'Ik maak er echt een studie van'

'Sinds mijn achttiende heb ik reumatoïde artritis. Daarom ben ik altijd maximaal verzekerd geweest. Vorig jaar betaalde ik voor het ziekenfondspakket, de meest uitgebreide aanvullende verzekering én de tandartsverzekering bij elkaar 67,15....

'Alle verzekeraars accepteren me nu, ik kan me dus het beste weer aanvullend verzekeren. Ik weet bovendien niet wat de toekomst nog brengt. Als mijn klachten verergeren, heb ik meer zorg nodig.

'Twee keer in de week ga ik naar de fysiotherapeut. Eens per jaar wil ik graag naar een kuuroord omdat ik daar altijd enorm opknap. Voor fysiotherapie kom ik met elk aanvullend pakket goed uit, maar voor de kuurreizen moet ik goed vergelijken. Mijn huidige verzekeraar vergoedt die reizen in de aanvullende polis. Andere verzekeraars zijn weliswaar goedkoper maar hebben bijvoorbeeld een lijst met aangewezen kuuroorden waar mijn favoriet in Tsjechië niet bij staat.

'Ik maak er echt een studie van om zo voordelig mogelijk uit te zijn. Ik heb nu drie verzekeraars naast elkaar gelegd én ik wacht nog op het aanbod van mijn werkgever die met een collectieve verzekering bezig is.

'Ook via de reumapatiëntenbond kan ik een collectieve verzekering krijgen. Maar die verzekeraar is met de korting die we krijgen toch nog duurder dan andere en bood bovendien veel minder geld voor kuurreizen. Dat aanbod viel daarom meteen af.

'Over die collectiviteit voor reumapatiënten heb ik bovendien mijn bedenkingen. Wij zijn erg duur en natuurlijk krijgt de verzekeraar die ons onder zijn hoede neemt daarvoor compensatie, maar wat gebeurt er in de toekomst met de premie?

'Ik schat in dat ik meer moet gaan betalen. Hoeveel meer hangt af van wat er straks op mijn loonstrookje staat. Dat is aan het einde van de maand voor de grote verrassing.

'Ik heb wel bedacht dat het schrappen van mijn tandartsverzekering me maandelijks 16 euro kan schelen. Dan kan ik de kosten voor de tandarts optellen bij mijn ziektekosten die ik opgeef aan de belasting. Daardoor gaat mijn belastbaar inkomen omlaag waardoor ik meer zorgtoeslag kan krijgen.

'Ik heb bij mijn tandarts geïnformeerd hoeveel risico ik loop als ik hem eruit gooi. Het leek hem geen punt tenzij ik een wortelkanaalbehandeling nodig heb. Dat kost me meer dan honderd euro. Als ik me toch verzeker, moet ik volgens hem een restitutiepolis nemen om er zeker van te zijn dat ik mijn eigen tandarts kan houden. Hij blijkt geen contract te hebben met mijn huidige verzekeraar.

'Van mijn verzekeringsmaatschappij hoorde ik dat met geen enkele tandarts een contract is gesloten. Een woordvoerder vertelde me dat desondanks alles zou worden vergoed. Maar dat is me veel te onzeker.

'Net toen ik had besloten de tandarts uit mijn verzekering te halen, viel mijn brug eruit. Dus nu denk ik er nog maar even over na.'

Meer over