Column

Ik zit te broeden op wat dingesloze dagen

Een cabaretvrije dag, een theewinkelvrije dag; hoe fijn zou dat zijn?

Vleesvrije dag bij Raboud Universiteit Beeld Marcel van den Bergh
Vleesvrije dag bij Raboud UniversiteitBeeld Marcel van den Bergh

Ik heb gisteren, op de vleesvrije maandag, samen met Tim Knol een gehaktbrood weg zitten werken. We wisten het niet. Ik schat dat we, de man, een kwart varken en een kwart koe naar binnen hebben zitten duwen. Met bosbessengelei erop, dus wel gezond.

Nu schaam ik mij een beetje. Ik vind dat het niet goed is aangekondigd. Had dat bijvoorbeeld als J.P. Geelen gedaan, de afscheidnemende televisierecensent. Ik heb het gisteren laten doorrekenen en na anderhalve week afscheidscolumns en afscheidsinterviews weet 93 procent van de Nederlandse bevolking dat er binnenkort een J.P. Geelen Over Televisie-vrije krant verschijnt.

Ik zit nu te broeden op nog wat andere dingesloze dagen. Ik zou bijvoorbeeld heel graag een cabaretvrije dag hebben. Een jaar mag ook. Gewoon de televisie kunnen aanzetten en dan weten: er gaat niemand, heel hoog gillend, een grap maken over dat je de verkeerde broek hebt gekocht en dat je die moet ruilen bij een rare winkel en dat dan weer met alle gevolgen van dien. Je weet ook dat J.P. Geelen daar niets van gaat vinden.

Heel fijn zou ook een vogelbekdiervrije dag zijn. Geen foto's van vogelbekdieren in de krant of op welke andere plek dan ook. Het vogelbekdier heeft een eendenbek. Het is een knaagdier, verkleed als eend. Ik kan daar razend om worden. Je bent OF een bever OF een eend. Het vogelbekdier ziet eruit als een bever die verkleed naar een feestje gaat. Daar zou ik graag één dag in het jaar van verlost zijn. Als er een God bestaat dan weet ik zeker dat het als volgt is gegaan: 'Even kijken, ja, hier, jij krijgt een eendenbek op je snufferd, gewoon omdat God in een heel gekke bui is vandaag. Doorlopen, volgende graag.' Als je als dier een bek hebt die met elastiek op zijn plaats moet worden gehouden, dan klopt er iets niet.

Ik ga nog even door. Een theewinkelvrije dag. Hang lakens voor de etalage. Ik wil ze een dag niet zien, al die aan zwarte thee ruikende vrouwtjes met gekleurde maillots om hun benen. Lijkt me heerlijk om te weten: er bestelt vandaag niemand 13 gram Tanzaniaanse blauwe thee. 'Is het een cadeautje of gaat mevrouw zichzelf verwennen? Mag ik u dan attenderen op ons nieuwe vluchtelingenvrije thee-eitje. Er eentje bij doen? Heel verstandig.'

Vogelbekdier Beeld reuters
VogelbekdierBeeld reuters

Ik heb een beetje haast, dus ik jas ze er nu in versneld tempo doorheen. Een fietsen-met- versnellingenvrije dag. Lekker ouderwets zwoegen op een fiets die altijd op het zwaarste verzet lijkt te staan. Vloekend tegen een brug (grachtengordel) of een heuvelrug (Zeist en omstreken) oprijden. Een Freek Vonkvrije dag. Gewoon door een bos kunnen lopen en niet bij elke bocht denken: straks staat hij voor me en laat hij me zien hoe je heel makkelijk, met een korte ruk, een schildpad uit zijn schild trekt.

Ik wil een verkeersinformatie- en weerberichtvrije donderdag. Ik zou zo graag eens de deur uit wandelen dan niet weten dat ter hoogte van Amersfoort het verkeer langzaam rijdt door een ongeval met een vrachtwagen. 'Ze ruimen het nu op. Over een uur is de weg weer vrij.' Ik wil dan weten wat er op de weg ligt. Eendagskuikens? Die kun je net zo goed laten liggen. Behalve op vleesvrije maandag dan.

Freek Vonk Beeld anp
Freek VonkBeeld anp
Meer over