Ik wil niet samen met mannen plassen

De ingezonden brieven van maandag 15 juni.

Sanitaire voorziening op Lowlands. Beeld anp
Sanitaire voorziening op Lowlands.Beeld anp

In haar column pleit Aaf Brant Corstius voor het opheffen van gescheiden mannen- en vrouwen toiletten. Zij bezocht Kopenhagen: 'In Kopenhagen hebben ze - zoals ze er verder ook alles hebben begrepen - begrepen dat de scheiding tussen mannen- en vrouwen-wc's kunstmatig is.

Ik ben het daar volstrekt mee oneens. Heb er vorige week nog een weggestuurd op een camping. Hup, wegwezen, naar je eigen afdeling. Er is wat mij betreft een mannen- en een vrouwenwereld, beide gelijkwaardig aan elkaar. Elk contact en elke vermenging moet gebaseerd zijn op keuzevrijheid, en niet opgedrongen of door de situatie opgelegd worden.

Ik vind het onbehaaglijk en ongepast om als vrouw gedwongen te worden in een kleine ruimte urinerende mannen te passeren. Het kunstmatig opheffen van genderverschillen betekent voor mij geen vrijheid maar een beperking daarvan. Ik bepaal liever zelf de afstand die ik wens te houden.

Maria Quist, Dwingelo

Drs. P

Bij het nieuws van het overlijden van Drs. P kon ik een weemoedige glimlach niet onderdrukken. Aankomend weekeinde heb ik een lange autorit voor de boeg, een prachtige gelegenheid om Drs. P Compilé Complé in zijn geheel te draaien; een kostelijke tocht wordt dat...

Willem Molenaar, Deventer

Gerard Cox

Briefschrijvers hebben moeite met de Rotterdamse humor van Gerard Cox, humor die ik als geboren Vlaardinger wel kan waarderen, maar die minder geschikt is voor tere zieltjes.

Zij zouden de bekroonde film De Marathon van Diederick Koopal uit 2012 moeten gaan zien. In de Rotterdamse garage waar de film zich grotendeels afspeelt wordt iedereen in de zeik genomen, de collega's, de klanten, en dus ook de jongste monteur 'kameel' Youssoef, vertolkt door Mimoun Oaïssa. Maar het is niet kwaad bedoeld. De harde humor is hun manier om te behappen dat hun stad tijdens hun leven sterk verkleurd is. Daar hebben zij niet voor gekozen, dat is hun overkomen.

Jörgen Raymann, Rashid Larouz en Mimoun Oaïssa hebben dat begrepen. Nu de zure briefschrijvers nog.

Pieter Markus, Geldrop

Psycho-akoestiek

Graag wil ik een opmerking kwijt na het lezen van het artikel over het verschil tussen CD en MP3. Het lijkt er op dat het luisteren naar verschillende formaten niet blind is gebeurd. Als iemand vertelt wat de CD is en wat de MP3, dan treedt een verschijnsel op dat psycho-akoestiek wordt genoemd. Een luisteraar zal dan altijd de CD mooier vinden klinken dan een MP3.

Zelf kan ik het verschil niet horen, blijkt uit een blinde test. Wél denk ik het verschil met hi-res audio te kunnen waarnemen.

Ten slotte is het luisteren gedaan in één van de beste studio's ter wereld, met een installatie van een ton. Het is de vraag wat dit betekent voor de luisteraar thuis, ook die met een goede installatie.

Daan Haeyen, Amersfoort

Versterven?

Met ouders van 84 en 83, waarvan er één in een verpleeghuis woont, kan ik niet begrijpen waarom Greet koos voor zo'n gruwelijk einde: versterven. Mijn ouders lijden onder hun gescheiden leven na 60 jaar huwelijk. Maar het ging niet meer, darmkanker, dementie. En toch houden ze er de moed maar in. Met name mijn moeder kan met humor een eind komen. Toen mijn vader niet meer thuis kon wonen zei ze: 'Je kunt zo'n man moeilijk een spuitje geven.'

En mijn vader zei, toen ik vroeg hoe het met hem gaat: 'Met mij gaat het wel, maar met die andere bewoners niet.'

Alleen humor kan ons redden.

Lijnie Lutgerink, Meerssen

Pissebedden

In uw bericht 'Kalmte is besmettelijk' worden pissebedden aangeduid als insecten. Dat is onjuist. Het zijn kreeftachtigen.

Gerard H. Peeters, De Heurne

Wat was dé trigger?

Hoogleraren Boot en Van Wijnbergen verklaarden in de krant waar het aan te danken is dat we uit de crisis zijn. Goede en heldere analyses. Weliswaar achteraf, maar je kunt van economen niet alles verwachten. Echter niets over dat ene beslissende moment vorig jaar dat de economie deed kantelen. Dat was niet de oproep van Rutte om die nieuwe auto te kopen. Wat was dan de trigger die ons uiteindelijk uit het economische moeras trok, die de bal weer liet rollen, waardoor het gras groener bleek, de blijdschap overwon, het optimisme doorbrak, de zomer zomer werd en de portemonnee weer langzaam open ging? Simpel, dat was De Goal Van Van Persie.

Peter de Reus (ook econoom), Amsterdam

WK-voetbal voor vrouwen

Noorwegen-Duitsland, de Noorse speelster Mjelde neemt een vrije trap van zo'n 17 meter. Ze raakt de bal gevoelvol; hard en zwanger van de spin draait deze perfect richting kruising, toucheert lichtjes de onderkant van de lat en ploft in het net. De Duitse muur kijkt de bal vol bewondering na, de keepster beweegt niet eens. Schitterende goal! Wanneer Messi of Robben deze goal had gemaakt, was hij tientallen malen voorbijgekomen op tv. Nu: niets. Hoewel de Nederlandse vrouwen tot nu toe tegenvallen, verdient het WKvoetbal voor vrouwen meer aandacht.

Jaap Harkema, Veendam

Meer over