nieuwsrusland

In Berlijn doodgeschoten Georgiër was zelf een moordenaar, aldus Poetin

De Georgische man die eind augustus in Berlijn werd doodgeschoten, was zelf een moordenaar. Dat heeft Vladimir Poetin gezegd na een top over Oost-Oekraïne in Parijs. De man zou betrokken zijn geweest bij ‘bloederige daden op Russische bodem’, aldus de Russische president.

Volgens Vladimir Poetin heeft Rusland niets te maken met de moord, eind augustus in Berlijn. Beeld Reuters
Volgens Vladimir Poetin heeft Rusland niets te maken met de moord, eind augustus in Berlijn.Beeld Reuters

De moord, op klaarlichte dag in het Kleiner Tiergarten-park in het centrum van Berlijn, leidt tot hevige diplomatieke spanningen tussen Berlijn en Moskou. Duitsland vermoedt dat Rusland achter de moord zit en heeft twee Russische diplomaten uitgezet, die onvoldoende met het onderzoek zouden hebben meegewerkt. Poetin zegt nu dat Rusland tevergeefs bij Duitsland om uitlevering heeft gevraagd van Zelimchan Changosjvili, zoals de vermoorde man heet.

Changosjvili vocht aan de kant van de beruchte Tsjetsjeense rebellencommandant Sjamil Basajev tegen de Russen en week later uit naar Duitsland.

Rusland heeft niets met de moord te maken, bezweert Poetin. ‘Ik heb geen idee wat er met hem is gebeurd. Het is een crimineel milieu en daarin kan van alles gebeuren.’

Maar de bewijzen dat de verdachte, die vlak na de moord gearresteerd werd, hulp heeft gekregen van de Russische autoriteiten, stapelen zich op. De aangehouden Rus had een paspoort op de naam Vadim Sokolov, maar het weekblad Der Spiegel en het onderzoekscollectief Bellingcat concludeerden dat het een vervalst document was.

Inlichtingendienst

Bellingcat ontdekte dat er over Sokolov niets te vinden is in Russische persoonsregisters vóór 2015. In dat jaar kreeg Sokolov (hij was toen al 45 jaar) voor het eerst een paspoort. Merkwaardig is ook dat hij pas vlak voor zijn reis naar Berlijn een Russisch burgerservicenummer kreeg. Volgens Bellingcat was Sokolovs paspoort bovendien uitgegeven door dezelfde afdeling die de paspoorten uitgaf van de twee agenten van de militaire inlichtingendienst GROe die door Groot-Brittannië wordt verdacht van de mislukte aanslag op de Russische dubbelspion Sergej Skripal.

Belingcat en Der Spiegel zijn er nu achter gekomen dat Sokolov vrijwel zeker in werkelijkheid Vadim Nikolajevitsj Krasikov heet. In 2007 zou hij betrokken zijn geweest bij een moord in Karelië, een deelrepubliek in het noordoosten van Rusland. Ook werd hij gezocht wegens de moord op een bankier in Moskou zes jaar geleden. Daarbij ging de moordenaar op dezelfde manier te werk als bij de liquidatie van Changosjvili. Hij kwam op zijn fiets aangereden, schoot de bankier van dichtbij door het hoofd en vluchtte vervolgens weer op zijn fiets.

Kort na de moord, in januari 2014, diende Rusland via Interpol een internationaal aanhoudingsverzoek voor Krasikov in. De foto daarop komt overeen met de politiefoto die de Duitse justitie van Sokolov heeft verspreid.

Een jaar later trok Moskou het internationale aanhoudingsverzoek weer in. Normaal gebeurt dat als een verdachte is aangehouden of omdat het onderzoek tegen hem officieel wordt gestaakt. Maar dat laatste was volgens Bellingcat niet het geval. Vreemd genoeg bleek Krasikov een jaar na het intrekken van het aanhoudingsverzoek weer rond te reizen, zelfs naar het buitenland. Tot een proces tegen Krasikov is het nooit gekomen.

Duitsland heeft vorige week woensdag twee Russische diplomaten uitgewezen in verband met de moord op een Tsjetsjeen die in augustus in Berlijn werd doodgeschoten, schrijft Bert Lanting in dit artikel.

Meer over