In Atlanta slaat chaos in alle hevigheid om de atleten heen

ANP..

ANP

ATLANTA

ACOG staat na een paar dagen Olympische Spelen voor: Atlanta Cannot Organize Games. De afkorting van het organisatiecomité roept spot, hoon en afkeer op.

Dat commercie en hitte het sportfestijn in Atlanta zouden regeren, was bekend. Dat de chaos in volle hevigheid heeft toegeslagen, is opvallend. Zeker voor Amerikanen, die op dat gebied een reputatie te verliezen hebben.

Waar gebeurd: de Nederlandse bus met hockeyers rijdt na de wedstrijd tegen Maleisië een brandkraan omver na een slordige bocht van de chauffeur. Alle spelers moeten een soort schadeformulier invullen. Allemaal antwoorden ze: wij hebben niets gezien. Twee uur later voltooien ze hun rit naar het Olympisch dorp met een andere bus.

Ook waar gebeurd: de Nederlandse renners van de baanploeg zijn ingedeeld bij atletiek. Het duurt vier uur voordat KNWU-voorzitter Atsma de organisatie ervan kan overtuigen dat de wielrenners meer kans op succes hebben op de wielerbaan dan op het tartan.

Het zijn twee van de talloze anekdotes die de ronde doen over de chaos in Olympisch Atlanta. Een opsomming: chauffeurs van bussen weten echt niet waar ze naartoe moeten. Dat is op zich niet zo bijzonder, want ze komen uit Dallas, New York of Savannah. Sommigen zijn nog nooit in Atlanta geweest.

Lachwekkend is het verhaal van een chauffeuse die vrees had voor de snelweg. Na een kort ritje op de interstate richting Lake Lanier draaide ze zich om, terwijl ze mompelde dat ze bang was. ACOG moest op zoek naar een vervangende bus met berijder. Beledigde chauffeurs hebben de bus en passagiers halfweg in tranen verlaten.

Chauffeurs houden vast aan hun route op papier, ook als die hopeloos vastloopt in de file. Een aantal roeiers, op weg naar de wedstrijden in Lake Lanier, besloot maandag zelfs een bus te kapen. Althans, de chauffeur te dwingen de gewenste route te volgen.

Wanhopige verslaggevers vragen te mogen uitstappen als ze op een paar honderd meter van de bestemming zijn en geen meter meer opschieten, maar dat is verboden. Weer andere chauffeurs wachten op hun vertrektijd, doch zijn na het overhandigen van de nodige 'pins' wel bereid eerder te vertrekken. Andere bussen komen helemaal niet opdagen of raken buiten bedrijf.

Soms duurt het een uur of langer alvorens Marta, de ondergrondse, komt opdagen. Vrijdag vervoerde de Metropolitan Atlanta Rapid Transit Authority 851 duizend reizigers, een verdubbeling van het record. Zaterdag lag het aantal rond de miljoen. Bij de trein is al gevochten voor een plaats. Burgemeester Campbell riep het volk op zich fatsoenlijk te gedragen.

Saillant en zielig was het lot van de Georgische judoka Khakaleisjvili, die zijn Olympische titel zou verdedigen maar zich op de verkeerde plaats meldde voor de weging. Nadat hij zijn fout inzag, spoedde hij zich naar de goede plaats, kwam hopeloos vast te zitten in het verkeer en was te laat. Diskwalificatie volgde.

Inmiddels heeft het IOC de organisatie onder leiding van Billy Payne ter verantwoording geroepen. Het Olympisch comité haastte zich te zeggen dat de problemen vergelijkbaar zijn met die bij vorige Spelen. Dat is overigens niet zo. Verschillende routes door het centrum zijn inmiddels verlegd.

ACOG beroept zich op aanloopproblemen. Zoals het ook doet met de uitslagen waarmee van alles misgaat. Althans, als er al uitslagen verschijnen in het computersysteem van sponsor IBM. 'We werken zoals twintig jaar geleden', zei Michel Henault van het Franse persbureau AFP. 'Uitslagen invoeren met de hand, één voor één.'

De computerfirma legde zeventig miljoen gulden in als geldschieter van het IOC en besteedde nog een dubbel bedrag aan investeringen. Ook IBM beriep zich op aanloopproblemen en zegt dag en nacht bezig te zijn die op te lossen. De grote bureaus vragen desnoods faxen met uitslagen van ACOG, maar zelfs dat is een probleem. Zondagavond bleek het personeel in Columbus niet in staat een verslag over softbal naar Nederland te faxen.

Het vermoeden bestaat dat de Amerikanen hun taak te lichtvaardig hebben opgevat. In recordtijd is in Atlanta een soort tentenkamp gebouwd, waarvan luttele dagen na de Spelen vrijwel niets meer over zal zijn. 'Wij doen dat wel even', is waarschijnlijk de gedachtengang geweest.

Vreemd blijft dat wel voor Amerikanen. Een Amerikaanse fotograaf zei al: 'Zelfs uit Saigon kon ik in 1975 makkelijker wegkomen.' En hockeycoach Tom van 't Hek: 'De Amerikanen konden wel binnen een paar dagen tienduizenden soldaten naar Koeweit sturen. Je maakt mij niet wijs dat ze opeens niet meer kunnen organiseren.'

Meer over