In Blauwestad blijft zelfs de noodopvang leeg

Korkies Ramo wijst op twee nog volle kratten Turkse broden. 'Eerst namen we er wel zes mee. Het wordt steeds rustiger.' Drie ochtenden per week staat hij hier met zijn vader Adib, ondernemer uit Oude Pekela, op het winderige parkeerterrein net buiten de slagbomen van de noodopvanglocatie Blauwestad. Met hun blauwe bestelbus en een kraam vol paprika's, bananen en kippenbouten.

Jurre van den Berg
In Blauwestad zijn nog lang niet alle kavels verkocht. Beeld Harry Cock/de Volkskrant
In Blauwestad zijn nog lang niet alle kavels verkocht.Beeld Harry Cock/de Volkskrant

Maar met het aantal bewoners in de noodopvang zien zij ook hun handel teruglopen. Van de duizend plaatsen die de locatie biedt - kosten: 6 miljoen euro - zijn er slechts tweehonderd bezet.

Ooit zouden in dit deel van Blauwestad zestig luxueuze landhuizen verrijzen. Maar de Randstedelingen kwamen niet naar Oost-Groningen. In plaats van de beoogde 1.500 werden tot op heden zo'n tweehonderd kavels verkocht.

Nu staan er 125 woonunits voor asielzoekers, in drie tinten grijs. Chic in hun soort, dat wel. Met een eigen keukentje zelfs, vertelt Ammar (30) uit Syrië. In de noodopvang in Amsterdam, waar hij eerder zat, moest hij in de rij staan bij de voedseluitgifte.

'Iedereen wil/kan zo wonen', is de slagzin van Blauwestad. In maart streken de eerste asielzoekers neer in de hoogstaande noodopvang net buiten Beerta. Het was een verademing ten opzichte van het toen net opgedoekte tentenkamp Heumensoord, klonk het.

'Niets is zo onvoorspelbaar als instroom', zegt een COA-woordvoerster. Doordat er minder vluchtelingen naar Nederland komen blijven in meer noodopvangbedden leeg.

De nieuwe bewoners van Blauwestad werden overigens niet meteen met open armen ontvangen. De kavelverkoop ligt al jaren nagenoeg stil. 'En met de komst van een noodopvang bevorder je die echt niet', zegt de voorzitter van de bewonerscommissie.

De kritiek verstomde echter. In een brief aan de gemeenteraad pleitten enkele inwoners er zelfs voor de noodopvang om te vormen tot permanent azc, zoals ook in Laren en Weert is gebeurd. Een opvanglocatie van deze kwaliteit na een jaar opdoeken zou kapitaalvernietiging zijn. En daarmee hadden ze in Blauwestad meer dan genoeg ervaring.

Burgemeester Pieter Smit drukt de geruchten de kop in. De noodopvang Blauwestad wordt geen azc en blijft maximaal een jaar open. De gemeente Oldambt zoekt andere locaties voor een of twee permanente azc's.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant
Meer over