In dit bergdorp peperde George Michael zijn Wham!-bandleden in

Volkskrant-journalist Noël van Bemmel was in 2015 op bezoek in het Zwitserse bergdorp Saas-Fee - bekend van de videoclip van 'Last Christmas' van Wham!. 'Hier staarde zanger George Michael triestig voor zich uit, omdat hij zijn hart aan de verkeerde had gegeven.'

Noël Van Bemmel
De skipiste met het dorp op de achtergrond. Het witte gebouw rechtsboven is het WellnessHostel4000. Beeld Io Cooman
De skipiste met het dorp op de achtergrond. Het witte gebouw rechtsboven is het WellnessHostel4000.Beeld Io Cooman

De mooiste plek om sneeuwballen te gooien is toch wel het tuinhek aan de rand van het Zwitserse bergdorp Saas-Fee. Hier peperden de leden van de jarentachtigpopgroep Wham! elkaar in, halverwege een van de meest bekeken videoclips ter wereld: Last Christmas. Het lied was tot eind december weer overal op de radio te horen. Hier staarde zanger George Michael triestig voor zich uit, omdat hij zijn hart aan de verkeerde had gegeven. 'The very next day, she gave it away'.

Ze spelen het liedje nog wel eens, in de Felskinn-gondel die naar 3.000 meter gaat. 'Is dit de gondel uit die clip?', vraagt een Deens stel. 'Dat gaan we meteen googelen.' Dat kan, want Saas-Fee biedt gratis wifi op alle skipistes. Een Engelse twintiger met een snowboard: 'Natuurlijk weet ik dat. Ik was nog niet geboren in 1984, maar iedereen kent Last Chistmas.' Een Noorse familie begrijpt de populariteit van de clip nog steeds niet. 'Vakantie vieren met je vrienden in een afgelegen blokhut. Dat is toch heel normaal?'

Wham! koos het Zwitserse dorpje vanwege de hoge ligging en sneeuwzekerheid. En vooruit, voor het fraaie uitzicht op die 4.000 meter hoge bergen rondom. Maar het eenzame chalet met tuinhek is inmiddels omringd door nieuwgebouwde vakantiehuizen. De knusse kamer waarin George met zijn vrienden de kerstboom versierden, blijkt in werkelijkheid een kaal leslokaal in het plaatselijke congrescentrum. Het is dat de open haard met het koperbeslag er nog staat, anders had je het niet geloofd.

(tekst loopt door onder video)

Saas-Fee is al 30 jaar Wham!-dorp. Beeld Io Cooman
Saas-Fee is al 30 jaar Wham!-dorp.Beeld Io Cooman

Saas-Fee staat vol familiehotels. Waarvan de eigenaar je naam doorgeeft aan de burgemeester die trouwe bezoekers een medaille opspeldt met 10, 20 of 30 jaar. Althans, tot voor kort.

Want ook dit Zwitserse dorp wil aantrekkelijk blijven voor nieuwe toeristen. Na lang aarzelen accepteerden de dorpelingen een ambitieus plan van de Zwitserse Vereniging van Jeugdherbergen. Samen staken ze 14 miljoen euro in een strak ontworpen hotel met stapelbedden en een luxe spa van 1.900 vierkante meter. Een uniek concept: in het WellnessHostel4000 slaap je voor 33 euro, je eet er voor 14,50 euro, maar de warme-steenmassage kost 110 euro.

Dat past volgens de bedenkers bij het gedrag van de Y-generatie. Twintigers en dertigers die een spijkerbroek van H&M combineren met een tas van Céline of hun roestige fiets voor een chique cocktailbar parkeren. Het WellnessHostel4000 lijkt bedacht voor de Millennials. Maar ook backpackers, gezinnen met kinderen die willen zwemmen en 55-plussers op bergschoenen boeken er een stapelbed of een tweepersoonskamer. Dan zit je hoog in de Zwitserse bergen voor een lage prijs, inclusief 25-meterbad met kinderbad en glijbaan, en een ruime sauna met panoramaramen.

null Beeld Io Cooman
Beeld Io Cooman

Geen jeugdherberg ter wereld heeft zo'n mooie spa. Met hoge grijze wanden, houten baden, mistige stoomkamers, verwarmde ligplatforms, hydromassage douches en zweetkamers met onbelemmerd uitzicht op de bergen. Daar blazen blote skiërs van alle leeftijden uit met hun voeten in een tobbe. De betere après-ski voor 13 euro per dag extra. Probeer ook maar eens in een jeugdherberg een masseuse te boeken voor een stevige sportmassage of een antistressbehandeling.

