'In de provincie leeft het zaalvolleybal volop'

GRONINGEN - Bloedstollend, spectaculair, soms van een hemelschreiend niveau en tevens met een hoge amusementswaarde: Lycurgus en Landstede bewijzen in de finale van de play-offs dat het zaalvolleybal leeft in de provincie. Maar tot ergernis van Lycurgus-coach Ronald Zoodsma lijkt de volleybalbond Nevobo de eredivisie al in stilte te hebben begraven.

Tijdens de presentatie van Beach Team Holland gaf Bert Goedkoop, technisch-directeur van de Nevobo, vrijdag een veelzeggend statement af over de groeiende status van het beachvolleybal. 'Die tak zal snel groter en populairder worden dan het zaalvolleybal', zei Goedkoop. En met de hem typerende, sarcastische ondertoon: 'Ik ben niet voor niets geswitcht.'

De Nevobo pronkt met het beachvolleybal, omdat die variant meer sponsoren trekt dan het kwijnende zaalvolleybal. De bond organiseert het WK beachvolleybal in 2015, terwijl nog onduidelijk is hoe de deelname van de zaalploeg aan de World League moet worden gefinancierd. De nationale teams zijn zover gezakt op de wereldranglijst dat zaalvolleybal een B-merk is geworden. Sportkoepel NOC*NSF financiert alleen nog het vrouwenteam en de talenten van icoon Ron Zwerver.

Oud-zaalinternational Zoodsma, erkend criticaster van de volleybalbond, vindt het onbegrijpelijk dat Goedkoop zo nadrukkelijk partij kiest voor het beachvolleybal. 'Daarmee geef je als directeur van de Nevobo het signaal af dat je alleen je eigen belang dient. Het is ook veelzeggend dat Goedkoop hier niet is. Over hoeveel beachvolleyballers hebben we het eigenlijk? Als de bond zich daarop richt, doet hij honderdduizend zaalvolleyballers tekort.'

Roland Rademaker, spelverdeler van Landstede Volleybal, nuanceert de felle kritiek van Zoodsma. 'Toen Goedkoop bondscoach van de beachvolleyballers werd, riep hij al dat het zaalvolleybal dood was. Het verschil is dat het beachvolleybal commercieel interessanter is. De bond heeft het knap uitgebuit. De World Tour en een WK in Nederland geven de sport een impuls.

'Maar de eredivisie is geen evenement. Het is vervelend als je wordt tegengewerkt door je eigen bond. Zaalvolleybal is niet dood, het trekt in Groningen en Zwolle veel publiek. De tijden zijn veranderd. De traditionele sponsoring bestaat niet meer, je zult creatieve vormen van samenwerking moeten zoeken. Daarom wil ik niet alleen naar de bond wijzen, dat is te gemakkelijk. Het is ook de schuld van de clubs geweest dat we een seizoen in vijf, zes maanden hebben gepropt.'

De landskampioen wordt pas zaterdag bekend, want Landstede en Lycurgus verloren dit weekeinde in eigen huis. Het thuisvoordeel voor Landstede in het vijfde duel van de finalereeks is dan ook relatief. Zaterdag gierde de kampioensstress door het sportcentrum in Zwolle en won Lycurgus in vier sets: 25-15, 18-25, 32-34, 23-25. Zondag dwong Landstede een verlenging af na een bizarre vijfsetter in Groningen: 23-25, 23-25, 25-22, 25-23, 12-15.

Beide clubs lijken verlamd door de gedachte dat ze de eerste landstitel in hun bestaan kunnen veroveren. De coaches Redbad Strikwerda (Landstede) en Zoodsma (Lycurgus) moeten soms stapeldol worden van de foutenlast bij hun spelers, die vooral bedroevend serveerden.

Bij Landstede stond Tymen Laane model voor de grilligheid van zijn team. De 25-jarige reus sloeg als powerhouse de stenen uit de vloer, maar knoeide ook als een hulpeloze recreant. Bij Lycurgus onttrok alleen passer/loper Robbert Andringa zich aan de dipjes van zijn team. Maar ook de tweede libero van de Nederlandse ploeg moest passen in de slotfase van de vijfde set, waarin Lycurgus na een knappe inhaalrace niet wist door te drukken.

Woensdag leek Landstede-spelverdeler Rademaker in Groningen nog met meel aan zijn handen te spelen. Zondag was de routinier met soms fabuleuze set-ups de regisseur van een wankelmoedige ploeg. Zo wordt de finale van de play-offs dus vervolgd in Zwolle.

Zoodsma, uitdagend: 'Misschien dat Goedkoop dan wel komt kijken, mits hij in zijn drukke agenda een plekje kan vinden. Maar ik heb begrepen dat komend weekeinde de zon gaat schijnen. Dan zal Bert wel op het strand gaan liggen.'

undefined

Meer over