Lezersbrieven

Ik ga er netto op achteruit, tot welke categorie Nederlanders hoor ik nu?

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 24 januari.

Harmen Hart weet niet meer in welke van Rutte's categorieën hij sinds zijn pensioen hoort. Beeld anp
Harmen Hart weet niet meer in welke van Rutte's categorieën hij sinds zijn pensioen hoort.Beeld anp

Normale Nederlander?

Volgens onze premier Mark Rutte gaan alle gewone normale Nederlanders er in inkomen op vooruit. Ik ben maart vorig jaar vervroegd met pensioen gegaan en zie dat ik met ingang van 1 januari van dit jaar er netto op achteruit ben gegaan. Tot welke categorie Nederlanders hoor ik nu?

Harmen Hart, Amsterdam

Kinderen van de revolutie

Afgelopen zaterdag werd Lilian Marijnissen op het partijcongres van de SP verwelkomd met de tekst Girl on Fire van Alicia Keys. Daadkracht genoeg, maar intussen houdt Harry van Bommel het voor gezien bij de SP. Zijn soulmate Sharon Gesthuizen ging hem voor. Stapelt zich intussen het bewijs op voor de oude uitspraak 'De revolutie eet haar eigen kinderen op'? We gaan het zien.

Rien Geurts, 's-Hertogenbosch

Ondergang

Met rode oortjes heb ik het interview met Bas van Bavel gelezen over de onvermijdelijke stagnatie van de economie. De feiten die op tafel komen, liegen er niet om. Twee van de drie productiefactoren (grond en kapitaal) zijn welhaast in handen van de puissant rijken, de rest van de bevolking heeft alleen nog haar vermogen om arbeid te leveren en is zo extreem afhankelijk van de machtigen. Het gevolg is een waardeloze arbeidsmarkt, slechte contracten en achterblijvende koopkracht voor de midden- en lagere inkomens.

Nu wilde Bas van Bavel onder geen beding dat de krant de apocalyptische kop 'Ondergang' zou gebruiken. Dat had hij niet hoeven opperen, want grote delen van de bevolking zijn nu al een aantal jaren aan die ondergang begonnen. Onvermijdelijk? Ik snak naar informatie, analyse en feiten van politici, bestuurders, beleidsmakers en wetenschappers die bezig zijn met ombuigen ten goede. Hoe bewerkstellig je een nieuwe golf van zelforganisatie? Interviewer Koen Haegens, bericht ons daar alsjeblieft ook over.

Will Schaaper, Blokker

Onbereikbaar

Een tip voor Jacqueline Hassink en alle anderen die een plek zoeken waar ze mobiel onbereikbaar zijn. Een plek waar ze ongestoord kunnen genieten van andere dingen dan die opgedrongen door hun smartphone. Die plek is overal, als je eventjes je smartphone uitschakelt.

Jurgen Geerlings, Eindhoven

Heksenjacht

Tom Nierop merkt terecht op dat we de grote historische schoonmaak niet moeten beperken tot de als helden vereerde zeerovers, slavendrijvers en etnische zuiveraars. Maar als het geloof van de held in een bepaalde ideologie een afrekenmaat wordt, kunnen alle staatslieden die in naam van de Heer opereerden ook van hun sokkel. Kruistochten, heksenjacht, ketterverbranding en kindermisbruik werden immers bedekt met de mantel der liefde.

Het geloof in de markt gaat vooral over de lijken van mensen zonder geld en macht. Dus geen standbeelden voor economen en politici die het kapitalisme verkondig(d)en.

Ik vrees dat er ook wat straten vernoemd naar grote filosofen moeten worden omgedoopt als we Joden- en vrouwenhaat erbij betrekken. Kunstenaars die dweepten met de volgelingen van Che Guevara... ook op het kerkhof van afgedankte helden!

Gelukkig hebben we al een goed systeem om straatnamen te ontdoen van hun wrede historische context: postcode en huisnummer.

Harry van Dooren, Leiden

Rappe Boeven

Al weken staat de krant vol met wetenswaardigheden over ene Rapper Boef. Ik wist niet wie het was en heb in mijn kennissenkring eens even rondgevraagd. We zijn er niet helemaal uitgekomen, maar dit leek ons de meest waarschijnlijke conclusie: Rapper Boef is de hoofdrolspeler in de nieuwe kinderserie 'Pipo en de Rappe Boeven', die onze jeugd al weken aan de buis gekluisterd houdt. De boeven zijn snel maar deze ene is nog rapper.

Om nu in één keer van het gezeur af te zijn en omdat de jeugd de krant toch niet meer leest, vertel ik nu hoe het af loopt: Bromsnor zal er, middels een stevige kastijding, voor zorgen dat deze trawant zich in het vervolg van zijn strapatsen zal onthouden!

Jan Martin Jansen, Julianadorp

Meer over