nieuwsmax velthuijs-prijs

Illustrator Sylvia Weve krijgt prestigieuze Max Velthuijs-prijs

Pentekenares Sylvia Weve (1954) krijgt de Max Velthuijs-prijs voor haar gehele oeuvre. Deze driejaarlijkse bekroning voor kinderboekenillustraties geldt als de P.C. Hooft-prijs voor de literatuur. Er is een bedrag van 60.000 euro aan verbonden.

Pjotr van Lenteren
Sylvia Weve. Beeld Hollandse Hoogte / Amber Beckers
Sylvia Weve.Beeld Hollandse Hoogte / Amber Beckers

De jury noemt Weve’s werk ‘humoristisch, poëtisch of een tikkeltje surrealistisch’. Haar markante, energieke, krasserige tekeningen, ingekleurd met viltstift, verschenen in honderden kinderboeken, zijn altijd direct herkenbaar. De laatste jaren maakt Weve steeds meer gebruik van computertechnieken.

Haar werk heeft in het afgelopen decennium veel aandacht en waardering gekregen. Waar veel illustratoren bekendstaan om een vaste samenwerking met een schrijver, is Weve altijd vooral blijven doen waar ze zelf zin had. Wel maakte ze een aantal zeer opvallende, robuust uitgegeven bundels met kinderdichter Bette Westera. Voor Aan de kant, ik ben je oma niet! won ze een Gouden Penseel (2013), samen met dezelfde auteur kreeg ze voor Doodgewoon de Woutertje Pieterseprijs (2015).

Lees verder onder de illustratie

Uit ‘Aan de kant, ik ben je oma niet!’ Beeld © Sylvia Weve
Uit ‘Aan de kant, ik ben je oma niet!’Beeld © Sylvia Weve

Weve illustreert niet exclusief voor kinderen: haar werk is ook te bewonderen in de Volkskrant, Vrij Nederland, Opzij, Playboy en reclames. Weve was ook jarenlang docent illustratieve vormgeving aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem, waar zij in de jaren zeventig zelf studeerde.

Weve mag haar prijs op 19 september in ontvangst nemen in het Kinderboekenmuseum in Den Haag. De Max Velthuijs-prijs bestaat iets meer dan tien jaar en werd eerder uitgereikt aan Mance Post (2007), Thé Tjong-Khing (2010), Wim Hofman (2013) en Dick Bruna (2016).

Meer over