in groten getale naar Eftelingistan gekomen en maken aanstekelijk plezier tussen de witte Nederlanders. Daar hoor je de hoge heren dan weer niet over.

Neem Muhammed al Eissa (16), Joseph Shapoo (19), Mohamed Nakkar (18), Mahmoud Ali (18) en Wali Halimeh (17) uit Kobani. Kunstig opgeschoren kapsels, designspijkerbroeken, meegesmokkelde waterpijp, softijsjes. 'Gezelli', zeggen ze anderhalf jaar na aankomst in fraai Nederlands. De helft woont nog steeds in het AZC Tilburg. Is het dus hun eerste bezoek aan de Efteling? In koor: 'Haha NATUURLIJK NIET!' Ze hebben al een abonnement. Goedkoper en keileuk, dat weet elke Brabander.

In de wachtrij voor 'de Vliegende Hollander' heeft iemand 'Gay is Okay' op een houten schutting gepend. Vlak daarna schreef een ander iets in het Arabisch. Ik zet later een foto op twitter, iemand vraagt zijn vader het voor me te vertalen: 'Echna ahla shabab walla'. Wij zijn de beste jongens, echt waar!'

Een beetje geduld en alles gaat sneller. Keileuk.

Met een Eftelingabonnement. Keileuk. Beeld
Met een Eftelingabonnement. Keileuk.Beeld
Meer over