'Ik wil Abel maken met bejaarden'

Siemon de Jong (50) is ondernemer en programmamaker. Hij bestiert banketbakkerij De Taart van m'n Tante in Amsterdam. Ook presenteert hij al jaren het gelauwerde VPRO-programma De Taarten van Abel, waarin hij tijdens het bakken van een taart serieuze gesprekken met kinderen voert.

Wat kunnen we dit televisieseizoen van Siemon de Jong verwachten?

Eind dit jaar komt er een nieuwe serie De Taarten van Abel, het tiende seizoen alweer. Het belooft een reeks met geweldige kinderen te worden. Verder heb ik het druk met de winkel en de bed and breakfast die erboven zit. Ik heb wel eens geroepen dat ik een programma als Abel zou willen maken met bejaarde vrouwen. Ouwe Taarten zou dat heten. Zo heb ik wel meer ideeën, Soep met Siemon bijvoorbeeld. Maar ik probeer tv-maken toch echt als hobby te houden.

Kijk je zelf televisie?

Ik ben een nieuwsjunkie, ik kijk alles: NOS Journaal, EenVandaag, RTL Nieuws en Nieuwsuur. En ook Al Jazeera, vanwege mijn vriend die nog niet zo goed Nederlands spreekt. Verder vind ik Man bijt hond een leuk programma. En ik waardeer de Nederlandse dramaproducties van de laatste jaren. Bloedverwanten, Overspel en vooral A'dam - E.V.A. Daar zou ik wel een rolletje in gehad willen hebben.

En in de winkel staat de radio aan?

In de keuken wordt muziek gedraaid, ja. Zelf luister ik alleen in de auto. Dat kan echt alles zijn: BNR, Radio Noord-Holland of Q-Music.

Welke dagbladen vallen er bij jou op de mat?

Ik heb net een abonnement op Het Parool genomen. Ik kreeg er een dinercheque van 150 euro bij. Dat heeft me over de streep getrokken. Normaliter lees ik de kranten doordeweeks alleen op internet. In het weekend koop ik NRC Handelsblad of de Volkskrant. Ik lees altijd de rubriek van Machteld van Gelder in Volkskrant Magazine. En Van Sylvia Witteman kan ik echt genieten.

Koop je ook tijdschriften?

Voor in de winkel vooral. Ik probeer een gevarieerd aanbod te hebben. Opiniebladen, maar ook dingen als Linda, Ebony en Vogue. Voor mezelf koop ik af en toe Vrij Nederland of HP/De Tijd, maar van mij worden ze niet rijk.

Wat is je favoriete kookboek?

Ik denk het kookboek van de huishoudschool dat mijn moeder thuis had. Als ik zin heb in eten van vroeger, ga ik daarin neuzen. Verder blader ik graag in de Larousse Gastronomique, de bijbel van de Franse keuken. En ik ga wel eens een beetje shoppen op internet. Gewoon, om te zien wat op culinair gebied op dit moment de ontwikkelingen zijn in bijvoorbeeld Australië of de Verenigde Staten.

Lees je verder veel?

Ik ben bezig in Knielen op een bed violen van Jan Siebelink, maar meestal lees ik alleen op vakantie. Door de week heb ik er geen rust voor. Op reis neem ik graag boeken mee van schrijvers uit het land waar ik naartoe ga of boeken die over dat land gaan. Dan ben je voor je gevoel dubbel in zo'n land aanwezig. Toen ik in 2007 met mijn vader naar Suriname ging, heb ik De Koningin van Paramaribo van Clark Accord gelezen. En boeken van Anton de Kom en Cynthia Mcleod. Suriname is een prachtig land. Ik mag er misschien weer naar toe. Een van de kinderen van de nieuwe serie woont in Suriname.

undefined

Meer over