Column

Ik heb niks tegen nepnieuws, mits het geestig is opgeschreven

Mijn vader was de flamboyante hoofdredacteur van de Mierenkrant, later omgedoopt tot het Petroleumblaadje. Hij opende graag met volkomen verzonnen primeurs als: in Barneveld stak een kip de weg over. Pa moet een jaar of 10 geweest zijn op het hoogtepunt van zijn journalistieke loopbaan.

null Beeld
Beeld

Zijn vaak sardonische humor uitte zich in de kinderboeken die hij voor mij uitzocht: Tijl Uilenspiegel, Max en Maurits van Wilhelm Busch, het immorele Bulletje en Bonestaak en vooral Baron von Münchhausen. Pa verslikte zich bijkans van de lol in zijn sigaar als hij voorlas over de aartsleugenaar die zichzelf aan zijn haren uit een moeras trekt, de baron als menselijke kanonskogel en uiteraard het verhaal over de bevroren straal urine waarmee hij zijn leven redde.

Mijn ouweheer was dol op poep-en-pieshumor en zijn gevleugelde adagium luidde dan ook: je mag op het randje van mijn bord schijten, als je maar niet spettert. Overigens kent Noord-Brabant de avonturen van leugenbaron Bartje Poep die zich aan zijn eigenste haren uit het moeras van de Biesbosch omhoog trok. In Heerlen en omstreken fluistert men bij het haardvuur graag over de kwakkels en kuijperijen van Frenske den herjotsbedreijer.

In de genoemde boeken liegt men dat het een lust is. Tegenwoordig zou dat nogal badinerend nepnieuws worden genoemd. Ik heb niks tegen nepnieuws, mits het geestig is opgeschreven. De mooist voorbeelden leverde het weekblad De Nieuwe Amsterdammer van cultuitgever Peter J. Muller (Hitweek, Candy). Een van de belangrijkste hoaxscoops van Muller was het besluit van het Rijksmuseum om winderige bejaarden de toegang te weigeren omdat die door hun scheten de glazuurlaag van onvervangbare meesterwerken zouden aantasten. Ik genoot van de magisch-realistische journalistiek van de Nieuwe.

Het motto van Mullers website komt van Ovidius: facta canam; sed erunt qui me finxisse loquantur (ik ga over feiten zingen maar sommigen zullen zeggen dat ik ze verzon).

Nu las ik dat studenten aan de Columbia University Ovidius' meesterwerk Metamorfosen willen verbieden omdat het koloniaal, racistisch en seksistisch is: de voorspelbare riedel der Wekker-achtigen. Deze fopwetenschappers verspreiden onophoudelijk hilarisch nepnieuws onder een academische dekmantel.

Ik begin de dag altijd met @RealPeerReview, een platform dat nauwgezet de ideologische rimram van deze social justice warriors bijhoudt. Terecht, want het zijn gevaarlijke hoaxen en bovendien altijd erbarmelijk slecht geschreven. Mijn vader was een bevlogen wetenschapper en draaide zich in zijn graf om als hij niet dood was. Pa was de eerlijkheid zelve, al heb ik nooit tastbaar bewijs kunnen vinden voor het bestaan van zijn legendarische Mierenkrant.

Meer over