In de zomer moet het er hier van komen

Terwijl half Europa juicht bij de komst van de zomer en zich met handdoekje en hormonen richting Spaanse costa’s haast voor ontspanning, doen veel Spanjaarden hetzelfde maar dan op zoek naar een baan....

Die Spaanse zomer lijkt ook steeds langer te duren. Nog niet zo lang geleden liep el verano van juni tot september. Tegenwoordig begint de zomer in maart, na de paasweek, en loopt door tot begin november. Als tienduizenden buitenlandse bejaarden Spanje overspoelen voor hun aangename winterslaap.

Toch ligt voor de meeste Spanjaarden de nadruk van de zomer nog altijd op augustus. Ze hebben er zelfs een uitdrukking voor: hacer su agosto. Letterlijk: zijn augustus maken. Een curieuze manier om te zeggen dat je binnen kunt lopen in de oogstmaand. En geen betere plek hiervoor dan de toeristensector.

Ga maar na, ook dit jaar zullen bijna 60 miljoen buitenlanders Spanje bezoeken. Maar belangrijker nog: 2,3 miljoen personen zullen zich over hen moeten ontfermen.

Daar zitten uiteraard gekwalificeerde professionals tussen van hotelscholen en horecaopleidingen. De meeste Spanjaarden die op een terras een bestelling opnemen of de kinderen bij het all inclusive zwembad amuseren zijn echter handige studenten en werklozen die wat extra inkomsten pakken.

Maar ook Spanjaarden met een keurige baan vind je plots terug in populaire badplaatsen als Salou, Playa del Inglés en Benidorm. Neem mijn vriend Alejandro, het hele jaar werkt hij bij een bankfiliaal, maar zodra het kwik extreme waarden bereikt, is hij in een ijssalon aan de boulevard te vinden. Of zijn broer Maxi die zijn baantje bij Telefónica steevast inruilt voor een dj-draaitafel van een discotheek. Hoe dat kan? In het land van de tijdelijke contracten eindigen in de zomer plots heel wat dienstbetrekkingen. Om in september weer doodleuk te worden aangegaan. En in de tussentijd moet de airco toch zoemen – het liefst met iets extra’s.

Maar de concurrentie uit het het buitenland wordt steeds groter. Duitsers, Russen, Britten en Nederlanders spreken hun talen. Een zegen die veel Spanjaarden ontberen. Gau ar joe? Wer ar joe fron? Daarmee trek je geen klanten. Gelukkig brengt 94 procent van de Spanjaarden hun vakantie binnen de eigen landsgrenzen door.

Wie toch niet aan de costa’s aan de bak komt, waagt zijn kansen in het onderwijs. September is de maand van de herexamens op scholen en universiteiten en de vraag naar bijlesleraren is enorm. En anders rest nog een uitstapje langs Castilla-la Mancha, Penedés, Jerez en La Rioja om de wijnboeren te helpen met de jaarlijkse druivenoogst.

Maar mocht ook deze laatste strohalm niet lukken, zul je Spanjaarden niet zien treuren. Grote kans dat hij of zij in elk geval tegen een geliefde is aangelopen. Want ook daar schijnt de Spaanse zomer uiterst geschikt voor te zijn. Liefst driekwart van de Spanjaarden biechtte onlangs op juist in el verano naar een nieuwe vlam te zoeken.

Meer over