In Death Valley

In 1987 bracht de Ierse popgroep U2 het succesvolle album The Joshua Tree uit. Wereldwijd werden meer dan twaalf miljoen exemplaren verkocht....

Zoals veel fans van de Beatles zich op het zebrapad van AbbeyRoad laten fotograferen, willen fans van U2 graag met deze JoshuaTree op de foto. Probleem was echter dat, ter bescherming vandeze cactusboom, de locatie ervan niet bekend was gemaakt. ZelfsU2 wist de precieze plek niet. Zanger Bono zei in 1997 in eeninterview: 'Ik weet nog steeds niet waar die Joshua Tree is. Wezagen hem naast de weg. Anton Corbijn, onze fotograaf, zag hemals eerste, schreeuwde: ''Stop de bus!'' en holde de woestijnin. Ik weet niet of we hem ooit terug zullen vinden.' Met ditlaatste doelde Bono op de boom, niet op de fotograaf.

In tegenstelling tot wat veel fans dachten, stond de boom nietin het Joshua Tree National Park, maar bij het plaatsje Olanche,vlak bij Death Valley. In het jaar 2000 ging de boom dood en vielhij om. De oorzaak was ouderdom. Er is niet veel meer van over.Fans hoeven dus niet naar Olanche af te reizen.

Dat er Joshua Trees bij Death Valley groeien, is niet zoverwonderlijk. Het is een van de warmste plekken ter wereld. Op10 juli 1913 werd in Furnace Creek, Death Valley, een temperatuurgemeten van 57 graden Celsius, toen een wereldrecord. Op 13september 1922 werd evenwel in Al Aziziyah in Libië 58 gradengemeten. De Amerikanen beweren dat de thermometer van de Libiërsniet deugde, maar de rest van de wereld gelooft deze 58 gradenwel.

Omdat de Amerikanen het record graag terug willen hebben,staat er nu ook meetapparatuur bij Badwater in Death Valley.Badwater ligt 85 meter beneden het zeeniveau. De Amerikanen hopendat hier, op de bodem van de broeikas die Death Valley is, vroegof laat een nieuw wereldrecord kan worden gemeten.

Het lijkt gekkenwerk om op deze plaats in de zomer eenhardloopwedstrijd te organiseren, maar toch vindt elk jaar injuli de Badwater Ultramarathon plaats. Deze wedstrijd, over eenafstand van 215 km, loopt van Badwater, het laagste punt vanAmerika, naar Mount Whitney, met 4420 meter het hoogste punt vanAmerika (buiten Alaska). De finish ligt op 2500 meter hoogte.

De wedstrijd is niet voor iedereen geschikt. Het blad Runner'sWorld van september 1999 vermeldt de volgendegezondheidsrisico's: 'Nierklachten tot de dood erop volgt,zonnesteek, hersenbeschadiging en alle symptomen vanoververhitting, misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid, te hogehartslag, niet kunnen zweten, kippenvel in de buurt van dehartstreek, grote irritatie, algehele zwakte en overgeven. In deslotfase, als de temperatuur tot onder nul kan dalen, staanandere ongemakken te wachten, zoals zwelling van longen enhersenen, verschijnselen die horen bij hoogteziekte.'

De organisatie raadt de deelnemers aan zo veel mogelijk op dewitte strepen van de weg te lopen, om te voorkomen dat deschoenzolen door de hitte aan het asfalt vastplakken.

Meer over