‘Ik ben extreem bang geweest’

De Marokkaanse Fayza Oum ’Hamed werd uitgehuwelijkt en in Amsterdam jarenlang mishandeld door haar man. Binnenkort verschijnt haar boek.

Van onze correspondente Greta Riemersma

In de zomer van 1994 stonden bij Fayza Oum ’Hamed in de noord-Marokkaanse stad Nador plotseling drie onbekende Marokkaanse vrouwen voor de deur. Een van hen kwam uit Amsterdam. Zij zocht een vrouw voor haar zoon. De keuze viel op Fayza. Een jaar later ging ze met hen mee naar Nederland, in een BMW met gele kentekenplaten die zo tot de verbeelding van haar ouders hadden gesproken.

Verkracht en geslagen

Fayza was 16 toen ze terechtkwam in Amsterdam-Oost, in het huis van haar schoonfamilie. Daar bleek dat haar ouders beter informatie hadden kunnen inwinnen over de onbekende mensen aan wie ze was meegegeven. Jarenlang werd Fayza opgesloten, verkracht en geslagen door haar echtgenoot. In 2002 belandde ze na een zelfmoordpoging in een blijf-van-mijn-lijfhuis.

Ze maakt haar ervaringen binnenkort openbaar, ook al zijn haar ouders daar niet blij mee. ‘Maar als niemand de waarheid vertelt, verandert er nooit iets’, zegt Fayza. Op 26 september verschijnt haar boek De Uitverkorene. Naar aanleiding daarvan sprak de Volkskrant met haar in haar ouderlijk huis in Nador, waar ze deze zomer sinds lange tijd weer was.

Een voorbeeld voor anderen

‘Ik ben jarenlang boos geweest op mijn familie, ik wilde niets met ze te maken hebben. Uithuwelijken is al erg, maar uithuwelijken aan iemand die je niet kent, is helemaal erg’, zegt ze. Bang is ze niet, nu haar boek bijna verschijnt. ‘Ik ben jarenlang extreem bang geweest. Ik heb nog steeds slaapproblemen. Maar de angst is ontploft.’

Ze zoekt erkenning voor wat ze heeft meegemaakt en ze wil haar verhaal ten voorbeeld stellen aan anderen. ‘Ik wil graag Marokkaanse en Turkse meiden bereiken die worden uitgehuwelijkt en die het normaal vinden om klappen te krijgen.’ Fayza wil laten zien dat het anders kan. ‘Het is niet verkeerd om voor jezelf te kiezen, het is niet slecht te zeggen dat je niet meer mishandeld wilt worden.’

Het boek 'De Uitverkorene' van Fayza Oum 'Hamed verschijnt 26 september bij uitgeverij Artemis & co.

Fayza Oum 'Hamed (Joost van den Broek / de Volkskrant) Beeld Joost van den Broek
Fayza Oum 'Hamed (Joost van den Broek / de Volkskrant)Beeld Joost van den Broek
Meer over