'Ik zou graag een Narcos-achtige serie van Mocro Maffia maken'

Ali B had eigenlijk helemaal geen tijd voor het nieuwe album dat zojuist verscheen. Want hij doet bepaald veel. En hij ziet, leest, reist en luistert ook bepaald veel.

null Beeld Els Zweerink
Beeld Els Zweerink

Eigenlijk, zegt Ali Bouali (35), was het gewoon onmogelijk om naast al zijn andere activiteiten ook nog even een hiphopalbum te maken. Hij somt op: 'Ik doe Ali B op volle toeren, ik ben coach bij The Voice Kids, ik word geboekt voor losse optredens, ik werk voor de artiesten op mijn platenlabel, ik heb mijn gezin én ik ben fulltime op tournee als cabaretier: mijn voorstelling Je Suis Ali loopt door tot eind mei 2017. Daarnaast even een plaat maken, kán eigenlijk helemaal niet. Maar ik wilde het, dus ik hebt het toch gedaan.'

Nu is hij hier, in de exclusieve ledenclub A'DAM&Co, hoog in de A'DAM Toren aan het IJ. Ontspannen. Zo lijkt het, in elk geval. Spijkerbroek, spijkerjackie, de bos krullen bijeengebonden in een staart, in de rechterhand een e-sigaret om af en toe aan te lurken.

Een klein beetje geluk is inmiddels verschenen: zijn eerste studioalbum in tien jaar en pas het derde sinds hij in 2000 met veel straatbravoure opdook in de Nederlandse hiphopscene.

'In veel tracks laat ik gewoon mijn skills als rapper horen. Die heb ik. Rappen gaat me makkelijk af. Het lastigst zijn de liedjes waarin de regels van hiphop niet gelden: liedjes waarin ik mezelf opleg songwriter te zijn, zoals Let's Go. Dat is moeilijk. Dan ben ik ook het kwetsbaarst en misschien onzekerder dan over mijn cabaretprogramma's. Je Suis Ali gaat superlekker, het zit goed in elkaar, het heeft een boodschap, er wordt veel gelachen. Ik weet dat ik zo'n show kan schrijven, ik heb er een systeem voor.'

CV

1981 16 oktober geboren in Zaanstad

2001 Winnaar Poetry Slam

2004 Debuutalbum en theatershow Ali B vertelt het leven van de straat

2004 Nummer-1-hit Wat zou je doen? met Marco Borsato

2005 Winnaar Zilveren Harp en Popprijs

2006 Tweede album Petje af, grote hit Wij houden van Oranje

2008 Talkshow De flat van Ali B

2011 Tv-programma Ali B op volle toeren

2012 Zilveren Televizier-Ster (voor Beste Presentator)

2012 Neerlands Hoop-cabaretprijs voor Ali B geeft antwoord

2013 Deelname aan het Koningslied

2013 Coach in The Voice of Holland

2015 Première vijfde theatershow Je Suis Ali

2016 Coach in The Voice Kids

2016 Derde album Een klein beetje geluk

Een klein beetje geluk is een persoonlijke plaat geworden, waarop hij verhaalt over zijn leven en zijn loopbaan. De branie had hij altijd al; de kwetsbaarheid is daar op latere leeftijd bijgekomen. In Gekke kleine jongen: 'Doe mijn stinkende best om nooit meer te belanden/ daar op die plek waar ik niks van mijn leven maakte (...) Ik zat diep in de schulden, nu ben ik miljonair/ What the fuck? Kan het zelf niet geloven/ Wat is er toch gebeurd met die gekke kleine Mocro?'

Verderop, in Waarheid op straat: 'Maar wat heb ik aan mijn huis als ik altijd onderweg ben/ omdat ik elke dag op zoek naar succes ben/ maar mijn kinderen niet naar bed breng/ omdat ik altijd in de avond aan het werk ben?/ En het doet me pijn als ik het erken/ dus ik vertel mezelf maar dat ik sterk ben.'

'Het kost allemaal veel energie', zegt hij. 'Maar als het lukt, geeft het me nét iets meer energie terug. Het is net als bij voetballers: zolang ze winnen, worden ze niet moe, maar zodra de tegenslagen komen, komen ook de pijntjes en de blessures. Ik zie het wel. Niets doen, daar word ik pas moe van.'

