In Duitsland stort Aldi zich op het busvervoer

De 'Aldisierung' van de Duitse maatschappij zet door. Vanaf volgende week concurreert Aldi in Duitsland met de spoorwegen. De supermarktketen biedt vanaf 4 april busdiensten aan tussen steden, voor prijzen die ver onder die van de Deutsche Bahn liggen.

VAN ONZE CORRESPONDENT en ROLF BOS

BERLIJN - De busdiensten worden niet door Aldi zelf uitgevoerd, maar door Univers Busreisen. 'Aldi-routes' zijn onder meer Berlijn-München, Berlijn-Hamburg en Bonn-Stuttgart. Tickets? Vanaf een tientje. Reizigers kunnen gratis gebruik maken van draadloos internet.

Vanaf begin dit jaar mogen particuliere vervoerders busdiensten tussen de steden aanbieden. Eerder maakte de overheid dit, ter bescherming van de Deutsche Bahn, vrijwel onmogelijk. Een wet uit 1934 verbood busbedrijven lijndiensten te onderhouden die 'parallel' liepen met spoorlijnen.

Treinkaartjes zijn relatief duur in Duitsland. Meerdere bedrijven hebben zich nu op de busmarkt gestort. Zo gaat de Duitse ANWB, ADAC, buskaartjes aanbieden, net als de Deutsche Post. Andere bedrijven zijn MeinFernbus en FlixBus. De spoorwegen zijn ook in de nieuwe markt gestapt, met dochterbedrijf Berlin Linien Bus.

Aldi, in Duitsland verdeeld in Aldi Nord en Aldi Süd, is allang niet meer alleen op de levensmiddelenmarkt actief. Het bedrijf, dat in Duitsland meer dan 4.300 filialen bezit, heeft al een reisbureau en biedt ook goedkope telefoonabonnementen aan.

De supermarktketen werd direct na de Tweede Wereldoorlog door Karl en Theo Albrecht opgericht, twee broers die zich altijd ver van de publiciteit hielden. De familie geldt als rijkste van Duitsland. De keten is in achttien landen actief, in Nederland sinds 1975. Er werken vijftigduizend mensen. De omzet van het familiebedrijf bedroeg in 2011 wereldwijd ruim 52 miljard euro.

In Duitsland waren het lang de armsten die de goedkope supermarktketen wisten te vinden; anno 2013 geldt dat niet langer. Het bedrijf kreeg zelfs een 'cult-status' door de goede kwaliteit van veel goedkope producten. In de media duiken steeds verhalen op over slechte arbeidsomstandighedenbij het bedrijf. Begin dit jaar ontstond ophef over camera's waarmee de bedrijfsleiding het personeel in de gaten houdt, ook waar dat botst met de privacy.

undefined

Meer over