Ik maak het zelf wel uit, De Voorstraat en het Warme Noorden

De 8 interessantste programma's dit weekend, van alles over een straat in Utrecht tot jongeren die filosoferen over wat natuurlijk is en wat onnatuurlijk.

Madelon Meester
null Beeld Renate Beense
Beeld Renate Beense

1. Ik maak het zelf wel uit Zaterdag, NPO 2, 16.30 uur

Regisseur Roy Dames, onder meer van de alom geprezen documentaire Foute Vrienden (2010), registreert in deze driedelige documentaireserie hoe ouders uit alle macht proberen het leven van hun kinderen weer op de rails te krijgen. Zo volgt hij Nancy (40) en haar zoon Darnell (16). Thuis is Darnell een stille, introverte jongen, maar op straat hoort hij bij de groep jongens die zich 'de Familie van Knaken' noemt en de buurt terroriseert. Nancy is radeloos.

Michel (44) was vroeger zelf een doorgewinterde crimineel. Toen hij zijn dochter Tiffanie (17) geregeld moest ophalen op politiebureaus, besloot hij zijn criminele carrière vaarwel te zeggen en voor de opvoeding van zijn dochter te kiezen. Maar Tiffanie is bijna 18 en dus loopt het toezicht van Bureau Jeugdzorg af. Wat gebeurt er als Michel er alleen voor staat?

null Beeld ANP Kippa
Beeld ANP Kippa

2. NCRV 90! Zaterdag, NPO 1, 16.50 en 00.00 uur; zondag, NPO 1, 07.30uur

Deze zaterdag is het precies 90 jaar geleden dat de Nederlandse Christelijke Radio-Vereniging werd opgericht en dat wordt - ondanks de R van Radio - dit weekend gevierd op en met televisie. Met om 17.00 uur (en middernacht) een terugblik in tv-fragmentjes en terugblikken van (oud-)NCRV-ers als Caroline Tensen, Joris Linssen, Frank Visser en Jochem van Gelder. In de nachtelijke uurtjes gevolgd door complete afleveringen van de meest populaire televisieprogramma's. Uit een online poll bleek een voorkeur voor onder andere Swiebertje, Farce Majeure en Villa Felderhof.

Aandacht voor de C in NCRV is er op zondagochtend om 07.30 uur. Kerkepad, U zij de Glorie en de Dagsluiting komen voorbij en Hannie van Dijk, voormalig eindredacteur levensbeschouwing van de NCRV, blikt terug op programma's als Levenslied en Zon, strand en C.

3. Goor draait door Zaterdag, RTL 4, 22.00 uur

15 jaar na Gordon Doorgedraaid gaat Gordon het opnieuw proberen als talkshowpresentator. Te gast zijn de Australische comédienne Caroline Reid (in eigen land bekend als typetje Pam Ann) en presentator Ruben Nicolai. Daarnaast reikt Gordon De Gouden Connie uit aan iemand 'die in het nieuws kwam met iets wat écht niet door de beugel kon' en er is De Draaischijf voor mensen met een bijzonder verhaal, een act of een optreden.

4. De Voorstraat Zondag, NPO 2, 20.15 uur

De Voorstraat in Utrecht is een straat van contrasten. Enerzijds heeft de politie zijn handen vol aan deze plek, maar tegelijkertijd leeft het er en bruist het, met zijn hippe tweedehandswinkels, levendige muziekscene en vele jonge ondernemers en studenten. In zes afleveringen laat Hans Pool de sociale cohesie van deze bijzondere plek zien. Wat maakt de mensen hier gelukkig? Wat zijn hun dromen? Hun verlangens? En met welke zorgen kampen ze?

undefined

null Beeld Renate Beense
Beeld Renate Beense

5. The Mekong River Zondag, BBC 2, 21.00 uur

Presentatrice Sue Perkins (The Great British Bake Off) maakt een reis langs de Mekong, de 4.909 kilometer lange rivier die onder andere China, Thailand en Vietnam doorkruist. In deze tweede aflevering maakt ze een tussenstop in Cambodja en ziet daar hoe in rap tempo de laatste stukken wilde natuur om zeep worden geholpen. In de hooglanden van Ratanakiri ontmoet Perkins de vrouwen van de Krung-stam, wier levenswijze door de hevige ontbossing wordt bedreigd.

6. Tegenlicht: Het warme Noorden

Zondag, NPO 2, 21.05 uur

Als we zo doorgaan met het uitstoten van CO2 is in 2040 al het ijs van de Noordpool gesmolten. Tegenlicht richt zich nu eens niet op de nadelen hiervan, maar op de voordelen. Een aarde zonder Noordpoolijs betekent namelijk óók dat er een nieuw gebied ontstaat om te ontdekken. In de zomermaanden wordt er een nieuwe scheepsroute langs de ijskappen begaanbaar. Olie, gas en mineralen onder het ijs worden plots bereikbaar, en Groenland is het enige land dat sneller stijgt dan de zeespiegel en er dus meer land bij krijgt. Voor sommigen biedt de opwarming van de aarde dus juist gouden kansen. Tegenlicht richt in deze uitzending de blik op deze spelers.

7. Shot on Location Zondag, Canvas, 22.30 uur

Een herhaling, maar daarom niet minder mooi: Tom Barman reist af naar Noord-Ierland en spreekt met de makers van Bloody Sunday (2002), de filmklassieker over zondag 30 januari 1972, toen het Britse leger het vuur opende op protesterende katholieken.

Aan het woord komen onder anderen regisseur Paul Greengrass, hoofdrolspeler James Nesbitt en activist Don Mullan, die als 15-jarige meeliep in die beruchte Civil Rights March in Londonderry en er 30 jaar later een boek over schreef. Verder praat Barman met Declan Duddy, de acteur die de rol speelde van zijn oom, Jackie Duddy, het eerste slachtoffer op die noodlottige zondag.

8. Dus ik ben jr. Zondag, NPO 3, 11.15 uur

In de jongerenvariant van Stine Jensens filosofieprogramma Dus Ik Ben, vraagt 'jonge denker' Menno zich af waar de grens ligt tussen natuurlijk en onnatuurlijk. Hij praat hierover met filosoof Koert van Mensvoort. Midden in een duingebied bespreken ze wat volgens hen natuur is en wat niet. Dat lijkt makkelijk, maar is een gsm-mast vermomd als een boom natuur, bijvoorbeeld? En wat te denken van een aangelegd park?

Meer over