Ironisch genoeg zal hij een klein uur later heel terloops opmerken dat hij geblesseerd is: vocht in zijn knie, toen hij op vakantie in Dubai indruk probeerde te maken tijdens een potje voetbal met zijn zoontje.

'Je wordt ouder, papa', grijnst hij, maar wij vragen ons toch vooral af wat zanger Glen Faria zich op het album ook hardop afvraagt: 'Hoe kan het dat zó veel is gelukt, gekke kleine jongen?'

1. Filosofie: kaizen

'Als je grote ambities hebt en de hoeveelheid hooi op je vork is intimiderend groot, bestaat het gevaar dat je verlamt. Ik heb een systeem om dat te voorkomen. Kaizen is een Japanse theorie die ik leerde kennen via een boekje van Robert Maurer: De kunst van Kaizen: met kleine stappen naar grote doelen.

'Een mens is geneigd om bij stress en hoge werkdruk te reageren als een dier dat zich bedreigd voelt, vanuit de hersenkwab die we amygdala noemen. Dat deel van je brein zegt: vecht, vlucht of bevries! Kaizen draait erom bij stress en hoge werkdruk juist te reageren vanuit je frontale cortex, de hersenkwab waar je fantasie en creativiteit zitten. Die kwab onderscheidt ons feitelijk van dieren.

'Het is zaak je amygdala het zwijgen op te leggen. Dat doe je door niet in grote stappen te denken, maar in kleine: daardoor houd je je taken beheersbaar. Duizend kleine stapjes, dan voel je je veilig, dan voorkom je dat instinctieve gevoel dat je gevaar loopt. 'Iedereen die iets wil doen, maar er maar niet toe komt, zou zich moeten verdiepen in kaizen.'

null Beeld Els Zweerink
Beeld Els Zweerink
null Beeld .
Beeld .

2. Album: Immortal Technique, Revolutionary Vol. 2 (2003)

'Toen ik doorbrak als rapper, was ik in de ban van het album Revolutionary Vol. 2 van Immortal Technique, een New Yorkse Peruviaan die keiharde latino-protestrap maakt. Hij is een complottheorierapper, veel bozer dan ik, een soort rappende Snowden of Assange, met die typische latino-grofheid.

'Ik kende dat hele album uit mijn hoofd, in die tijd, en rapte vaak stukken vlak voor ik zelf moest optreden, bij wijze van warming-up. Immortal Technique fokt je op. Je moet niet naar hem luisteren vlak voordat je een vergadering ingaat met mensen die je stiekem irritant vindt. Dan gaat het mis.'

null Beeld .
Beeld .

3. Komiek: André van Duin

'Als cabaretier heb ik veel duidelijker voorbeelden dan als rapper. Najib Amhali was vooral een voorbeeld voor me omdat hij een Marokkaan is, een straatjongen, net als ik. Toen hij succes kreeg, dacht ik: misschien kan ik óók iets bereiken.

'Maar als komiek ben ik toch vooral beïnvloed door André van Duin. Naar hem keek ik als kind al. Hij is zo'n briljante ontregelaar. Altijd op de grens, zodat zijn aangever Frans van Dusschoten helemaal gek van hem werd, of in elk geval speelde dat dat zo was.

'Mensen zijn vaak verrast wanneer ik André van Duin als voorbeeld aanhaal: zo'n Hollandse Tros-komiek, dat verwacht men blijkbaar niet van een Marokkaantje. Ik vind André juist erg streetwise en dus aantrekkelijk voor straatjochies. Hij breekt de regels.

'Van Dusschoten vertegenwoordigt de regeltjes, de norm, en André dendert daar voortdurend overheen. Ik vond dat spannend en grappig, als kind. En nog steeds. Humor draait om herkenbare verrassing en André is de absolute koning: zijn types zijn gek, onaangepast en verrassend, maar toch herken je ze. Het zijn altijd echte mensen.'

4. App: TED Talks

'Als ik zoek naar inspiratie, ga ik TED Talks bekijken: voordrachten van inspirerende mensen over entertainment. Ik heb de app op mijn telefoon. Daar heb ik veel aan gehad.

'Met mijn cabaretprogramma Ali B geeft antwoord won ik in 2012 de prijs Neerlands Hoop. Dat gaf druk. Mensen moesten vooral lachen als ik vertelde over mislukkingen uit mijn leven, maar daar voelde ik me niet lekker bij.

