'Ik dank Nederland'

Serviërs en Albanezen in Nederland leven gespannen mee met de NAVO-aanvallen op Joegoslavië. Vervult de militaire deelname van Nederland de betrokkenen met dankbaarheid of afschuw?...

Islam Selimi, Albanees, geboren in Drenica, Kosovo:

'DE NAVO-aanval is een groot geluk. Iedereen weet wat Milosevic met mensen doet. Iedereen heeft hem heel lang beleefd gevraagd te stoppen met moorden en platbranden. Ik wist honderd procent zeker dat hij niet zou buigen voor diplomatie. Duizend procent zeker. Dus is een aanval de enige mogelijkheid om hem te stoppen.

Het is wel een beetje te laat. Als Europa nu snel en hard toeslaat, dan is het goed. Als het alle tanks en raketten snel kaput maakt. Al het militair materieel moet weg. Doet Europa dat niet, dan krijgen we een veel groter probleem. Dan vechten de Serviërs door tot alles kapot is.

Ik hoop dat Europa Milosevic niet gelooft als hij zo direct belooft om te stoppen met zijn leger in Kosovo. Dat moet je niet geloven. Hij zegt iedere keer dat hij zal stoppen. Al het militaire materieel moet weg. En dan moet er een paar jaar een vredesmacht blijven.

Als Kosovo zelfstandig is, moeten alle mensen die uit Servië naar Kosovo zijn gekomen worden teruggestuurd. Dat zijn er veel te veel geworden in de laatste jaren. Wie er tien jaar geleden al was, mag blijven. Alle soldaten en politiemensen moeten terug. Die hebben van alles gestolen, van televisies tot auto's en tractoren.

Tien minuten geleden had ik mijn neef Süleyman Selimi aan de telefoon, die is commandant bij het UCK. We hebben de hele tijd contact. Hij zegt: het komt goed, maar nu de NAVO bombardeert in Servië, bombarderen de Serviërs bij ons.

De Serviërs hebben vanwege de bombardementen alle tanks en raketten weggehaald bij de militaire bases. Die gebruiken ze nu tegen ons. Als ze niet tegen de NAVO kunnen vechten, vechten ze maar tegen ons.

De vluchtelingen in de bergen hebben het zwaar en moeilijk. Ze hebben honger en zijn allemaal getraumatiseerd. Ze zijn bang voor de raketten.

Dat de journalisten nu worden weggestuurd, is niet goed. Iedereen weet dat Serviërs zich bezig houden met massacres. Dat moet de hele wereld zien. We hebben gehoord dat de Serviërs heel veel mensen hebben samengedreven op een plek ergens tussen Glogovc en Skindelaj in Drenica. Niemand weet precies wat daarmee is gebeurd. Er zijn mensen die zeggen dat er veel mensen zijn gedood.

Waarom doen de Serviërs het? Hun land is geruïneerd door de politici. Kapitaal of fabrieken hebben ze niet meer. Mensen vragen op straat om geld. Tachtig procent van de bevolking wil Milosevic weg hebben. Waarom gebeurt dat dan niet?

Ik dank Nederland dat het meedoet met de aanval. Ook voor de hulp aan de mensen uit Kosovo die hier naar toe zijn gevlucht. Ik zeg: bedenk iets en ik doe het voor Nederland.'

Marc van den Eerenbeemt

Meer over