In Amerika is het weer vaak GEVAARLIJK

Het weer is een probleem. Dat zeggen de aantrekkelijke meteorologen die 24 uur per dag over het weer praten op The Weather Channel. Vaak is het weer EXTREEM en soms GEVAARLIJK; een zorgwekkend refrein in caps lock. Aan de rand van de beroemde olympische ijsbaan van Lake Placid moet ik erkennen: het weer ís een probleem. De temperatuur is deze zondagochtend zo'n 5 graden, wat vriendelijker klinkt dan het is. Vijf graden Fahrenheit is min 15 Celsius, en door de snijdende wind voelt het nóg 10 graden kouder dan dat. Tegen de verlammende kou is niet veel te doen; de goedbedoelde heat packs in mijn handschoenen zijn nutteloos.


Ik kijk naar de schaatsers in hun strakke pakjes; blote voeten in leren noren. Hoe blijven zij zo geconcentreerd en beweeglijk? Pat Kelly, een vriendelijke oud-Olympiër uit Canada, wint de 500 meter, ontspannen als een luipaard op schaatsen. Hij draagt geen muts. Ik juich zwakjes en besef dat ik geen enkele teen meer voel.


Het weer. Nu weer winterstorm Saturn. Hoe komen ze op die namen? De saaie Saturn staat in de VS bekend als een betrouwbare doch oninteressante middenklasser voor studenten die geen echte auto kunnen betalen. Deze week belichaamt de goddelijke naam een agressief koudefront dat in ijzig blauw over het televisiescherm schuift, natte sneeuw dumpend op Chicago, Washington, New York, Boston. ONGELOOFLIJKE SNEEUWVAL, vinden ze bij The Weather Channel.


Wordt het steeds erger? Of besteden we er alleen maar meer aandacht aan? Het verschil tussen een winter in de jaren tachtig en de winter van 2013 is volgens mij kleiner dat het verschil tussen Erwin Krol circa 1988 en de jonge ster Ryan Goswick van The Weather Channel. Krol vond ik altijd een rustgevende figuur, zoals hij met een opgeruimde bariton en kalm bewegende handen op het weer terugkeek. De presentatoren van The Weather Channel zijn hyper, ze lijken aan de cocaïne én de Red Bull te zijn. Na een half uur met Goswick voelt elke sneeuwvlok inderdaad als ONGEËVENAARD.


Toch, het weer. De herinnering aan superstorm Sandy is nog vers. De kustwijken in Queens en Staten Island, de getroffen stadsdelen van New York, liggen er nog altijd bij als na een tapijtbombardement. Sindsdien heeft het maandenlang geregend, gesneeuwd, gehageld en geijzeld. En nu is daar Saturn: EPISCH.


De weerobsessie loopt parallel aan de geladen sfeer in Washington en in de media. De Amerikaanse politiek is een aanschakeling van deadlines en crises en dreigementen geworden. De berichtgeving over het weer klinkt als politieke verslaggeving. Zo werd Saturn - een reeks natte sneeuwbuien - een 'Snowquester': een moeizame samentrekking van sneewstorm en noordwester én een referentie aan de gedwongen bezuinigingen ('Sequester').


'Een bleke begrotingsterm is onthoofd en voorzien van een meteorologisch voorzetsel', oordeelde The Washington Post. 'De drie lettergrepen die eruit voorvloeien vatten mooi onze luie verslaving aan crises samen.'


Niet verrassend is dat zowel de noodgedwongen bezuinigingen als de winterstorm Saturn minder ernstig uitpakken dan op hoge toon werd voorspeld.


De maandag na de ijzige zondag in Lake Placid is het in New York voortreffelijk, zacht hardloopweer. De woensdag daarna zit ik in de zon te lunchen aan de Marina del Rey, een haven in Los Angeles. Licht bewolkt, 22 graden. Kinderen en honden spelen in het water.


Het is de charme van Amerika, een land zo groot en ruimhartig dat het allerlei klimaten binnen haar grenzen tolereert. Het weer is geen probleem, het weer is een feit - evenals belastingen en begrotingen. Feiten, en ook bronnen van vermaak voor een volk met een crisisverslaving en een televisiekanaal dat The Weather Channel heet.


Diederik van Hoogstraten

is correspondent in de Verenigde Staten.


Meer over