'Ik keek een TED Talk van een Amerikaanse vrouw: Brené Brown. Ze had geweldige theorieën over de kracht van kwetsbaarheid. Zij overtuigde me ervan dat het juist heel sterk is om je kwetsbaar op te stellen. Ik was er meteen niet meer bang voor.

'Brown heeft wetenschappelijk onderzoek naar het verschijnsel schaamte gedaan. Schaamte is angst om de connectie met je toehoorder te verliezen. Dat is een grote menselijke angst, maar wanneer je je kwetsbaar opstelt, gebeurt aantoonbaar het tegenovergestelde: je verliest de connectie niet. Mensen voelen 'm dan juist.

'Toen heb ik het programma Ali B beken(d)t geschreven. Zonder de lessen van Brené Brown zou het er nooit zijn gekomen.'

5. Snack: tosti pindakaas

Halverwege. Even pauze. 'Heb je weleens een tosti pindakaas gemaakt? Dat is mijn favoriete snack tussendoor, als ik thuis aan het werk ben.

'Natuurlijk heb ik er een theorie bij. De tosti's die je vroeger van je moeder kreeg, waren altijd perfect, ja toch? Mooie kaasslierten, maar wel fondue-achtig. Het lijkt wel alsof dat niet meer wil lukken als je zelf volwassen bent en je eigen tosti's maakt: rubberen kaasslierten. Dit heeft me jaren gefrustreerd, tot ik bij wijze van experiment een tosti maakte met gewone kaas en een laag pindakaas.

'Door het vet van de pindakaas smelt de kaas perfect. Het lijkt wel Goudkuipje. Het brood wordt ook precies goed: bruin, knapperig, maar tóch de kaas op het juiste smeltlevel, zoals vroeger bij je moeder.

'Ik ben een kaasmarokkaan. Misschien ben ik de enige met deze obsessie.'

Ali bestelt garnalenkroketten.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

null Beeld Els Zweerink
Beeld Els Zweerink

6. Straatvoetballer: Soufiane Touzani

'Jij houdt van voetbal, maar ken je Soufiane Touzani? Nee hè? Straatvoetballer uit Rotterdam. Hij was een groot talent, maar was na een rugoperatie niet meer geschikt voor profvoetbal . Hij gaf niet op en is nu een van de allerbeste freestylers van de wereld. Hij kan echt álles met een bal.

'Hij werd naar Milaan gehaald om op te treden bij de presentatie van Ronaldinho bij AC Milan. Hij heeft een vlog. Daar zie je dat hij bij de allergrootste clubs op bezoek gaat om een tegen een panna te spelen. Speelt hij bij Juventus tegen Morata, geeft hij hem een panna, de hele ploeg van Juventus in een deuk.

'De makers van het spel FIFA Street hebben hem gevraagd om trucjes te doen met allemaal sensoren op zijn lichaam, De grote sterren in het spel, zoals Cristiano Ronaldo en Neymar, doen de trucjes van een Marokkaan uit Rotterdam. Te gek toch?

'Het traditionele voetbalpubliek kent Touzani misschien niet, maar voor topvoetballers én jonge straatvoetballertjes is hij een ster. Misschien wel de grootste Nederlandse voetbalster van dit moment.'

Straatvoetballer: Soufiane Touzani.'Misschien wel de grootste Nederlandse voetbalster van dit moment.' Beeld HH
Straatvoetballer: Soufiane Touzani.'Misschien wel de grootste Nederlandse voetbalster van dit moment.'Beeld HH
null Beeld Els Zweerink
Beeld Els Zweerink

7. Stad: Dubai

'Ik ben al dertien keer op vakantie geweest in Dubai, een stad waarvan Nederlanders een totaal verkeerd beeld hebben. Mensen denken dat het alleen een plek is voor rijke mensen, maar eten is er juist goedkoper dan hier. Taxi's ook. Dat weten mensen niet.

'Dubai is zo multicultureel als New York en iedereen kan er in volledige vrijheid zijn gang gaan. Het lijkt wel alsof er alleen toeristen komen die vriendelijk zijn en rekening houden met elkaar. Uit elk land de fijnste mensen.

'Je ziet vrouwen met boerka, maar ook vrouwen die sexy gekleed gaan. Ze tolereren elkaar. Ik vind de sfeer er positief. Ronduit knus. Het is maar zes uurtjes vliegen, de kortste route naar échte warmte. Het tijdsverschil met Nederland is maar twee uurtjes, dus geen jetlag.'