'Veel gezinnen waren bang dat we klanten zouden afpikken van de driesterren hotels', zegt directrice Chantal Anthamatten. 'Maar wij trekken een nieuw publiek voor Saas-Fee. Jonge stellen uit Azië of Zwitserse gezinnen die niet eerder in Saas-Fee waren.' Het dorp kan volgens haar ook wel wat modernisering gebruiken: Saas-Fee is slaperiger dan het mondaine Zermatt aan de andere kant van de berg. Veel hoteleigenaren zijn op leeftijd en merken dat hun kinderen geen zin hebben de zaak over te nemen. Dat schept ruimte voor buitenlandse investeerders die frisse ideeën meebrengen. Zoals het nieuwe The Capra dat louter moderne suites aanbiedt.

null Beeld Io Cooman
Beeld Io Cooman
Sauna met driedubbel panoramaraam van jeugdherberg WellnessHostel4000. Beeld Io Cooman
Sauna met driedubbel panoramaraam van jeugdherberg WellnessHostel4000.Beeld Io Cooman

'Ik ben wel blij met de vernieuwing', zegt Robi Anthamatten (het aantal achternamen is beperkt in Saas-Fee). Als voorbeeld noemt de eigenaar van feesthotel Popcorn, de nieuwe Adrenalin Cup, een activiteit waarbij skiërs tien uitdagingen krijgen, zoals een slalom of een sneeuwschoentocht. Een camerasysteem registreert en filmt de gasten die hun prestaties thuis of op de schermen bij de gondelbanen willen terugkijken. Robi groeide op in het vijfsterren Hotel Ferien Art van zijn ouders. Daar sliepen ooit George Michael en de rest van Wham!

'Als 14-jarige droeg ik Michaels koffer en kreeg ik 50 pence fooi.' Robi was er ook bij toen de filmcrew hysterisch meldde dat de broche van de oma van George was verdwenen. Voor wie de clip nooit goed bekeek: George geeft een fonkelende broche aan zijn vakantievriendinnetje, die het juweel later doorgeeft aan háár nieuwe vriend. Helaas verdween de broche halverwege de opnamen. 'Mijn zwager zocht met een paar afwassers de hele route naar de filmlocatie af. Zij doorzochten met tuinharken anderhalve kilometer sneeuw! Toen de zoekers na afloop een sigaret rookten voor de deur, zag één van hen de broche voor zijn voeten liggen!'

Een gemiste kans, noemt Robi het clipje van Wham! 'Miljoenen mensen zien ieder jaar dat romantische filmpje van ons mooie dorp. Maar we hebben dat eigenlijk nooit gebruikt voor onze marketing.' Robi vindt het ook eeuwig jammer dat zijn moeder het sportjack dat George voor hem signeerde, heeft meegegeven aan de Altkleidersammlung. 'Dat jasje had ik graag boven mijn bar gehangen.'

De Britse zanger George Michael is op 53-jarige leeftijd overleden. Lees hier meer over het leven en nalatenschap van de superster.

Het verhaal van George Michael in vijf liedjes

In beeld: George Michael

Reacties dood George Michael: 'Fantastische zanger, te jong gestorven'

George Michael (1963 - 2016): popster die zijn eigen imago ontsteeg

null Beeld Io Cooman
Beeld Io Cooman
null Beeld Io Cooman
Beeld Io Cooman
null Beeld Io Cooman
Beeld Io Cooman
null Beeld Io Cooman
Beeld Io Cooman
null Beeld Io Cooman
Beeld Io Cooman
null Beeld Io Cooman
Beeld Io Cooman
null Beeld Io Cooman
Beeld Io Cooman
null Beeld Io Cooman
Beeld Io Cooman
null Beeld Io Cooman
Beeld Io Cooman
null Beeld Io Cooman
Beeld Io Cooman
null Beeld Io Cooman
Beeld Io Cooman
null Beeld Io Cooman
Beeld Io Cooman
null Beeld Io Cooman
Beeld Io Cooman
null Beeld Io Cooman
Beeld Io Cooman
null Beeld Io Cooman
Beeld Io Cooman
null Beeld Io Cooman
Beeld Io Cooman
null Beeld Io Cooman
Beeld Io Cooman
null Beeld Io Cooman
Beeld Io Cooman
Meer over