Ik zou Sanders/Rubio stemmen, want...

Het 'endorsement'-seizoen in de strijd om het Witte Huis is aangebroken. Senatoren, (oud-)gouverneurs en hiphopartiesten spreken hun steun uit aan de verschillende presidentkandidaten. Vanuit Nederland spreken het Amsterdame SP-Raadslid Peter Kwint en publicist Frank Verhoef hun voorkeur voor de volgende president van de Verenigde Staten uit.

Bernie Sanders tussen zijn aanhangers in Oklahoma City. Beeld getty
Bernie Sanders tussen zijn aanhangers in Oklahoma City.Beeld getty

#TeamSanders

Een homo, een moslim, een atheïst en een socialist willen graag president van Amerika worden. Het klinkt als het begin van een matige mop, maar het is de strekking van een opiniepeiling die Gallup al sinds 1937 doet. Wat zijn achtergronden van een presidentskandidaat die voor Amerika acceptabel zijn, en welke achtergronden stoten mensen af? Sinds jaar en dag ziet Amerika geen achtergrond minder zitten dan een socialistische. Je kunt beter een zwarte, islamitische homoseksueel zijn, dan een socialist.

Tot voor kort was 'socialist' in de VS vooral een scheldwoord, bedoeld om andere kandidaten te besmeuren. En dan is daar plotseling een stokoude senator met een plat New Yorks accent die zichzelf socialist noemt en graag de volgende Amerikaanse president wil worden.

Luie duiders gooien Sanders nog weleens op één hoop met de geblondeerde woedewoekeraar Donald Trump. De twee zouden aantrekkelijk zijn voor boze burgers, die de American Dream de rug hebben toegekeerd. Aanhangers van Sanders zouden vooral irreële, angstige mensen zijn, op zoek naar een nieuwe verlosser.

Maar is het gek dat in een land waar 58 procent van alle nieuw gegenereerde inkomsten naar de rijkste 1 procent van de bevolking gaat, mensen steeds minder geloven dat ze met hard werken ook miljonair kunnen worden? Is het gek dat in een politiek systeem waar banken miljoenen investeren in de campagnes van mensen als Hillary Clinton, mensen zich afkeren van de status quo van het systeem en hun hoop vestigen op iemand die zijn campagne financiert door kleine giften van enthousiastelingen en bijdragen van vakbonden? Is het gek dat in een land waarin de wetten om de banken na de crisis beter te reguleren geschreven werden door Citigroup, mensen kiezen voor een kandidaat die liever banken opsplitst of failliet laat gaan, dan ze ten koste van de gemiddelde Amerikaan overeind te houden?

De opkomst van Bernie Sanders is niet de revolte van de boze burger die niks wil. Het is een eerste grote stap in het emancipatieproces van de Amerikaan die drie baantjes heeft om zijn hypotheek te betalen en steeds meer ervan overtuigd raakt dat de 'American Dream' niet een reëel toekomstperspectief is, maar een wandtegeltje bedoeld om hem het idee te geven dat niet het systeem, maar hijzelf de hoofdschuldige is. En als degene die belooft dat te veranderen zichzelf dan socialist noemt? Dan is dat maar zo.

Peter Kwint

(Tekst gaat door onder foto)

Meer Amerikaanse verkiezingen?

In de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen volgen we de waan van Washington op de voet. Van relletjes tot campagneanalyses, van Sanders tot Cruz, van Bill tot Ivanka. Make America great again of Hillary for America? Lees in ons USA16-blog alles over de strijd om het Witte Huis.

Rubio op een bijeenkomst in Salem in Viriginia. Beeld ap
Rubio op een bijeenkomst in Salem in Viriginia.Beeld ap

#TeamMarco

Als je een socialist bent, waarom verhuis je dan niet naar een van de zestig socialistische landen op aarde? Een scherpe opmerking onlangs van de Republikeinse presidentskandidaat Marco Rubio, zoon van een barman en schoonmaakster die in de jaren 50 uit Cuba vluchtten voor de linkse revolutionair Fidel Castro. 'Wij zijn Amerika', voegde hij eraan toe.

Kortom, Amerika is geen socialistisch land en zal dat ook nooit worden. Rubio, geboren en getogen in Florida, is een kind van de Reagan-revolutie die zich in de jaren 80 voltrok. Hij houdt van de Amerikaanse grondwet en staat voor een kleine overheid, een goed functionerende vrije markt en een slagvaardige Defensie. Rubio weet hoe het is om iedere maand geld tekort te komen. Hij begrijpt als geen ander hoe lastig zo'n leven is. Zijn boodschap: alleen de waarden en principes van een vrije markt kunnen gewone Amerikanen uit de structurele armoede helpen.

De inhoudelijke verschillen met president Barack Obama kunnen niet groter zijn. Echter, qua achtergrond lijken Obama en Rubio sterk op elkaar. Net als Obama vertegenwoordigt Rubio een minderheid in Amerika, een dubbele minderheid zelfs. Hij is een latino én hij is rooms-katholiek. De Amerikanen hebben sinds John F. Kennedy in de jaren 60 geen rooms-katholieke president gehad. Een latino als president is nog nooit voorgekomen.

Er zijn meer overeenkomsten. Net als Obama komt Rubio uit een arm gezin. Beiden vertegenwoordigen de American Dream. En net als Obama is Rubio een charismatische man en uitmuntend spreker in het openbaar. Met één belangrijk verschil: Rubio kan het zónder autocue. The great communicator noemen ze Rubio ook wel, naar Reagan. Dat is geen retoriek, zoek het maar op op YouTube.

Er is ook kritiek op Rubio. Hij is jong, onervaren en zijn speeches lijken op elkaar. Als dat alles is, dan komt het wel goed. Ik heb liever een fris gezicht in het Witte Huis dan een oude blanke man met socialistische neigingen of een oude blanke vrouw met een campagne die drijft op een hang naar het verleden. Ik heb geen stemrecht in Amerika, maar ik ben van #TeamMarco. Zonder twijfel.

Frank Verhoef

Peter Kwint is gemeenteraadslid voor de SP in Amsterdam en Frank Verhoef is republikein 'met een hoofdletter R'. Beiden zijn werkzaam bij campagnebureau BKB. Ze geven hun 'endorsement' aan Bernie Sanders en Marco Rubio woensdagavond tijdens het evenement Super Tuesday: The Day After in de Amsterdamse Melkweg.

Meer over