Column

Ik ben niet overtuigd van de rationaliteit van de kiezer

Woensdag verleden week schreef Coen Teulings in NRC Handelsblad een interessant stuk over de afnemende steun voor vrijhandel. In Amerika, maar ook in Nederland.

Beeld anp

Trump en Sanders zien China als de grote banenafpakker. Protectionisme is het antwoord, maar protectionisme leidt tot handelsoorlogen en verarming. 'Op lange termijn is vrijhandel in ieders belang', schrijft Teulings. Op korte termijn erkent hij dat vrijhandel slachtoffers maakt.

Teulings pleit voor betere werkeloosheidsuitkeringen voor ouderen, in de hoop dat het electoraat niet verder op hol slaat. Dat lijkt chantage: geef ons meer geld, anders hollen we het politieke midden verder uit.

Bovendien ben ik, anders dan Teulings, niet overtuigd van de rationaliteit van de kiezer. Trumps belangrijkste bijdrage aan het debat is het herhalen van de kreet crooked Hillary (achterbakse Hillary). Sommige kiezers willen opgezweept worden door taal waarover ze niet hoeven na te denken. Een beter sociaal stelsel zal daar weinig aan veranderen.

Meer over