Nieuws

In corruptiestrijd krijgt politie automatisch melding van agenten die strafbare feiten plegen

Om corruptie binnen de politie tegen te gaan, krijgt de organisatie binnenkort automatisch een melding zodra een medewerker wordt veroordeeld voor een strafbaar feit. Ook komt er een meldplicht voor agenten die in een chantabele situatie terecht dreigen te komen, bijvoorbeeld door schulden.

Rechtbanktekening met (v.l.n.r.) advocaat Jan-Hein Kuipers, Mark M., Mark (Marcus) S. en diens advocaat Marcel Heuvelmans in de rechtszaak tegen Mark M. uit Weert. Beeld Nederlandse Freelancers
Rechtbanktekening met (v.l.n.r.) advocaat Jan-Hein Kuipers, Mark M., Mark (Marcus) S. en diens advocaat Marcel Heuvelmans in de rechtszaak tegen Mark M. uit Weert.Beeld Nederlandse Freelancers

Dat meldt Trouw. Toen vorig jaar encryptiedienst EncroChat was gekraakt, waardoor de politie miljoenen versleutelde berichten van criminelen kon lezen, kwam corruptie onder meerdere agenten naar boven. Ze bleken bijvoorbeeld informatie te lekken naar criminelen. Geschrokken richtte de Rijksrecherche een nieuw team op om actief te speuren naar corrupte agenten en ambtenaren. Minstens zeven agenten werden opgepakt op verdenking van corruptie.

‘Voor al die politiemensen die te goeder trouw zijn en 24/7 klaarstaan voor de veiligheid van Nederland is elke corruptiezaak een klap in het gezicht. Maar het is helaas een gegeven dat er ook rotte appels zijn. Aan de andere kant: het EncroChat-onderzoek toont ook aan dat niemand onaantastbaar is’, zei korpschef van de Nationale Politie Henk van Essen toen.

Nationaal plan

De politie kreeg tot nu toe niet automatisch een melding als een agent een strafbaar feit beging, maar dat verandert nu dus. Bovendien krijgt de politie vanaf volgend jaar meer mogelijkheden om medewerkers niet alleen voor indiensttreding te screenen, maar ook daarna. De maatregelen zijn onderdeel van een nationaal anticorruptieplan, dat de politie deze zomer wil presenteren.

De afgelopen jaren kwamen al vaker corruptiezaken binnen de politie aan het licht. Zo werd Mark M. uit Weert in 2018 veroordeeld voor het verkopen van vertrouwelijke informatie aan criminelen. En in 2019 moest oud-politiecommissaris Peter van den E. een jaar de cel in omdat hij zich liet trakteren op reisjes door een ondernemer die softwaresystemen maakte. Van den E. had invloed op welk systeem de politie zou kiezen voor een veiligheidsproject.

Meer over