Column

Ik draag onze Dolly Parton een warm hart toe

Waarom de Nederlandse Dolly Parton een hart onder de riem verdient.

Annemarie Oster
Patricia Paay. Beeld anp
Patricia Paay.Beeld anp

Oudere vrouwen moeten op hun tellen passen. Dat werd de afgelopen weken weer duidelijk. Vooral sexy uitgedoste vrouwen, zoals Patricia Paay in het tv-programma De Wereld Draait Door. Stond de blonde diva bij het uitdelen van knappe verschijninkjes ooit vooraan in de rij (onze lieve heer wist niet wat hij zag), door de jaren heen stelt ze alles in het werk om er lekker uit te blijven zien. Bovendien neemt ze geen blad voor haar mond.

Na haar vrijmoedige televisieoptreden stroomden niet alleen de digitale vuilnisbakken vol met misogyne teksten, ook de kwaliteitskranten lieten zich niet onbetuigd.

Voor de goede orde: naar aanleiding van het overlijden van David Bowie was Paay, samen met een stel heilig kijkende Bowie-adepten, bij Van Nieuwkerk uitgenodigd om iets te vertellen over haar relatie met het popidool. Al eerder had zij een tipje van deze sluier opgelicht, maar ik hoorde haar 'bekentenis' voor het eerst. Een triootje met Bowie (en een vrouwelijke gegadigde) had de blondine afgeslagen maar 'knuffelen' met zijn tweetjes, waarom niet? Sindsdien bleven zij en David goede vrienden. Fijn!

Dat vond niet iedereen. Beroepsguit Nico Dijkshoorn vroeg zich af of Paay 'al wist dat de tweede track op Blackstar aan haar refereerde: Tis a Pity She Was a Whore. En in de Smaakmatrix van Het Parool stond dit oergeestige zinnetje: 'Kan Patricia Paay geen wekelijkse rubriek krijgen in DWDD? 'Verhalen uit de oude doos'?'

Foei Patricia. Sois vieille et tais-toi! De meeste mannen hebben een ingewortelde afkeer van bejaarde dames die van hun vagina geen moordkuil maken. Vrouwen op hun beurt zijn als de dood voor seksegenoten die er jonger uitzien dan ze zijn en er nog opgewekt bij kijken ook.

Ik draag de Nederlandse Dolly Parton een warm hart toe. Vrouwen die tot op hoge leeftijd nog 'iets van zichzelf maken' en 'volop in het leven staan' hebben mijn volle sympathie. Wel zou ik graag zien dat Patricia zich iets fijnzinniger kleedde en haar make-up een tikkeltje zou dimmen. Soms oogt ze, in vrouwonvriendelijk televisielicht, minder jeugdig dan de schminkkamerspiegel beloofde. Vanwege te veel grof geschut: blonde lokken, waaiende wimpers en een fors decolleté maakt ze zich extra kwetsbaar. (Zoals meisjes ook beter niet te kortgerokt door donkere straten lopen.)

Deze welopgevoede dochter uit een harmonieus Rotterdams gezin heeft al dat uiterlijke vertoon niet nodig. Dankzij haar onaantastbare houding, vriendelijke oogopslag en ontwapenende eerlijkheid blijft ze toch wel overeind.

Bovendien heeft ze meer noten op haar zang. Met plezier denk ik terug aan het muzikale optreden met moeder en zus als The Star Sisters, de Nederlandse Andrews Sisters. Vooral haar stem klonk als een klokje.

Hierover heeft goede vriend Bert van der Veer vast van alles opgetekend in de biografie La Paay. Jammer dat ik het zo druk heb met mezelf. Maar misschien kan ik het boek straks bij de kapper lezen. Dan blader ik morgen verder in de wachtkamer van de plastisch chirurg. En 's middags lees ik het uit, mocht ik niet meteen aan de beurt zijn bij de nagelstudio.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over