'Ik mag blijven, voor minder geld'

Zorgorganisatie Sensire heeft 1.115 medewerkers ontslag aangezegd. De woede is groot. Moeten ze nu weg of niet? En wanneer laat de minister van zich horen?

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER LISETTE VAN ENGELEN

BORCULO - 'Wie zijn de thuiszorg?! Wij zijn de thuiszorg!' Zingend, schreeuwend en fluitend lopen 130 protesterende thuiszorgers en sympathisanten door het rustige dorp Borculo. Het regent pijpestelen, maar toch komen bewoners nieuwsgierig hun huis uit. Een protestmars geleid door landelijke politici zoals Henk Krol en Renske Leijten is niet iedere dag te zien.

De demonstranten zijn medewerkers van Sensire, een zorgorganisatie uit de Achterhoek. Vooruitlopend op de kabinetsplannen voor 2015 besloot de organisatie 1.115 medewerkers te ontslaan. Sensire vreest fors te moeten bezuinigen omdat het kabinet veel minder geld wil uittrekken voor de zorg. 'Dan ontslaan ze ons, om ons op een andere manier weer in te huren', zegt thuiszorgster Mini. 'Dan kunnen we hetzelfde werk doen, maar voor veel minder geld.'

Mini loopt met twee collega's voorop in de stoet. Ze draagt een lange stok met daarop een mattenklopper en een bord. 'Wie niet luisteren wil, moet maar voelen', zegt ze luid. Op het bord prijkt dezelfde leus, voorafgegaan door: ZZP is zorg zonder poen. Dat is wat Sensire wil doen. Collega Marijke: 'Mijn manager zegt dat ik me niet druk moet maken en dat ik gewoon aan het werk blijf.' Bezorgd zegt ze: 'Maar hoe dan? Met wat voor uren en wat voor salaris?'

Geen contact

Vorige week protesteerden de dames in Varsseveld, waar ze het hoofdkantoor van Sensire bezetten. De bezetting eindigde na de toezegging dat vicepremier Asscher met Abvakabo FNV over de situatie zou spreken. Hierover ontstond vervolgens veel onduidelijkheid. Woordvoerders van de vicepremier, die op vakantie was, beweerden dat Abvakabo geen contact gehad had met Asscher.

Volgens Abvakabo was er een sms gestuurd, waarin stond dat Asscher in het weekend contact zou opnemen. 'Asscher gaat zich er over buigen, maar dat is het enige wat we tot nu toe hebben gehoord', zegt lokaal SP-lid Manon Roest.

Langzaam beweegt de groep demonstranten zich naar het gemeentehuis. 'We horen dat er nog genoeg geld en werk is voor 2014', zegt thuishulp Lenie. Maar de ontslagpapieren liggen bij haar thuis al op de keukentafel.

Eenmaal aangekomen bij het gemeentehuis kunnen de demonstranten een kop koffie drinken terwijl een delegatie demonstranten in gesprek gaat met wethouder Leo Scharenborg.

Omringd door kletsende thuishulpen zegt Tweede Kamerlid Renske Leijten van de SP wat de gemeente moet doen.

'De gemeente doet de aanbesteding en is dus opdrachtgever van Sensire', zegt ze. 'Daarom kan de gemeente ook bepalen aan welke eisen Sensire moet voldoen en de maatregelen laten terugdraaien.'

Na een gesprek van anderhalf uur komt wethouder Scharenborg naar buiten. De thuishulpen dringen om hem heen om te horen wat er gaat gebeuren.

Volgens Scharenborg is de ontslagkwestie een zaak van Sensire: 'Daar gaan wij niet over.'

'Ik vind het een groot schandaal', zegt Ruud Kuijn van de Abvakabo. 'Zijn ze helemaal besodemieterd? Wij gaan door en blijven actie voeren tot er iets gebeurt', voegt hij er woedend aan toe.

's Avonds laat minister Asscher weten dat het budget voor huishoudelijke hulp voor 2014 vrijwel gelijk blijft. 'Daarom zal volgend jaar het grootste deel van de werkzaamheden behouden blijven.'

undefined

Meer over