'IMF stelt onrealistische eisen aan Hongarije': Premier Horn kan economische hervormingen niet snel genoeg doorvoeren

De Hongaarse premier Gyula Horn heeft ernstige kritiek op de opstelling van het Internationaal Monetair Fonds jegens Hongarije en de rest van Oost-Europa....

Van onze correspondent

Cees Zoon

PRAAG

'We kunnen het tempo dat het IMF oplegt niet accepteren', zei Horn woensdag. Wil Hongarije in aanmerking komen voor een stand-by krediet, dan moet de socialistisch-liberale regeringscoalitie het begrotingstekort in 1996 met de helft verminderen. Horn heeft twee maanden geleden een bezuinigingsoperatie aangekondigd, maar deze doelstelling gaat hem te ver.

'Een reductie van deze omvang binnen een jaar kunnen we niet doorvoeren', aldus Horn. 'Ik ben het ermee eens dat er harde voorwaarden moeten worden gesteld, maar ze moeten wel realistisch zijn. We willen graag een overeenkomst met het IMF, maar niet tot elke prijs.'

Volgens Horn overschat het Westen het geduld van de Hongaren dat begint op te raken door het voortdurend dalen van de levensstandaard sinds de val van het communisme. Als de hervormingen te snel gaan, zijn de politieke gevolgen riskant. Eerder al zei hij dat het IMF 'maximale hervormingen wil naast een maximale sociale rust en die twee gaan zelden hand in hand'.

Hongarije leek na de omwenteling van 1989 de beste vooruitzichten van de Oosteuropese landen te hebben, omdat de economische liberalisering al in de laatste jaren van het communistische bewind op gang was gekomen. Door de grote buitenlandse schuld en het schipper-beleid van de rechtse regeringen van Antall en Boros is Hongarije inmiddels voorbijgestreefd door Tsjechië en Polen, waar de economische groei onstuimiger is.

De coalitie van Horns Socialistische Partij en de liberale Alliantie van Vrije Democraten heeft een zeer omvangrijk bezuinigingspakket opgesteld. Het begrotingstekort wordt daardoor teruggebracht van 8 procent vorig jaar tot ruim 5 procent dit jaar. Tijdens een bezoek aan Washington kreeg Horn lof van het IMF voor de bezuinigingen, maar die blijken toch niet ver genoeg te gaan voor een akkoord.

Het programma voorziet in het ontslag van duizenden ambtenaren, bevriezing van de salarissen in de publieke sector en sterke kortingen op de sociale uitkeringen. Vanaf september moeten alle studenten aan middelbare en hogere onderwijsinstellingen collegegeld gaan betalen.

De bekendmaking van het bezuinigingspakket leidde onmiddellijk tot een reeks demonstraties. De meeste Hongaren heeft de val van het communisme niet de verwachte verbetering van het levenspeil opgeleverd. Een derde van de Hongaren leeft nu op of onder de armoedegrens.

De bezuinigingen hebben al tot serieuze verdeeldheid binnen de Socialistische Partij geleid. Twee ministers stapten uit protest op, terwijl de minister van Handel en Industrie vorige week door Horn werd ontslagen. De uit de communistische partij voortgekomen socialisten haalden bij de verkiezingen vorig jaar een absolute meerderheid, maar gingen toch een coalitie met de liberalen aan.

Meer over