In de porseleinkast van de president

Welk bord kiest Michelle Obama vandaag voor het traditionele Thanksgiving-diner? Zeker is dat haar kalkoen baadt in weelde. De Obama's pakken nogal uit met hun banketten.

K om, kom, een etentje van de machtigste man op aarde mag heus wel wat kosten. Felipe Calderon, Mexicaans staatshoofd, prikte in 2010 een stijlvol vorkje met de Obama's op de South Lawn van het Witte Huis. In het bijzijn van Beyoncé. En de belastingbetaler heeft geweten wat aan het feestje ter ere van de Mexicaan werd gespendeerd. Met adviseurs, vrienden en familie schuift president Obama vandaag aan bij het traditionele Thanksgiving-diner in het Witte Huis. Maar dit diner, met op het menu geroosterde kalkoen met tijm, valt volledig in het niet bij de staatsbanketten die presidenten en First Lady's bevriende staatshoofden aanbieden.

Zeker de Obama's. Kosten van het staatsbanket voor Calderon: 756.904 euro. Voor 3.668 euro per persoon aten de gasten Oregon Wagyu Beef en Black Bean Tamalon, geserveerd op servies dat president Eisenhower in 1955 had laten voorzien van gouden medaillons.

Het kan beslist 'goedkoper'. De Chinese president Hu Jintao werd vorig jaar, op eigen verzoek, onthaald op een 'authentiek Amerikaanse avond'. Dus werd er, voor de som van 390.469 euro, onder andere Poached Maine Lobster genuttigd, vergezeld van een Dumol Chardonnay 'Russian River'. Als toetje was er, terwijl Herbie Hancock optrad, appeltaart met vanille-ijs.

Het servies van Nancy Reagan, dat de Obama's voor die gelegenheid uit de kast hadden gehaald, moet de Chinezen zeer hebben bevallen: een dinerbord voorzien van een brede band uitgevoerd in bloedrood, de lievelingskleur van de toenmalige First Lady. De Reagans kregen wel een lading kritiek toen ze het ruim vierduizend stuks tellende servies bestelden. Kosten: zo'n 164 duizend euro.

Eten in het Witte Huis is, met vijf chefs en kasten vol exclusief porselein in The China Room, een serieuze bedoening. Zeker op Thanksgiving, ooit bedoeld als dank voor een goede oogst, wanneer weer de zoveelste kalkoenborst op het presidentiële porselein belandt. Obama's turkey is slechts een van de ruim 45 miljoen kalkoenen die de Amerikanen vandaag zullen opeten. De Witte Huis-diners behoren tot het exclusieve domein van de First Lady. Zelfs midden in oorlogstijd, zoals onder Johnson en Nixon, dient de First Lady zich ook bezig te houden met tafelschikkingen, het menu, de gastenlijst en de keuze van een servies. Nancy Reagan genoot zichtbaar van de diners. Anderen, zoals pindaboerin Rosalyn Carter, konden zich een beter tijdverdrijf voorstellen. Maiskolven, vogels, adelaars en het presidentiële zegel zien presidenten, premiers en koninklijke gasten nu op hun bord als ze aanschuiven bij Barack en Michelle.

Soms ook veel blingbling. Zo zag de Indiase premier Manmohan Singh in 2009, op het eerste banket van de Obama's, zijn met kokos geparfumeerde basmati geserveerd op het gouden servies van George en Laura Bush. Zij waren de laatsten die zich in het Witte Huis, terwijl de kosten van de oorlogen in Irak en Afghanistan richting de 1.000 miljard dollar gierden, bogen over een nieuw servies.

Een kleine vijfduizend borden en schotels werden er in 2009 geleverd, goed voor 320 gasten. Aangeschaft, zoals de wet voorschrijft, bij een Amerikaanse fabrikant: presidentieel china-leverancier Lenox in Pennsylvania. Hetzelfde bedrijf waar First Lady Eleanor Roosevelt midden in de Great Depression, tot woede van veel Amerikanen, haar servies van 1.722 stuks kocht.

Omdat er wel eens wat stuk gaat, is de kans groot dat de Obama's in de komende jaren hun eigen servies gaan bestellen. Zeker als ze in dit tempo doorgaan met de mega-banketten. 'Buitensporig hoog', zo noemde Gary Walters, die van 1970 tot 2007 het huishouden van zeven presidenten runde, vorige maand de kosten van Obama's staatsdiners. In zijn tijd had hij zoiets nooit meegemaakt in het Witte Huis.

'Het duurste diner dat ik mij kan herinneren, kostte tussen de 190- en 200 duizend dollar', zei Walters nadat het conservatieve dagblad The Washington Examiner de kosten van Obama's mega-etentjes had gepubliceerd. Het Republikeinse Congreslid Darrell Issa klom deze maand in de pen en eiste duidelijkheid.

'In deze economisch moeilijke tijden trekken de Amerikanen de broekriem aan', schreef hij aan minister Clinton van Buitenlandse Zaken. 'De regering moet zich hiervan goed bewust zijn. Maar de berichten over royale diners wijzen op het tegenovergestelde.'

Stieven Ramdharie

undefined

Meer over