'Ik dacht dat ik te oud was voor een topclub'

Jan de Visser is de eerste aankoop voor het nieuwe seizoen van de aanstaande landskampioen Feyenoord. Een verrassende transfer, omdat de linkermiddenvelder al 31 jaar is....

'Je mag inderdaad spreken van een verrassende transfer. In alle redelijkheid was ik ervan uitgegaan dat ik met mijn 31 jaar te oud zou zijn voor een topclub. Een tijdje geleden tekende ik in Heerenveen bij tot het jaar 2002. Ik liet wel een gelimiteerde transfersom (ongeveer anderhalf miljoen gulden, red) opnemen in mijn contract, met het oog op Engeland en Japan. In Engeland betalen clubs soms nog wel een paar miljoen voor een speler van 35 jaar. Ook aan Japan heb ik wel eens gedacht, dat had ik best gewild, maar Feyenoord is mooier. Een topclub in Nederland, die in de Champions League speelt.

'Feyenoord nam vorige week contact op, na onze uitwedstrijd in De Kuip. De club wilde me met onmiddellijke ingang van Heerenveen overnemen, voordat de transfermarkt sloot. Maar in dat geval wilde Heerenveen meer geld.'

-Trainer Foppe de Haan zei woensdag in een krant dat het hem is opgevallen dat je mee bent gegroeid met het niveau van Heerenveen. Hij zei dat dat hem verraste.

'Ik heb het gelezen. Misschien is dat iets te cru gesteld. Voor mijn gevoel ben ik wel te laat in de eredivisie terechtgekomen. Ik was al 24, 25 jaar. Mogelijk was ik op een gegeven moment te goed voor de eerste divisie. Onbewust kan dat invloed hebben op je niveau, omdat je het te gemakkelijk opvat. In de eredivisie worden je tekortkomingen dan blootgelegd. Waarschijnlijk had Foppe ook niet verwacht dat ik nog eens de overstap naar Feyenoord zou maken.'

-Je bent nooit geblesseerd. Is er een geheim?

'Dat komt door mijn fysieke gesteldheid. Het is een soort sneeuwbal die gaat rollen. Ik ben nooit geblesseerd, dus train en speel ik altijd. Je gaat altijd maar door en daar word je sterker van. Het is een compliment dat Feyenoord me fit genoeg vindt, dat het geen probleem is om een speler van 31 aan te trekken voor drie seizoenen. Ik zal ook nooit een training laten schieten als ik last heb van mijn kleine teen.'

-Wat zijn je verwachtingen?

'Het niveau zal hoger zijn. De Champions League is beter dan de Europa Cup voor bekerwinnaars, waarin ik dit seizoen met Heerenveen speelde. Feyenoord is in alles groter, ook in ambiance. Verder laat ik het op me afkomen. Ik merk het allemaal wel.

'Ik ben straks in Rotterdam gewoon lid van de selectie. Over posities is nog niet gesproken. Ik zal het zelf moeten laten zien.

-Acht jaar heb je bij Heerenveen gespeeld. De club is gegroeid van een sympathieke provincieclub tot een nationale subtopper. Hoe heb je dat ervaren?

'Het is heel geleidelijk gegaan, ik merkte er zelf niet zoveel van. Pas als je thuis op de bank zit en denkt aan hoe het zeven jaar geleden was, krijg je het gevoel dat er ontzettend veel is veranderd.

'Dat komt vooral door het nieuwe stadion. Dat heeft Heerenveen in staat gesteld inkomsten te vergaren en door te breken naar de subtop. Dat gebeurde relatief sneller dan bij onder meer FC Twente en Roda, die de bouw van een stadion pas later konden of wilden opbrengen.

'Het is een prachtige tijd geweest bij Heerenveen. Ik heb ook nooit de bedoeling gehad om hier weg te gaan. Veel spelers die per se wegwilden, Echteld bijvoorbeeld, hadden na een paar weken al spijt.

-Wat is het hoogtepunt in je loopbaan tot nog toe?

'Deze transfer naar Feyenoord. Absoluut.'

Meer over