Illusies horen nu eenmaal bij genezen en pijn verlichten

null Beeld
Beeld

'Het placebo-effect van homeopathie is reproduceerbaar, robuust, krachtig en aanzienlijk goedkoper dan de meeste gangbare middelen', schreef Rosanne Hertzberger zaterdag in NRC. Ze had het over slapeloosheid, depressie en misselijkheid, niet over hartfalen.

Wetenschapsfilosoof Maarten Boudry was het oneens met Hertzberger, dinsdag in NRC. Hij erkende dat grote pillen beter werken dan kleine, felgekleurde beter dan witte, maar er moet volgens hem iets in de pillen zitten, anders liegen we patiënten voor.

Als mensen van leugentjes genezen, zijn die leugentjes dan immoreel? Wij weten bijvoorbeeld dat sommige antidepressiva ('echte' medicijnen) geen of nauwelijks meer effect hebben dan de placebo. En als de arts zegt: 'Het geneeskrachtige effect van dit medicijn is nog niet bewezen', is dat strikt gezien geen leugen.

Normaliter ben ik voor het ontmaskeren van illusies, maar wie gelooft dat genezen en pijn verlichten zonder illusies kunnen, zonder een verhaal, is nog nooit bij een arts geweest.

Meer over