'Ik geloof Poetin' - president Trump praat en tweet zich weer in de nesten

'Poetin meent het', zei Donald Trump in het vliegtuig tegen een groep journalisten die met hem meereisde door Azië. Elke keer dat Trump de Russische president spreekt, vraagt hij aan hem of het Kremlin zich heeft gemengd in de Amerikaanse verkiezingen van 2017, en telkens zegt Poetin dat hij dat écht niet gedaan heeft. 'En ik geloof hem als hij dat zegt.'

Trump en Poetin op 11 november tijdens de APEC-top in Vietnam.Beeld afp

Trump had Poetin op de APEC-top in Vietnam kort ontmoet en zei dat ze 'goede gesprekken' hadden gevoerd. Maar de bevindingen van de Amerikaanse inlichtingendiensten over de Russische bemoeienis, daar begon Poetin zich aan te ergeren. 'En dat is niet goed voor ons land', zei Trump. 'Er zijn tenslotte wel belangrijker dingen te bespreken.' Hij noemde de problemen in Syrië die moeten worden opgelost, evenals die in Oekraïne en, natuurlijk, Noord-Korea. 'Dat gaat over miljoenen en miljoenen mensenlevens. Maar de acties van de Democraten zitten in de weg. Dat is een schande!'

In de VS stak direct een storm van boze reacties op die op hetzelfde neerkwamen: de Amerikaanse president heeft blijkbaar meer vertrouwen in 'een voormalige KGB-kolonel' (zoals de Republikeinse senator John McCain het verwoordde) dan in zijn eigen inlichtingendiensten. De CIA liet fijntjes weten dat haar bevindingen omtrent de bemoeienis van het Kremlin niet waren bijgesteld.

Een halve dag later krabbelde Trump op een persconferentie in het Vietnamese Hanoi een beetje terug. Hij staat achter zijn inlichtingendiensten, zegt hij. 'Zeker zoals ze nu geleid worden, door goede mensen. Ik geloof heel erg in onze inlichtingendiensten.' Maar hij legde deze verklaring grommend af, en herhaalde ook dat Washington vooruit zou moeten blikken en met de Russen zou moeten samenwerken. 'Het is tijd om de wereld, die kapot is gemaakt, weer beter te maken!'

'Haters en dwazen'

Ook op Twitter ging de Amerikaanse president dit weekeinde los. Degenen die zijn relaties met Rusland onderzoeken noemde hij 'haters en dwazen' en Trump maakte de pogingen van 'crooked Hillary' om de relatie tussen de VS en Rusland indertijd met een rode 'reset knop' nieuw leven in te blazen belachelijk. Zaterdagnacht haalde hij uit naar de Noord-Koreaanse leider, nadat het regime in Pyongyang Trump in een mededeling 'een gestoorde oude man' had genoemd. 'Waarom zou Kim Jong-un me beledigen door mij 'oud' te noemen, terwijl ik NOOIT zou zeggen dat hij klein en dik is?' Trump voegde eraan toe dat hij juist zo hard zijn best doet om vrienden te worden, 'en misschien lukt dat op een dag ook!'

Later, op zondag, bood Trump aan om te bemiddelen over de claims die zowel China als Vietnam, Taiwan, de Filipijnen, Maleisië en Brunei leggen op territorium in de Zuid Chinese zei. 'Ik ben een heel erg goede bemiddelaar', prees hij zichzelf aan.

Schoothondje Trump lijkt in Vietnam weer te kunnen bijten
Na het gemoedelijke samenzijn in de Verboden Stad eerder deze week stonden Trump en Xi vrijdag in Vietnam lijnrecht tegenover elkaar. Michael Persson weegt het succes van Trumps Azië-tournee.

Trump hoopt met iedereen vrienden te worden; zelfs met Kim Jong-un
'Ik probeer zo hard vrienden te worden met Kim Jong-un en misschien gaat dat ooit nog eens gebeuren', zo twitterde hij.

Met reeks complimenten voert Trump druk op Xi Jinping over Noord-Korea op: 'Jullie president kan het fixen'
Onverwachts trakteert Donald Trump zijn gastheer op een motivatie-tactiek die zo in een reality-show kan.

Optimisme over relatie Noord-Korea
Trump heeft zich voor het eerst sinds zijn uitverkiezing positief uitgelaten over pogingen de crisis met Noord-Korea via diplomatieke weg op te lossen. 'Ik zie dat er beweging in komt', zei hij tijdens zijn bezoek aan Zuid-Korea.

Op één lijn
Trump en Abe presenteren zich als beste maatjes: ook wat betreft Noord-Korea zitten ze op één lijn.

Trump en Abe
In twaalf dagen doet Donald Trump Azië aan, te beginnen bij zijn vriend Shinzo Abe in Japan. 'Ik denk niet dat we ooit hechter zijn geweest dan nu.' (+)

Wat staat Trump te wachten?
Trump bezoekt Japan, Zuid-Korea, China, Vietnam en de Filipijnen. Centraal staat het dossier Noord-Korea. Kan hij de Aziatische wereld nog naar zijn hand zetten?

Ontvoering
Zeker dertien Japanners zijn in de jaren zeventig en tachtig door Noord-Korea ontvoerd. Nu heeft dat de aandacht van de Amerikaanse president. 'Met Trump over mijn Megumi praten, wie weet helpt het' (+)

Welke belangen spelen er tijdens de Aziëreis van Trump?
In onderstaand overzicht leggen onze correspondenten dat per land uit.

Meer over