Illegale villa's gesloopt als pr-stunt Van onze correspondent

De afbraak van de illegale villa's in de beroemde Tempelvallei op Sicilië is na een dag werk gestaakt. De slopers willen eerst geld zien voordat de bulldozers weer in beweging worden gezet....

Willem Beusekamp

En dat kan lang gaan duren. In de vallei is zo'n beetje een dwarsdoorsnee van de bevolking van de stad Agrigento neergestreken. Zonder vergunning is er gebouwd door: de bankdirecteur, de apotheker, een raadslid, een postbode, een olijf oliehandelaar en de lokale begravenisondernemer. In totaal gaat het om zeshonderd huizen.

De sloopactie van maandag, toen onder het oog van de internationale pers, ministers en burgemeester Orlando van Palermo een leegstaande autoshowroom werd neergehaald, moet volgens de milieubeweging Legambiente worden gezien als een eenmalige pr-stunt. Hooguit nog zeven half afgebouwde villa's zullen worden gesloopt indien het eilandbestuur de daartoe noodzakelijke fondsen ter beschikking stelt.

De vallei werd 32 jaar geleden tot archeologisch gebied verklaard en de tempels staan als wereldcultuurgoed op de beschermingslijst van Unesco. De illegale bebouwing werd niettemin oogluikend toegestaan tot verbazing van de miljoenen buitenlandse bezoekers.

De showroom van de lokale Mercedes-dealer, vlakbij de tempel van Zeus, werd hèt symbool van Italiaanse landschaps- én bestuursvervuiling. 'Het is precies hetzelfde als Athene zou toestaan dat er een flat naast het Parthenon op de Acropolis wordt gezet', zegt Legambiente.

Omdat de burgemeester van Agrigento weigerde op te treden, besloot Rome met geweld in te grijpen. Talrijke klachten, ook van buiten Italië, waren eraan voorafgegaan.

Het gebouw van duizend vierkante meter werd begin jaren tachtig neergezet door ene Calogero Piparo, een regionale maffioso, die later onder mysterieuze omstandigheden van de aardbodem zou verdwijnen. Piparo werd postuum alsnog failliet verklaard, waarna de curator van Agrigento het illegale gebouw in beheer gaf aan. . . de broer van Piparo.

Deze zakenman verhuurde het gebouw voor 4500 gulden per maand aan een autodealer. De huuropbrengst mocht hij gedeeltelijk zelf houden, de rest was voor het aflossen van de schulden. Anders gezegd: in plaats van het af te breken werd het verboden gebouw door de rechtbank geëxploiteerd in het oplossen van een failliete boedel.

Meer over