DagkoersenUw politieke nieuwsbrief

In de strijd om de mores is het Denk tegen de rest

Denk-Kamerli Öztürk in debat in de Tweede Kamer.  Beeld ANP - Bart Maat
Denk-Kamerli Öztürk in debat in de Tweede Kamer.Beeld ANP - Bart Maat

Goedemiddag,
Het is Denk dan toch gelukt om vrijwel de gehele Tweede Kamer tegen zich in het harnas te jagen. Inclusief voorzitter Arib.

Hier zijn uw Dagkoersen. Deze politieke nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

null Beeld

GESPREK VAN DE DAG
De mores

De Tweede Kamer die zich vrijwel collectief uitspreekt tegen de omgang van Denk met collega-Kamerleden van andere fracties; dat is in twee opzichten een memorabele gebeurtenis. Ten eerste voert huiver meestal de boventoon in dit soort kwesties: ieder zijn meug, het parlement is er nou eenmaal niet om zichzelf te controleren en Kamerleden moeten tegen een stootje kunnen. Er moet wel wat aan de hand zijn voordat fracties zich met elkaars methoden gaan bemoeien.

De tweede dimensie wordt geleverd door Kamervoorzitter Khadija Arib, die besloot haar handtekening onder de motie te zetten die Denk veroordeelt 'vanwege de handelwijze om Kamerleden vanwege hun afkomst uit te kiezen en hen gericht via sociale media te intimideren'.

Die handelwijze is genoegzaam bekend: Denk verzamelt de beelden van Kamerleden, bij voorkeur die met Turkse of Marokkaanse wortels, die naar de mening van Denk verkeerd stemmen. Dat gebeurde bijvoorbeeld al enkele keren met Kamerleden die het voorstel steunden om de Turkse slachting onder Armeniërs in het begin van de vorige eeuw officieel tot genocide te bestempelen. Het doel van Denk is ‘hypocrisie aantonen’, het directe effect voor de betrokken Kamerleden is een stroom van intimidaties en bedreigingen aan hun adres, zoals NRC laatst optekende na een rondgang onder zeer bezorgde parlementariërs.

Onder aanvoering van het CDA-Kamerlid Van der Molen ontstond in de Kamer woensdag dan ook de behoefte om daartegen een collectief geluid van afkeuring uit te spreken, hier door Denk zelf vastgelegd:

De handtekening van Arib onder de breed gedeelde motie is uniek. Daarmee werd zij mede-indiener. Dat is in honderd jaar niet voorgekomen, zegt de Tweede Kamer zelf. Voorzitters stemmen wel over moties maar ondertekenen ze nooit, uiteraard uit angst hun onpartijdigheid te verliezen. Voor Arib is haar stellingname dit keer echter de logische uitkomst van haar oplopende verontwaardiging over Denks methoden, waarvan zij ook zelf het slachtoffer werd. Zij heeft daar al enkele keren haar afschuw over uitgesproken, omdat het wat haar betreft raakt aan het wezen van wat de Kamer wil zijn: een vrijplaats voor debat. ‘Het is goed dat dit signaal nu zo luid en duidelijk uit de Kamer komt', aldus Arib.

En Denk? Dat toont zich vooralsnog niet onder de indruk. Het zette het debat met Van der Molen zelf online voor de achterban. De Kamer is selectief verontwaardigd, vindt de partij. ‘Als er één Kamerlid is dat in dit parlement is bedreigd, dan ben ik dat wel', aldus het Kamerlid Öztürk, met een verwijzing naar zijn eerdere geruchtmakende aanvaring met het PVV-Kamerlid De Graaf:

EN DAN DIT NOG
Van Ark tegen tweede huizen

Het was laatst een opzienbarend bericht: bijstandsgerechtigden die er via een draaideurconstructie in slagen om hun uitkering te behouden ondanks hun tweede huis in het buitenland. Dat kan zo niet doorgaan, kondigt staatssecretaris Van Ark vandaag aan, al is nog niet helemaal duidelijk hoe zij de aanpak voor zich ziet.

De weg naar Parijs
Terwijl zo'n tweeduizend klimaatspijbelaars door Amsterdam trokken en de Tweede Kamer zich opmaakt voor het debat van vanavond over het klimaatbeleid, zette verslaggever Yvonne Hofs de feiten uit de doorrekeningen op een rij: Hoe groot is de kans dat ‘Parijs’ de komende jaren in zicht komt?

De Stemchecker
Voor wie 'm nog niet heeft ingevuld: als u wilt weten hoe uw mening zich verhoudt tot het stemgedrag van de politieke partijen in de Eerste Kamer, staat hier de Volkskrant Stemchecker voor u klaar.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Deze nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

Meer over