'Ik ben tevreden met hoe ik het heb gedaan'

Iedere week spreekt de Volkskrant een stamgast in zijn of haar stamkroeg. Deze week: Roswitha (66) gaat sinds ze met pensioen is vaker naar café Scharrebier, bij haar om de hoek in Amsterdam. 'Ik ben nog aan het ontwerken, zeg ik altijd.'

Excuse me, Pickwick? Beeld Amber Becker
Excuse me, Pickwick?Beeld Amber Becker

Roswitha 'Door allerlei reorganisaties was de sfeer op mijn werk niet leuk meer. Ik keek al lang uit naar mijn pensioen. Ik werk nu een jaar niet meer en het gekke is: eigenlijk doe ik weinig. Ik kom hier 's ochtends om mijn theetje te drinken en de kranten te lezen - ze hebben hier alle kranten. Vaak, maar niet elke dag, kom ik 's middags terug voor een drankje.

'Ik heb altijd gezegd: the minute dat ik met pensioen ga, komt er onmiddellijk een hond. Ik wil mijn hele leven al een hond, maar er zijn een aantal privédingen waardoor een hond me nog steeds niet handig lijkt. Ik wil niet iemand zijn die z'n hond elke keer maar bij iemand stalt.

'Het moet een beagle worden, hoe eigenwijzer, hoe beter. Ik hou er niet van dat je zegt 'zit!' en dat zo'n beest dan meteen gaat zitten. Dat vind ik ook het mooie van poezen. Ik heb altijd poezen gehad, want dat kan wel als je werkt. Uiteindelijk doet een kat wat-ie zelf wil. Mensen die tegengas dur ven geven vind ik ook leuker. Ik hou niet van volgzame types. Dat vind ik makkelijk, als je alles maar goed vindt.

'Of er iets is dat ik eerder had willen leren over het leven? Een soortgelijke vraag zag ik toevallig vandaag op mijn theezakje staan. Excuse me, Pickwick? Ik heb er niet eens over nagedacht, ik vond het zo'n achterlijke vraag.

'Pickwick vraagt ook of ik gelukkig ben. Leg mij eerst maar eens uit wat geluk is, en hoe je gelukkig blijft. Je kunt vandaag euforisch zijn en morgen denken: was dat het nou?

'Ik ben tevreden met hoe ik het heb gedaan, met hoe ik nu leef, met mezelf, hoewel ik best een paar dingen liever anders had gedaan. Nu die hond nog.'

Meer over