Column

'Ik weet dat ik het niet mag geloven, maar ik doe het lekker toch'

'Ik geloof in samenzweringen in alle soorten en maten', biecht columnist Jan Bennink op. 'Vinden jullie me nu al gek? Het kan erger.'

OPINIE- Jan Bennink
Archieffoto 1965 PRINS BERNHARD EN PRINSES BEATRIX IN GESPREK MET ENIGE CONGRESLEDEN BIJ AANKOMST OP DE LUCHTHAVEN VAN MILAAN TER BIJWONING VAN DE BILDERBERG-CONFERENTIE. Beeld anp
Archieffoto 1965 PRINS BERNHARD EN PRINSES BEATRIX IN GESPREK MET ENIGE CONGRESLEDEN BIJ AANKOMST OP DE LUCHTHAVEN VAN MILAAN TER BIJWONING VAN DE BILDERBERG-CONFERENTIE.Beeld anp

Ik zit de komende tijd veilig op het Zeeuws-Vlaamse platteland, buiten het bereik van de postbode, laat staan van Echelon en PRISM of jullie schampere hoongelach. En vanuit de akker zie ik iedere geblindeerde Amerikaanse bestelbus of black ops-helicopter van mijlenver aankomen. Het gefladder van de fazanten zal me waarschuwen. Dus dit lijkt met een goed moment om het op te biechten.

Ik geloof in samenzweringen in alle soorten en maten. Van die taboes waar je jezelf als opiniemaker nog ongelimiteerd belachelijk mee kunt maken. Dat risico neem ik dan maar.

Twin Towers
Mijn fascinatie voor complotten begon ongeveer twaalf jaar geleden. Vlak nadat zich twee vliegtuigen in de Twin Towers boorden. Ik kon me niet voorstellen dat building seven, het derde gebouw van het World Trade Center - groter dan de grootste toren in Rotterdam, zomaar in elkaar kon zakken. Handig, precies in zijn eigen 'footprint'. Zonder ooit door een vliegtuig geraakt te zijn.

En ik kan nog steeds niet bevatten dat een Boeing, door één rokerig minigaatje in het Pentagon past. Als een reusachtige blauwe smurf door een waterkraan. Een Boeing van 52 meter breed? 204 ton staal en aluminium? Foetsie, zonder enig spoor van motoren, vleugels, koffers of lijken op het grasveld achter te laten? Het is toverij waar Hans Kazan een puntje aan kan zuigen. Waar is het vliegtuig? En veel belangrijker: welke macht zit hier achter?

Ik wil het officiële verhaal heel graag geloven, het lukt me niet.

Vinden jullie me nu al gek? Het kan erger.

Bilderberg
Zo geloof ik dat de wereld wordt geregeerd door een club uitverkorenen. Grootindustriëlen, topbureaucraten en gekroonde hoofden, die voor het eerst samenkwamen in het Bilderberghotel in Oosterbeek, uitgenodigd door Bernhard von Lippe Biesterveld.

Wereldleiders die en petit comité de grote lijnen uitzetten, die op hun beurt worden ingekleurd door pionnen als Mark Rutte en Alexander Pechtold, minions die af en toe mogen aanschuiven om opgetogen hun marsorders in ontvangst te nemen. Buiten het oog van de camera en zonder enige democratische controle; onze gekozen leiders gedegradeerd tot de handjes en voetjes die The New World Order mogelijk moeten maken.

Ik weet dat ik het niet mag geloven, maar ik doe het lekker toch.

Nieuwe socialistische heilstaat
En ik ben er van overtuigd dat er ook op dit moment achter de schermen schimmige dingen worden bekokstoofd, die ons, gegoede burgerij met een Volkskrantabonnement, hard gaan raken, Dat we ons midden in een bewust proces van 'verelendung' en gelijkschakeling bevinden. Ter ere van de EU, de nieuwe socialistische heilstaat, die geen grote inkomensverschillen kan velen, omdat Alle menschen alleen brüder kunnen worden, als ze allemaal even arm en murwgebeukt zijn. Kroaat, Sloveen, Griek of Nederlander.

Read the signs.

Er is de laatste paar jaar zo'n 53 miljard aan bezuinigingen, in ons ooit zo rijke landje ingeboekt. Onze pensioenpotten staan op het punt geïnvesteerd te worden in een falende economie. We staan als Nederland voor zo'n 190 miljard voor landen als Griekenland en Portugal. Sommigen spreken zelfs van 500 miljard!

Heeft Diederik Samsom niet iets te vaak verlekkerd gesproken over het losmaken van dood vermogen op spaarrekeningen? En valt dat niet perfect samen met het 'template' van Dijsselbloem, waarin vermogens boven de anderhalve ton, kunnen worden afgeroomd als de banken vallen? Europese banken waarvan het merendeel allang failliet is als je de vastgoedportefeuille meerekent? Heeft Hans Spekman niet gezegd dat nivelleren een feest is?

Het is me iets te toevallig allemaal.

Zonnesteek
Natuurlijk, het is allemaal maar onzin wat ik schrijf, wijt het aan een zonnesteek. Als mijn auto de komende weken echter stomtoevallig, verlaten onder aan een dijk, tussen de klaprozen wordt aangetroffen, een eenzaam aluhoedje op de bijrijderstoel, dan weet u waar u de daders moet zoeken.

Maar kijk voor de zekerheid eerst even in de akker, want het kan zijn dat ik de familiejuwelen aan het begraven ben in de Zeeuwse klei.
Prettige vakantie!

Jan Bennink is reclameman en columnist voor Volkskrant.nl

undefined

Meer over