Column

Ik ben niet alleen een feminist, ik ben een ouderwetse feminist

Laatst vroeg iemand me of ik een feminist was. 'Natuurlijk ben ik dat', zei ik. Ik vind het altijd zo'n oelige vraag; als je een vrouw bent, ben je toch voor vrouwen? Of zou je ook tegen ze kunnen zijn? Het lijkt me een lastige positie om in te nemen.

Aaf Brandt Corstius
Vrouwen protesteren tegen de nieuwe Amerikaanse president Trump op Pennsylvania Avenue tijdens een Woman's March, 21 januari. Beeld epa
Vrouwen protesteren tegen de nieuwe Amerikaanse president Trump op Pennsylvania Avenue tijdens een Woman's March, 21 januari.Beeld epa

Maar je kunt dus feminist zijn en je tegelijkertijd lichtelijk ergeren aan de vrouwenmarsen die dit weekend gehouden werden. Ten eerste ergerde ik me aan het feit dat de rest van de mensheid niet demonstreerde. En dan bedoel ik niet dat andere door Trump nu al onderdrukte groepen, zoals homo's en latino's, hadden moeten meedemonstreren. Nee, hoe zat het met de welgestelde blanke mannen? Waarom hielden die geen mars om te bewijzen dat ze een hekel aan Trump hebben?

Zelf liep ik niet mee, want ik zat in de trein naar Londen, maar de foto's en video's van de diverse marsen kwamen veelvuldig tot mij. Eerst zag ik diverse Instagramvrienden die op het Museumplein stonden. Daarna zag ik de foto's van de beroemdheden die ik volg, en die ook meeliepen. Mooi.

Toen ging ik de filmpjes bekijken van de redactieleden van Man Repeller (mijn favoriete modewebsite) die op hun kantoor protestborden aan het knutselen waren.

Het was bij dat borden maken dat mijn irritatie begon. De een maakte een bord met de woorden 'suck it' in glitterplakbandletters. De ander maakte iets over boobs met regenboogletters. Ook andere borden bij, vooral, de Amerikaanse marsen, waren jolig, vrolijk en roze. Waarom zo vrolijk en roze? Waarom, eigenlijk, vrolijk?

Dan was er nog de feministische merchandise. Vele pussy-mutsjes marcheerden er voorbij - gebreide roze mutsjes met poezenoortjes. Toen ik die vorige week voor het eerst bij Asha ten Broeke op haar hoofd zag, vond ik hem leuk, maar als je er ineens duizenden vrouwen guitig mee ziet doen, wordt hij ergerlijk.

Lena Dunham en haar team hadden sweaters laten maken met de tekst 'Women Are Powerful and Dangerous'. Ze had alleen truien voor het groepje waarmee zij demonstreerde, zette Dunham bij haar foto's, maar geen zorgen, ze waren binnenkort online te koop.

Ja, hallo, riep ik toen uit. Dit is geen lifestyle-evenement. Jullie zijn toch boos en powerful en dangerous? Zet het regenboogplakband even opzij, stop even met truien verkopen. Maak met zwarte stift een lelijk bord en ga gillend de straat op. Mijn god, constateerde ik bij mezelf, ik ben niet alleen een feminist, ik ben een ouderwetse feminist.

In ieder geval is er nog een hoop te doen, zowel voor glitterplakbandfeministen als voor ouderwetse. Er komt een nieuwe generatie vrouwen aan. Een generatie wier politiek besef begonnen is bij de inauguratie van Donald Trump. De reactie van mijn 6-jarige dochter toen Melania Trump het podium in Washington betrad: 'O mama. Wat is zij mooi.'

Meer over