IMF-hulp voor Indonesië gaat ook naar armen

Indonesië is het met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) eens geworden over een nieuw pakket maatregelen om het land uit het slop te halen....

Kyodo, Reuters, KRF

JAKARTA

Het akkoord voorziet in een gesubsidieerd programma om de armste gezinnen van rijst te voorzien. In totaal zullen 9,5 miljoen Indonesische huishoudens daarvan profiteren. Het programma volgt op de voedselrellen die een maand geleden in verscheidene Indonesische steden uitbraken.

Dat voedselhulp hard nodig is, bleek maandag uit een rapport van Unicef. Volgens het kinderfonds van de Verenigde Naties dreigen de kinderen van onder de twee jaar een 'verloren generatie' te worden, omdat ondervoeding onherstelbare schade toebrengt aan de intelligentie.

Het is opmerkelijk dat het nieuwe IMF-akkoord zich ook op de armen richt. Tijdens de IMF-jaarvergadering, begin oktober, werd het fonds bekritiseerd omdat het zich te weinig zou aantrekken van de sociale gevolgen van de voorwaarden die het stelt voor kredietverlening.

In het akkoord is overigens ook afgesproken dat Indonesië voor het einde van dit jaar moet besluiten wat het gaat doen met 26 noodlijdende banken. Deze staan nu onder curatele van de Indonesische staat. Ook moet het land maatregelen treffen om de bankleningen beter te reguleren.

Meer over