Dubai. 'Het lijkt wel alsof er alleen toeristen komen die vriendelijk zijn en rekening houden met elkaar.' Beeld HH
Dubai. 'Het lijkt wel alsof er alleen toeristen komen die vriendelijk zijn en rekening houden met elkaar.'Beeld HH

8. Voetbalelftal: Forza Almere zondag-1

'Mijn favoriete vrijetijdsbesteding is voetbal, maar ik kom er niet aan toe, de laatste tijd. Ik speel in een vriendenteam dat ik ook sponsor: de zondag-1 van Forza Almere. Ik heb de shirts en de trainingspakken gefinancierd.

'Ik houd van die gasten. Ze zijn mijn beste vrienden en behoorlijk goede voetballers. Technische, snelle jongens, maar wel Marokkanen hè, dus het is tik-tik-tik, maar scoren, ho maar.

'Marokkaanse teams hebben een superslechte reputatie, maar mijn team speelt met mijn naam op de shirts, dus ze houden zich in, terwijl ze vaak zó ongelooflijk geschopt en uitgescholden worden door grote, lompe, Hollandse boeren die er chagrijnig van worden dat ze door die kleine Marokkaantjes worden weggetikt.

'Ze worden geprovoceerd. Beledigd. En vaak doet de scheidsrechter er niets tegen. Eigenlijk zouden ze best het recht hebben om een keer een flinke trap terug te geven. Je hoeft niet alles te pikken. Maar dan denken ze aan mijn naam op hun tenue en houden ze hun fatsoen maar weer. Dat wilde ik toch een keer gezegd hebben.'

9. Serie: Narcos (Netflix)

'Wat een serie. Ik heb iets met dat latino-venijn. Narcos is rauw en authentiek. De beste misdaadserie die ik ken.

'Dat maakt me ambitieus. Zou het niet mogelijk zijn om in Nederland zoiets goeds te maken? Ik vind dat het in elk geval onze ambitie moet zijn. Najib Amhali en ik hebben met ons productiehuis North Sea Camel de filmrechten van het boek Mocro Maffia gekocht. Daar zou ik graag een Narcos-achtige serie van maken.

'We zijn nog niet aan het project begonnen, maar de ambitie is er. Het zijn bizarre verhalen. Met een paar kopstukken uit dat boek ben ik opgegroeid. Najib en ik zouden, behalve de producenten, ook de authenticiteitsbewakers kunnen zijn. Wij kunnen de juiste toon treffen. Het lijkt me geweldig om met zo'n serie te laten zien dat jongens die de verkeerde kant op zijn gegaan toch ook mensen zijn, met een eigen menselijk verhaal.'

Serie: Narcos.'Ik zou graag een Narcos-achtige serie van het boek Mocro Maffia willen maken.' Beeld .
Serie: Narcos.'Ik zou graag een Narcos-achtige serie van het boek Mocro Maffia willen maken.'Beeld .

10. Land: Marokko

'Open deur: mensen, ga naar Marokko. Met een Marokkaan bij voorkeur, want dat is erg tijdbesparend. Marokko heeft zo ontzettend veel te bieden. Smaakvol, vers eten, om te beginnen.

'Dat landschap! Als je langs de Marokkaanse kust afzakt naar het zuiden zie je het veranderen. Gouden kust. Blauwe zee. Groene bergen. Gele woestijnen. Maar ook witte bergtoppen. In de Atlas kun je skiën.

'Mijn wortels liggen in het noorden, bij de oude Spaanse enclave Ceuta, maar ik heb een huis gekocht in de omgeving van Agadir, bij Taghazout. Dat is een geweldig surfoord: altijd heerlijk warm, maar er staat wel veel wind. Altijd perfecte golven.

'Ik denk dat Marokko het mooiste land ter wereld is. Serieus.'

Ali B: Een klein beetje geluk. Universal.

De theatertournee van Je Suis Ali loopt nog t/m 31 mei en eindigt met vier avonden in Carré, Amsterdam. Vanavond De Lampegiet, Veenendaal (uitverkocht). Dinsdag Rijswijkse Schouwburg.

Land: Marokko.'Ik denk dat Marokko het mooiste land ter wereld is. Serieus.' Beeld HH
Land: Marokko.'Ik denk dat Marokko het mooiste land ter wereld is. Serieus.'Beeld HH
Meer over