'Ik treur niet om verlies record'

Wel nee, hij vindt het helemaal niet erg dat Haile Gebreselassie zondag zijn werelduurrecord waarschijnlijk gaat verbeteren. `Dat hoort bij de cyclus van het leven', zegt Arturio Barrios vanuit Colorado....

Zondagmiddag zal Arturo Barrios plaatsnemen achter de computer om op internet te kijken of het de kleine Ethiopiër tijdens de FBK-Games in Hengelo ook daadwerkelijk gelukt is. Binnen exact één uur meer meters af leggen dan de 21.101 meter die hij elf jaar geleden liep op de baan van het Franse La Flèche.

Barrios is inmiddels 40 jaar oud. De Mexicaan werd in 1994 Amerikaans staatsburger, hij woont en werkt in het hooggelegen Boulder in de Rocky Mountains, waar hij atleten van het Amerikaanse leger traint. Dit Army's World Class Athlete Program bestaat uit talentvolle soldaten die niets anders hoeven te doen dan te trainen.

Barrios was zelf tussen 1986 en 1996 een topatleet. Op de 10.000 meter werd hij vijfde tijdens zowel de Spelen van Seoul als die van Barcelona. Hij vestigde vijf wereldrecords, waarvan hij dat op de 10.000 meter het hoogst inschat. De 27.08,23, gelopen in 1989, hield vier jaar stand. In 1996 moest hij stoppen, een optreden op de olympische marathon van Atlanta ging niet door.

`Ik had te veel last van blessures. Ik kon nog wel lopen, maar als je op de 10.000 meter niet meer onder de 28.20 kunt finishen, dan is het niet langer interessant om aan topatletiek te doen', zegt de ex-atleet, die nog wel dagelijks tien kilometer jogt.

Vier jaar stond zijn wereldrecord op de 10.000 meter, elf jaar staat zijn uurrecord dat hij op 30 maart 1991 in het Boucheverau-stadion in La Flèche liep. `Ik liep in de vroege avond, het was koel, toch zaten er minstens tienduizend man in het stadion. Ik werd 'gehaasd' door Vincent Rousseau, de Belgische marathonloper.'

Hij vestigde tijdens die race zelfs drie records: onderweg was daar een nieuw 20-kilometerrecord (56.55), bovendien werd hij de eerste man die de halve marathon binnen het uur (59.44) aflegde. Aardig detail: Barrios verbeterde die dag het uurrecord dat op naam stond van zijn toenmalige manager, Jos Hermens (1976, Papendal: 20.944 m), die op zijn beurt ook weer manager is van Gebreselassie.

Lukt het de Ethiopiër morgen, dan komt hij in een rijtje te staan waarin ook de namen zijn opgenomen van andere grootheden als Paavo Nuurmi, Emil Zatopek, Ron Clarke en Gaston Roelants. Én die van Arturo Barrios: `Mijn naam zal altijd temidden van die grootheden in de boeken blijven staan.'

Barrios heeft op de 10.000 meter een persoonlijke tijd staan van 27.08, Gebreselassie klokte in 1998 - toen ook in Hengelo - een tijd van 26.22,75, nog steeds het wereldrecord. Kunnen we er daarom van uitgaan dat de Oost-Afrikaan morgen ook in de uurrace sneller is?

Barrios: `Ik denk het wel. Ik liep rondjes van 68 seconden, ik kwam op de eerste 10 kilometer in 28.22 door. Als Haile Gebreselassie rondjes van 67 weet te lopen, en dat kan hij, dan legt hij veel meer meters af. Maar vergeet niet: na 40 minuten lopen slaat op zo'n baan de monotonie toe. Je hebt de hulp van het publiek dan echt nodig. Ik legde mijn tweede tien kilometer in 28.32 af.'

Barrios, die er ooit van droomde om minister van Sport van Mexico te worden, maar die het na een al te grote mond bij de autoriteiten in zijn vaderland verbruide, heeft Gebreselassie nimmer ontmoet.

`Hij begon als jong broekie internationale wedstrijden op de baan te lopen, toen ik me op de marathon waagde.' Barrios liep de klassieke afstand vijfmaal, die van Boston leverde in 1994 de beste tijd op: 2.08.28.

Meer over