In drie maanden tijd 3,4 miljoen prikken

Met het inenten van drieduizend kinderen in de leeftijd tussen 15 en 18 jaar is zaterdag, onder meer in een sporthal in IJmuiden, de grootschalige vaccinatie tegen meningokokken C begonnen....

De campagne, die in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid door GGD Nederland wordt uitgevoerd, verloopt in twee fases.

Vanaf begin juni tot de zomervakanties krijgen kinderen van 14 maanden tot en met 5 jaar en de kinderen van 15 tot en met 18 jaar een prik. Na de zomervakantie is de leeftijdsgroep van 6 tot en met 14 jaar aan de beurt voor vaccinatie.

De 44 GGD's en elf provinciale entadminstraties zorgen er voor dat voor half juni de oproepkaarten bij de doelgroep terechtkomen. Er zijn vijfhonderd priklocaties geselecteerd. Veelal zijn dat sporthallen en evenementencomplexen, zoals het Rotterdamse Ahoy', en de Arena in Amsterdam.

De totale kosten van de campagne bedragen volgens GGD-directeur R. Beuse circa 75 miljoen euro; 40 miljoen gaat op aan de aanschaf van het vaccin. Dit betreft het middel NeisVac-C, afkomstig van het Engelse farmaceutische bedrijf Baxter.

Meningokokken C kan leiden tot bloedvergiftiging en hersenvliesonsteking. De massale inenting komt voort uit de onrust die vorig jaar en eerder dit jaar is ontstaan nadat bekend was geworden dat een aantal kinderen als gevolg van de besmetting was overleden.

Jaarlijks worden ongeveer achthonderd mensen geïnfecteerd met de meningokokkenbacterie. Tachtig mensen sterven aan de infectie, veertig lopen blijvend letsel op.

In 2001 ging het in 30 procent van de gevallen om een bacterie van type C. Tegen dit type bestaat vanaf september 2001 een vaccin op de Nederlandse markt. Dit vaccin voorkomt de ziekte en stopt de overdracht. Tegen het type B bestaat nog geen vaccin. In Zevenbergen werden vorig jaar vijfduizend jongeren gevaccineerd, nadat daar twee kinderen waren gestorven aan meningitis .

Ook in de driehoek Zaltbommel-Kerkdriel-Rossum werden drie besmettingen met de meningokok C vastgesteld. Een 13-jarig meisje uit Rossum is overleden. In Rosmalen waren drie mensen besmet. In Soerendonk overleed een 11-jarige jongetje aan nekkramp en raakten minstens twee kinderen besmet.

GGD Nederland-directeur R. Beuse schat dat van de 3,5 miljoen kinderen 10 procent al gevaccineerd is. De campagne, de grootste die ooit in Nederland is gehouden, is eenmalig. De inenting verloopt in fasen, omdat de benodigde hoeveelheid vaccin niet direct beschikbaar is.

Vanaf 1 september wordt de vaccinatie tegen meningokokken C opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma voor kinderen van 14 maanden. De thuiszorg organisaties voeren samen met de vijftienduizend consultatiebureaus het programma uit.

Meer over