In drie dagen 1500 migranten gered, vrouw overlijdt na bevalling in rubberbootje

Tijdens een vijftiental reddingsoperaties in internationale wateren voor de kust van Libië zijn de afgelopen drie dagen in totaal ongeveer vijftienhonderd migranten gered. Een vrouw die in een rubberboot van haar kind beviel, overleefde de overtocht niet, zo heeft de organisatie SOS Méditerranée bekend gemaakt.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Het slachtoffer werd aangetroffen in een opblaasbare boot waarin zich 108 passagiers bevonden, onder wie 16 vrouwen en 34 minderjarigen, vooral Eritreeërs. Ze werden door het schip Aquarius van SOS Méditerranée gered.

Volgens de passagiers overleed de vrouw aan de gevolgen van een bevalling. Haar kind was enkele dagen eerder dood ter wereld gekomen, zeggen getuigen.

De Aquarius voerde woensdag nog twee andere operaties uit waarbij in totaal 279 personen werden gered. Het coördinatiecentrum van de kustwacht in Rome zei woensdag dat er de dag ervoor 1.100 migranten uit de Middellandse Zee waren gered tijdens 11 operaties.

Het Europese migratiebeleid

Werpt het migratiebeleid zijn vruchten af?
De aantallen vluchtelingen die via Italië en Griekenland Europa bereiken, zijn dit jaar afgenomen. Toch lijkt het te vroeg om te stellen dat het antimigratiebeleid van de EU een succes is.

Meer over